До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як знімали серіал "Сцени з подружнього життя"

"Сцени з подружнього життя" з Джессікою Честейн і Оскаром Айзеком — один з найцікавіших серіалів осені. Переглянути його можна на платформі oll.tv, а ми тим часом розповідаємо, як знімали серіал і навіщо актори перед початком знімання кілька місяців проводили репетиції, як у театрі.

"Сцени з подружнього життя", 2021

Новий серіал з гучною й добре відомою для кіноманів назвою — це римейк культового фільму Інгмара Бергмана 1973 року. Його події перенесено зі Швеції до Америки XXI століття, але сюжет той самий: він оповідає про подружжя, що розлучається після десяти років спільного життя, проте ще має одне до одного почуття.

Реклама

Картина Бергмана вийшла 1973 року на шведському телебаченні. Це інтимний фільм із шести частин, який знімали майже цілком на Форі, кам’янистому шведському острові, де Бергман прожив близько десяти років. Він оповідає про те, чим наповнений сучасний шлюб: від кохання до зради, гіркого розлучення й таємного примирення. "Вони освічені й талановиті. Вони прочитали всі книги", — сказав Бергман у 1986 році про своїх заможних героїв. "Вони мають усі ресурси. Але вони не можуть впоратися з найпростішими емоційними „азбуками"".

Фільм "Сцени з подружнього життя" 1973 року

"Сцени з подружнього життя" відразу ж стали гітом і забезпечили для скандинавського режисера його найбільшу міжнародну аудиторію на той момент. Крім цього, фільм Бергмана вплинув на ціле покоління кінорежисерів, від Річарда Лінклейтера до Ноа Баумбаха.

Майже через 50 років HBO перенесли історію Бергмана на телебачення. Події відбуваються в Бостоні, у героїв нові імена та професії: він — Джонатан (Оскар Айзек), а вона — Міра (Джессіка Честейн). У режисерському кріслі — Хагай Леві, який вже працював для HBO. Як і багато інших режисерів, він виріс і сформувався на кіно Бергмана. "Я дав кілька інтерв’ю, у яких розповів про натхнення, яке знайшов у бергманівському фільмі 1973 року, — згадує він. — Незабаром після цього я отримав електронного листа від сина Бергмана — Денієла". Це було близько восьми років тому.

"Сцени з подружнього життя", 2021

"Я був немов паралізований і боявся починати", — розповідає про роботу над серіалом Хагай Леві. Уперше він познайомився з фільмографією Бергмана ще підлітком на щотижневих вечорах кіно у своєму кібуці. "Мені знадобилося багато часу, щоб дозволити собі критично поставитися до оригіналу, що дало мені змогу створити власну версію". Його герої відрізняються від персонажів Бергмана. Джонатан — професор філософії, що виріс в ортодоксальній єврейській сім’ї. Він вірить у шлюб і чітко уявляє, якою має бути ідеальна сім’я. Його дружина Міра керує великою технологічною кампанією. Вона сучасна й успішна жінка, але вдома дає змогу чоловікові бути головним, щоб не образити його своєю силою — і страждає від цього, не знаючи, хто ж вона насправді.

Джессіка Честейн та Оскар Айзек у Венеції

Виконавці головних ролей Джессіка Честейн та Оскар Айзек провели шість тижнів репетицій з Леві перед початком знімання. Хімію між акторами, які, до речі, були одногрупниками в Джульярдській театральній школі, видно на голе око не тільки в кадрі, а й на червоній доріжці Венеційського кінофестивалю, де вони представляли серіал. "Працювати з Джессікою над цим означало перебувати в стані повної синхронізації", — каже Оскар Айзек. "Я ніколи так не захоплювався іншим актором. Ми прибули на знімальний майданчик абсолютно вільними від будь-яких упереджених ідей, дозволили собі довіряти одне одному й матеріалу та здивувати себе".

До речі, серіал не ігнорує пандемії та не вдає, що COVID-19 немає. На початку перших чотирьох серій ми бачимо не героїв, а просто акторів — як вони готуються до ролі, п’ють каву й спілкуються з асистентами, які перебувають на майданчику в масках. "Одне з питань, яке ми багато обговорювали — збираємося ми ігнорувати COVID чи ні? — каже Леві. — І ми усвідомлено вирішили не ігнорувати — для нас це стало нагадуванням про те, що відбувалося навколо під час знімання серіалу".

Як сказала Джессіка Честейн, "Сцени з подружнього життя" — один з найцікавіших її проєктів, і вона ніколи не робила на знімальному майданчику нічого подібного. "Вся драма на екрані має дуже натуралістичний вигляд, і глядачеві може видатися, що ми не граємо, а живемо, — розповідає актриса. — Так і було задумано. Напередодні знімання, та й на майданчику ми дуже довго репетирували, як у театрі — щоб домогтися такого ефекту життєвості в тому, що відбувається. „Сцени з подружнього життя" Бергмана — це як Шекспір​​", — висновує актриса.

За матеріалами vogue.com

Дивитися "Сцени з подружнього життя" на оновленій платформі оll.tv

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.