До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про новий фільм Ахтема Сеітаблаєва "Мирний-21"

22 лютого на екрани виходить воєнна драма Ахтема Сеітаблаєва "Мирний-21". Vogue.ua поспілкувався з режисером та виконавцями головних ролей Максимом Девізоровим і Євгеном Ламахом про те, як знімали фільм про супротив луганських прикордонників на початку війни у червні 2014 року.

Стрічка розповідає про події 2014 року, коли російські окупанти розпочали вторгнення на Луганщині. Тоді російські спецслужби та агенти намагалися схилити бійців луганського прикордонного загону перейти на бік ворога, але наші військові дали бій загарбникам, які переважали українців за кількістю не тільки особового складу, а й військової техніки.

Реклама

Зйомки стрічки розпочали у вересні 2021 року. Фільмували у Києві та у військовій частині міста Васильків (Об’єднаний навчальний центр Повітряних Сил). За словами співпродюсерки фільму Марії Дончик, у перші дні повномасштабного вторгнення військова частина та палац, які можна побачити в деяких сценах фільму, були вщент знищені російськими снарядами. Сама назва фільму була обрана невипадково, адже Мирний-21 — це адреса кварталу, де був розташований луганський прикордонний загін.

Це стрічка одного з найвідоміших українських режисерів — Ахтема Сеітаблаєва, у доробку якого є фільми "Хайтарма", "Кіборги", "Номери" та "Захар Беркут". Картина мала вийти в прокат у квітні 2022 року, до дня українського прикордонника.

Ахтем Сеітаблаєв
Ахтем Сеітаблаєв

"Ми готувалися вийти в прокат у квітні 2022 року й у такий спосіб вшанувати прикордонників, про історію подвигу яких, власне, і зняли кіно, — розповідає Ахтем. — Та 24 лютого 2022 року змінило все, й ті, хто грав війну на екрані, опинилися на справжньому полі бою. Актори й команда фільму роблять можливе і неможливе, аби наблизити нашу перемогу: у лавах ЗСУ, Тероборони, на волонтерських засадах. Щодня мене запитують: "Коли ж фільм вийде в прокат?" I ми самi чекаємо прем’єри з нетерпінням. Ця картина важлива для нас. Ми присвячуємо її загиблому Паші Лі, який грає капітана Осіріса і для якого ця роль стала останньою".

"Команда, яку я зібрав у фільмі "Мирний-21", — люди, з якими неодноразово перетинався на знімальних майданчиках, — продовжує Ахтем, який майже одразу після повномасштабного вторгнення доєднався до ЗСУ. — Максим Девізоров, Лорена Колібабчук, Євген Черников, Олександр Бегма, Віктор Жданов знімались у фільмі "Номери" (2020), Андрій Мостренко, Олексій Тритенко та Андрій Самінін — у драмі "Хайтарма"(2013), Роман Ясіновський — у воєнній драмі "Кіборги" (2017).

А з художником-постановником фільму Шевкетом Сейдаметовим ми знайомі з 1989 року. Я був одним із перших випускників акторського відділення місцевого театрального училища. У Кримськотатарському театрі у Сімферополі разом із однокурсниками ми поставили свою дипломну виставу, і саме тоді Шевкет Сейдаметов щойно приїхав у Крим і влаштувався на роботу в театр завпостом. Театр досі існує і продовжує свою роботу навіть під окупацією. Раніше Шевкет також долучався до картин "Хайтарма" (2013), "Чужа молитва" (2017) та "Кіборги" (2017), які я зрежисував".

Макс Девізоров
Макс Девізоров

Актор Макс Девізоров, якого глядачі пам'ятають за серіалом "Перші ластівки" та роботами в Театрі на Лівому березі, зараз служить в ЗСУ. В бесіді з Vogue.ua він із задоволенням згадує зйомки "Мирного-21" — каже, атмосфера була дуже тепла та дружня, попри те що фільм присвячений трагічним подіям перших днів війни. Макс грає роль прикордонника з позивним "Добер".

"Було кілька етапів кастингу. Команді важливо було не тільки обрати актора, але і згодом подивитися на те, наскільки органічно вибрані співіснують в акторському ансамблі. Після першого етапу кастингу ми вже пробувались у дуетах з різними партнерами. Почувалися вільно, але я подумав: "Це ж реально там і такі молоді пацани були, тоді, в Луганську…" Також ми насміялися, бо на парних була сцена, де хлопці гонять одне з одного, братаються… Одне слово, вже на пробах панувала хороша дружня атмосфера, яку вдалося перенести на майданчик, незважаючи на загалом складну тему і зовсім невеселі події, зображені у стрічці".

Актор Євген Ламах зіграв прикордонника з позивним "Грубий". Цікаво, що Ламах — досвідчений у воєнному кіно актор: він знімався у фільмі "Іловайськ 2014. Батальйон Донбас" (2019), історичній драмі "Крути 1918" (2019) та фільмі "Черкаси" (2019) про окупацію Криму в 2014 році.

Євген згадує найскладнішу сцену: "Це сцена, в якій мій "побратим" отримав поранення і моєму персонажу довелося надавати йому першу медичну допомогу, відстрілюватися від ворога з різної зброї, виконуючи багато дій, маючи багато об'єктів уваги. Ця сцена видалася мені дуже складною, але й дуже важливою".

Також одну з ролей у фільмі виконав актор Паша Лі ("Штольня", "Тіні незабутих предків"), який загинув 6 березня 2022 року в Ірпені, куди приїхав як волонтер і допомагав місцевим з евакуацією.

Паша Лі
Паша Лі

Над "Мирним-21" працювали одразу три сценаристи. До досвідчених авторів Ярослава Яріша та Сергія Касторниха долучився дебютант у кіно Анатолій Коцюрба. Анатолій — чинний полковник Державної прикордонної служби. Його запросили, аби максимально точно показати на екрані специфіку військової служби.

Прем’єра в кіно відбудеться напередодні річниці повномасштабного вторгнення — 22 лютого. Кожні 10 гривень з квитка на стрічку "Мирний-21" підуть на розвідувально-ударний комплекс (РУК) зі 120-мм мінометами для 111-ї окремої бригади територіальної оборони Луганської області.

Текст: Катя Романів

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.