До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

#SaveMariupol: 5 фільмів про порятунок людей зі щасливим фіналом

Поки Україна звертається із закликами до світу допомогти врятувати військових та цивільних з Маріуполя й "Азовсталі", застосувавши процедуру екстракції, згадуємо фільми, що демонструють успішні спецоперації з порятунку людей – цивільних та військових. Головний серед них (і дуже подібний до того, що відбувається в Маріуполі просто зараз), – "Дюнкерк" Крістофера Нолана.

"Дюнкерк"

Битва за Дюнкерк не була перемогою в голлівудському або супергеройському розумінні цього слова, проте дала змогу врятувати сотні тисяч життів. "Дюнкерк" (Dunkirk, 2017) Крістофера Нолана вважається однією з найуспішніших воєнних драм в історії кіно. Вісім номінацій та три премії "Оскар", вісім номінацій на премію БАФТА, три – на "Золотий глобус" та потужні касові збори в пів мільярда доларів, завдяки яким фільм став найкасовішим з усіх, що були зняті про Другу світову. Не в останню чергу можна завдячувати зіркам фільму, серед яких були Гаррі Стайлз, Кіліан Мерфі та Том Гарді. Фантастична операторська робота, захоплива режисура, проте головне – сюжет.

Реклама

Він розкриває історію порятунку трьохсот тисяч солдатів у 1940 році. Тоді британські, бельгійські та французькі солдати опинилися в пастці, оточені у французькому порті Дюнкерк. Єдиною надією на порятунок був морський шлях, проте фашисти нищили флот бомбардуваннями. Тоді в море вийшли цивільні судна – та евакуювали людей. Нолан розповідав історію як триптих, розглядаючи її з землі, моря й повітря.

Слогани фільму особливо гостро й актуально звучать тепер:

У точці кризи, у точці знищення перемогою є виживання.

Надія – це зброя. Виживання – це перемога.

Подія, яка сформувала наш світ.

Час збігає.

Ми ніколи не здамося.

400 000 чоловіків не змогли повернутися додому, тож дім прийшов за ними.

"Операція „Арго""

Фільм Бена Аффлека "Арго", що вийшов у 2012 році, ґрунтується на реальних подіях, а саме на спільній операції Уряду Канади та ЦРУ. В 1979 в Ірані американські дипломати могли бути захоплені та страчені. Щоб врятувати їх, розробили цілий план порятунку: для них виготовили канадські паспорти, що давали їм змогу покинути Іран під виглядом канадської знімальної групи. Керівник операції, агент Тоні Мендес (його роль виконав сам Аффлек) навіть організував публікації в голлівудській пресі, що підтверджували реальність знімання, а також підготував відповідний сценарій фільму. За легендою, американські дипломати перебували в Ірані з метою знайти місце знімання. Історія має щасливий фінал: усі шестеро врятувалися, безпечно вилетіли до Швейцарії. За результатами операції Мендес видав книгу "Майстер маскування" (вона лягла в основу сценарію "Арго").

"Фільм був вигадкою. Операція була реальною" – каже слоган фільму, який взяв три "Оскари". Один з них – за найкращий фільм – оголошувала Мішель Обама.

Темні часи

Історична драма Джо Райта "Темні часи" ("Darkest Hour") – триб’ют Вінстону Черчиллю, точніше першим його рокам при владі на початку Другої світової. Головну роль у ній блискуче зіграв Гері Олдмен, який до невпізнаваності змінився завдяки роботі гримерів. Фільм розкриває політичні деталі, що супроводжували операцію "Динамо" в Дюнкерку. Так, ту саму, якій присвячено ноланівський "Дюнкерк".

Фільм дає змогу провести багато паралелей із сьогоденням, коли сита Європа була готова скласти зброю та здатися на милість тирана, а Франклін Рузвельт, Президент США, відмовився дати військову допомогу, посилаючись на акти про нейтралітет. Проте рішучість та сміливість вирішила все. Одна з найпотужніших сцен фільму – коли Черчілль спускається в лондонську підземку та запитує людей, що б вони робили, якби фашисти опинилися на вулицях міста. "Боролися б", – рішуче відказують люди. Саме їхня сміливість надихає промову Вінстона Черчілля в Парламенті, після якої йому влаштували овації. "Ми боротимемося на пляжах", – таку назву згодом дістала промова. Фінал історії ми знаємо: цивільні судна врятували життя більш ніж трьомстам тисячам військових, а Велика Британія почала опір гітлерівській навалі.

Ще фільми про Дюнкерк:

"Дюнкерк", 1958, реж. Леслі Норман. Фільм став другим за популярністю по британських касових зборах у 1958 році.

"Вікенд на березі океану", 1964, реж. Анрі Верней. За однойменним романом Робера Мерля.

"Спокута", 2007, реж. Джо Райт, за однойменним романом Яна Мак’юена. У головних ролях – Кіра Найтлі та Джеймс Макевой.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.