До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Діти і війна: 5 фільмів, які варто подивитися кожному

Невинні діти стають жертвами трагедій і руйнувань, через війну їхнє життя змінюється назавжди, або закінчується, навіть не розпочавшись. Упродовж десятиліть тема дитинства та війни цікавила покоління режисерів і сценаристів з усього світу. Чимало діячів кіно розповідали власні пережиті історії, які докорінно змінили їхнє світосприйняття. Та хоч який з цих фільмів ви переглянете, в кожному з них зображено дітей, які намагаються зрозуміти безглуздий і несправедливий світ, в якому вони вимушені жити.

"Імперія сонця", 1987

Крістіан Бейл у фільмі Крістіан Бейл у фільмі "Імперія сонця", 1987

Стівен Спілберг зняв фільм за мотивами напівавтобіографічного роману Джеймса Балларда "Імперія сонця". Стрічка розповідає про Джима Грема, школяра з британської сім’ї, яка живе в Шанхаї. Після японської окупації хлопчик губиться в натовпі й зрештою потрапляє в табір для ув’язнених, де зазнає всіх страхіть війни. Цей фільм про жорстоко обірване дитинство демонструє, як війна цілковито перевертає будь-яке загальноприйняте уявлення про реальність.

Реклама

"Надія і слава", 1987

Кадр з фільму Кадр з фільму "Надія і слава", 1987

Фільм "Надія і слава" режисер Джон Бурман створював на підставі власних спогадів дитинства. Сюжет стрічки оповідає про 10-річного хлопчика, на ім’я Біллі, який переживає "Лондонський Бліц" як велику пригоду. Він живе зі своїми батьками та двома сестрами і — на відміну від персонажів більшості фільмів післявоєнного періоду — весело грається зі своїми друзями на руїнах від бомбардувань. Після того, як їхній будинок знищує пожежа, сім’я Біллі переїжджає до дідуся Джорджа, де Біллі проводить чудове літо.

"Лики смерті", 2001

Кадр з фільму Кадр з фільму "Лики смерті", 2001

Події фільму розгортаються в Польщі під час Другої світової війни. Сюжет розповідає історію заможного єврейського хлопчика, який має удавати селянина-католика, щоб уникнути переслідування й ув’язнення нацистськими військами.

"Хлопчик у смугастій піжамі", 2008

Кадр з фільму Кадр з фільму "Хлопчик у смугастій піжамі", 2008

Фільм "Хлопчик у смугастій піжамі" ґрунтується на однойменному романі Джона Бойна. Події стрічки відбуваються під час Другої світової війни. В центрі сюжету — трагедія Голокосту, що малює жахливі картини перебування в нацистському концентраційному таборі очима двох восьмирічних хлопчиків: Бруно, сина командира табору, і Шмуеля, єврейського в’язня.

"Кролик Джоджо", 2019

Кадр з фільму Кадр із фільму "Кролик Джоджо", 2019

"Кролик Джоджо" — сатирична історія, що показує воєнний час очима 10-річного хлопчика Йоганнеса (він же Джоджо). Йоганнес — член молодіжної нацистської воєнізованої організації, який дізнається, що його мати ховає єврейську дівчинку на горищі. Джоджо ставить під сумнів свої переконання, сперечаючись з уявним другом, химерною версією Адольфа Гітлера. Цей фільм вирізняється комедійною позицією щодо політики війни, за яку його багато хто розкритикував. Проте він гідний уваги за моральні цінності, які винесено на перший план.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.