До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Смак свободи": Ірма Вітовська у фільмі про старовинну українську кухню

В 2024 році в український прокат виходить сімейна стрічка "Смак свободи", присвячена Ользі Франко — відомій дослідниці старовинної української кухні, авторці легендарної книжки "Перша українська загально-практична кухня" (1929 рік) та дружині Петра Франка, сина Івана Франка. Стрічка отримала назву "Смак свободи", її ідея — показати кулінарні традиції України. Роль Ольги Франко втілила відома актриса Ірма Вітовська.

"Смак свободи"
"Смак свободи"

Реклама

"В усьому світі знають про український борщ, традицію приготування якого віднесли до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Та чи чули ви про підливу з труфлів, черепаху у студенці, смажені устриці чи мікдаловий торт?" — інтригують автори фільму. Виявляється, локальна українська кухня була дуже витонченою. Про це майже 100 років тому писала Ольга Франко у своїй "Першій українській загально-практичній кухні". Саме цією роботою надихалися автори сімейного фільму "Смак свободи".

Ольга Франко народилася 1896 року на Галичині. 1919 року вийшла заміж за педагога, письменника Петра Франка. В 1920-х роках родина жила у Відні, там Ольга закінчила кулінарні курси та почала досліджувати світову та українську кулінарію. Згодом вийшла її перша книжка "Кухня в таборі", а найвідомішою вважається робота, видана 1929 року в Коломиї, — вже згадана "Перша українська загально-практична кухня". Вона була неймовірно популярною — складно було знайти родину в Галичині, де б не було видання Ольги Франко.

"Смак свободи"
"Смак свободи"

У центрі стрічки — молода кулінарна майстриня Варя (Ірина Кудашова), яка з дитинства мріє про високу кухню, тож вирушає на пошуки себе у місто Лева. На неї чекають не лише романтичні пригоди та гастрономічні експерименти, а й знайомство з таємничою Ольгою Франко, яке змінить життя Варі назавжди...

"Смак свободи"
"Смак свободи"

У фільмі "Смак свободи" також знялися Римма Зюбіна, Костянтин Темляк, Томаш Собчак. Будуть кілька зіркових камео, зокрема Джамала, Алла Костромічова, а також шеф Алекс Якутов. Продюсерка стрічки — Олена Моренцова-Шулик, режисер — Олександр Березань. "Смак свободи" вийде в кіно 7 березня 2024 року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.