До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мій всесвіт Marvel: що потрібно знати про легендарного Стена Лі

12 листопада у віці 95 років помер Стенлі Мартін Лібер, більш відомий як Cтен Лі – колишній президент видавництва Marvel Comics, сценарист і автор коміксів, який створив, по суті, кіновсесвіт Marvel.

Стен Лі

Свою кар'єру Стен Лі почав у ролі редактора у видавництві коміксів Timely Comics під керівництвом Мартіна Гудмана – власника компанії. Там на світ з'явився перший комікс Стена Лі про "Капітана Америку", який був опублікований 1941 року і мав неймовірний успіх. Цікаво, що спочатку Стен Лі працював навіть не художником або редактором, а секретарем – вичитував комікси, виконував паперову роботу. Тим символічніше, що згодом завдяки йому компанію, де він починав свою кар'єру, перейменували на Marvel Comics. Далі Стен Лі об'єднався з художниками Джеком Кірбі і Стівом Дитко і створив своїх найвідоміших персонажів: Людину-павука, Залізну людину, Халка, Шибайголову, Фантастичну четвірку і людей Ікс.

Реклама
"Капітан Америка" – перший комікс Стена Лі

Крім того, Стен був знаменитий тим, що з'являвся в епізодичних ролях у всіх фільмах, знятих за мотивами коміксів Marvel. Зазвичай, це були маленькі ролі – людина у натовпі, продавець хот-догів, діджей, бармен, водій автобуса, охоронець, співробітник бібліотеки і ще десятки камео. Наприклад, у фільмі "Людина-павук" він зіграв епізодичну роль: його персонаж рятує маленьку дівчинку від падаючих уламків будівлі під час атаки Зеленого Гобліна. В "Халку" йому дісталася роль охоронця лабораторії Брюса Беннера, а в "Фантастичній четвірці" Лі зобразив не просто безіменного перехожого, а зіграв роль повноцінного персонажа, кур'єра Віллі Лампкіна. В останній раз Стен з'явився на екранах у фільмі "Веном", де виконував камео старого-перехожого, який радить головному герою не здаватися у спробах повернути кохану.

Стен Лі у фільмі "Фантастична четвірка", 2005
Стен Лі у фільмі "Залізна людина 2", 2010

Стен Лі у фільмі "Вартові Галактики", 2014

Стен Лі був яскравою і різнобічною людиною, і його життя не обмежувалося коміксами. Наприклад, він писав оповідання і сценарії, а 2012 року випустив роман "Ромео і Джульєтта: Війна".

Завдяки Стену Лі компанія Marvel заробила десятки мільярдів доларів. Фільми, основані на його творчості, оцінюються в $ 21,3 млрд, що дає право називати Стена Лі одним з найбільш впливових героїв нашого часу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.