До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 цікавих фактів про мюзикл "Кішки"

26 грудня в український прокат виходять "Кішки" – адаптація популярного бродвейського мюзиклу Ендрю Ллойда Веббера. Як у фільм потрапила Тейлор Свіфт, чим надихалися художники костюмів і чому акторка Джуді Денч була щасливою зіграти в "Кішках": Vogue.ua зібрав найцікавіші факти про мюзикл.

1. Режисер "Кішок" – володар "Оскара" Том Гупер. Його найвідоміші стрічки – мюзикл "Знедолені", що отримав вісім номінацій на "Оскара", "Король говорить!" і "Дівчина з Данії". Продюсерка Дебора Гейворд запропонувала йому взятися за "Кішок" ще 2012 року, коли Гупер закінчував роботу над "Знедоленими". У дитинстві Том Гупер бачив мюзикл Ендрю Ллойда Веббера на сцені і був вражений постановкою. "Я вперше побачив Cats, коли мені було 10 років, і у мене про це дуже яскравий спогад дотепер".

Реклама

2. Прем'єра оригінального мюзиклу "Кішки" відбулася 1981 року в Лондоні, а вже наступного року його показали на Бродвеї. Там "Кішки" йшли 10 років і стали найпопулярнішим мюзиклом, якщо не брати до уваги "Примари опери". У всьому світі за майже тридцятирічну історію "Кішок" побачили майже 80 мільйонів людей.

Мюзикл 1982 року

3. В основі мюзиклу – пісні Ендрю Ллойда Веббера, унікального британського композитора, в чиєму портфелі є водночас "Оскар", "Еммі", "Греммі" і "Тоні". У мюзиклі Тома Гупера є одна нова композиція, написана спеціально для адаптації 2019 року. Це Beautiful Ghosts від Тейлор Свіфт.

4. Тейлор Свіфт також зіграла одну з головних ролей у мюзиклі. Цікаво, що 2012 року співачка проходила проби на роль Епоніни в мюзиклі "Знедолені" Тома Гупера, але не пройшла. Зате через сім років вона отримав роль Бомбалуріни в "Кішках" взагалі без прослуховування.

Тейлор Свіфт у мюзиклі "Кішки"

5. Місце і час дії фільму – Лондон, 1930-і роки, період, коли жив поет Томас Еліот, чия збірка віршів "Популярна наука про кішок, написана Старим Опосумом" закладена в основу мюзиклу. "1930-ті роки були кінцем ери музичного театру, – каже Том Гупер. – У той період між двома війнами музичний театр був занепалим видом мистецтва, але його страшенно любили. Наш продюсер Ів Стюарт знайшов чудові фотографії Сохо і Вест-Енду того часу, із зображеннями колоритних музичних театрів. Наш фільм – вшанування того часу".

6. Найбільш революційний персонаж мюзиклу – Стара Дютерономі у виконанні акторки Джуді Денч. Річ у тім, що в оригінальному бродвейському мюзиклі 1982 року цей персонаж чоловічої статі: старий кіт Дютерономі, лідер племені, якого всі люблять і поважають. 2019 року Том Гупер вирішив, що цей персонаж повинен бути жінкою. "Я переглянув гендерні аспекти Дютерономі, бо 2019 року ідея, що авторитетна постать обов'язково повинна бути чоловіком, вже не дуже сучасна, – каже Том Гупер. – Ми відразу знали, що Дютерономі зіграє Джуді Денч. У неї геніальна здатність створювати неймовірну магію довкола свого персонажа".

7. В акторки Джуді Денч особливі відносини з мюзиклом "Кішки". 1981 року вона репетирувала ролі Грізабелли і кішки Гамбі для першої постановки шоу. "Я багато танцювала чечітку протягом репетицій, і саме перед тим, як ми відкрилися, потягнула сухожилля. Режисер сказав, що я все ще можу грати Грізабеллу, оскільки її персонаж танцює не так багато, як Гамбі. Паралельно ми поїхали на гастролі до Нью-Йорка, і я впала з трапу. Так моя історія з Cats закінчилася, але потім з'явився цей проєкт Тома Гупера, і я щаслива".

8. Оригінальний мюзикл "Кішки" був зроблений дуже в стилі 1980-х: пишні зачіски, яскравий макіяж і показний одяг. Але те, що працювало на сцені, не спрацювало б в кіно, тому режисер Том Гупер вирішив зберегти міміку і пластику акторів. Щоб створити цих котячих персонажів на екрані, команда придумала гібридну технологію спецефектів: вона поєднує реальну пластику акторів з анімацією.

9. Саме тому лише деякі персонажі в "Кішках" одягнені в справжні костюми, зокрема Грізабелла, Стара Дютерономі, театральний кіт Гус і Містер Містоффеліс. "Це не традиційний фільм, в якому всі персонажі мають костюми", – каже художник вбрань Пако Дельгадо, який працював з Томом Гупером над "Дівчиною з Данії" і "Знедоленими". "У нас з Томом були розмови про те, які персонажі носитимуть костюми, а які будуть носити лише нашийники і наче залишатися у своїй шерсті. Ми також подбали про те, щоб костюми були природним продовженням котячого хутра".

10. Як зробити так, щоб костюми відповідали всім технічним вимогам і при цьому в них було зручно рухатися акторам, які ще й грають не людей, а кішок? Непросте завдання! На допомогу прийшли танцюристи лондонського Королівського балету. Після того, як вони приміряли костюми, їх довелося переробляти сім чи вісім разів, поки не створили такі, що забезпечували танцюристам повну гнучкість.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.