До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що дивитися на онлайн-фестивалі європейського кіно

З 21 по 27 квітня в Україні пройде перший онлайн-фестиваль європейського кіно 2020. У програмі – призери "Оскара" і тріумфатори головних кінофестивалів світу. Ініціатор фестивалю – дистриб'ютор Arthouse Traffic спільно з європейськими культурними інститутами. Vogue.ua вибрав п'ять фільмів в програмі, які не можна пропустити.

"Велика краса"

Реклама

Немов спеціально для тих з нас, хто так сильно нудьгує за Італією під час карантину, в програму фестивалю включили блискучу епічну картину Паоло Соррентіно "Велика краса". Це справжня ода Риму: його герой, успішний письменник Джеп Гамбарделла, втомлений від життя і популярності, ходить в ніч після свого ювілею вулицями Риму і ностальгує про свою молодість, де все було по-справжньому, на відміну від сучасного йому міста. Популярні туристичні місця – вілла Медічі, Капітолійський музей, каплиця Браманте – у фільмі Соррентіно показані в новому ракурсі й викликають у глядача прилив емоцій, особливо зараз, коли милуватися Римом можна хіба що з екрану монітора. У 2014 році "Велика краса" здобула "Оскар", "Золотий Глобус" і BAFTA, а зараз визнана класикою сучасного кіно.

"Холодна війна"

Зірка нового європейського кіно Павло Павліковскі знімає чудове чорно-біле кіно про любов. Про любов була його "Іда", яка в 2015-му році отримала "Оскар" як кращий іноземний фільм, про кохання і його картина "Холодна війна", яка отримала приз за кращу режисуру на Каннському кінофестивалі в 2018-м. До того ж його кіно завжди про трагедію, біль і минуле, що не дає спокою і справжньому дню. "Холодна війна" – фільм про любов диригента Віктора та юної співачки Зули, пристрасна історія яких розгортається в повоєнній Європі, на тлі Холодної війни й політичних інтриг. В основі фільму – історія батьків Павліковскі. Їх звали, як і героїв, Віктор і Зула: вони померли в 1989 році, були разом більше 40 років, то розлучаючись, то повертаючись один до одного – страждаючи через політичні обставини, що розділяли не тільки Європу, але і їхню родину.

"У моїй кімнаті"

Драма "В моїй кімнаті" – нова робота лауреата Срібного ведмедя Берлінале Ульріха Келера. Головний герой стрічки – фрілансер, у якого мало грошей, але багато вільного часу. Одного разу він прокидається та розуміє, що людство зникло з лиця землі. Прем'єра фільму пройшла в рамках програми "Особливий погляд" Каннського кінофестивалю в 2019 році, але зараз фантастичний фільм про своєрідний апокаліпсис сприймається особливо актуально.

"Анджело"

Історична драма "Анджело", події якої розгортаються у Відні початку XVIII століття, розповідає про долю африканського хлопчика-раба. Він потрапляє під опіку австрійської графині та виростає щасливим. Але, ставши юнаком, Анджело вирішує таємно одружитися на білій жінці... Автор цієї естетської костюмної драми – Маркус Шляйнцер, який свого часу працював кастинг-директором у Міхаеля Ханеке. Роль австрійської графині, яка виховала хлопчика, грає одна з найцікавіших італійських актрис нової хвилі – Альба Рорвахер. У травні минулого р оку Альба була на обкладинці італійського номера Vogue UA.

"Франц"

Гарна ретро-мелодрама "Франц" Франсуа Озона заснована на "Недоспіваній колисковій" Ернста Любича, антивоєнному фільмі початку 1930-х. Події стрічки відбуваються після закінчення Першої світової. Героїня – німкеня Анна – щодня приходить на могилу свого нареченого Франца, який загинув на війні. Одного разу вона бачить француза, який теж приніс квіти на могилу її коханого й сприймає Адріана як друга Франца, але пізніше виявляється, що саме Адріан вбив Франца на війні. Паула Бер, яка зіграла Анну, отримала того року приз як найкраща молода актриса на кінофестивалі у Венеції.

Також у програмі фестивалю – іспанська комедія "Чемпіони", що отримала на батьківщині 11 номінацій на національну премію "Гойя"; науково-фантастична драма "Малюк Джо" з Беном Вішоу в головній ролі та чарівне роуд-муві "Король бельгійців".

Онлайн-фестиваль європейського кіно пройде з 21 по 27 квітня. Подивитися фільми можна за посиланням

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.