КУПИТИ КВИТКИ

Чому варто подивитися серіал Netflix "Чудовиська: Історія Лайла й Еріка Менендесів"

19 вересня на Netflix вийшов кримінальний серіал "Чудовиська: Історія Лайла й Еріка Менендесів" продовження антології Раяна Мерфі, заснованої на історіях про реальні гучні вбивства. Розповідаємо, чому варто подивитися цей захопливий серіал про трагедію родини Менендесів, яку в 90-ті роки обговорювала вся Америка.

Серіал розповідає про реальних братів Лайла і Еріка (Ніколас Чавес і Купер Кох), засуджених у 1996 році за вбивство своїх батьків Хосе (Хав’єр Бардем) та Кітті Менендес (Хлоя Севіньї), яке вони скоїли у 1989 році. Свого часу сторона обвинувачення стверджувала, що вони хотіли успадкувати сімейний статок (Хосе Менедес, був власником однієї з голлівудських музичних студій), проте брати стверджували — і продовжують, оскільки вони відбувають довічне ув’язнення, — що їхні дії були спричинені страхом через фізичне і сексуальне насильство з боку батьків, конкретно батька. Але про все за порядком.

Хав’єр Бардем та Хлоя Севіньї в серіалі "Чудовиська: Історія Лайла й Еріка Менендесів"

Кінець 80-тих, Беверлі-Гіллз. Залиті сонцем пальми, лімузин, в ньому двоє симпатичних юнаків у дорогих чорних костюмах. Декорації, в яких відбувається трагедія родини Менендесів, гламурні й блискучі, і в цьому одразу пізнається стиль Раяна Мерфі, автора й шоураннера гучних серіалів "Американська історія жахів", "Голлівуд", "Поза" тощо. Мерфі відомий тим, що поміщає своїх героїв у розкішні світи, надає їм красиву оболонку — так, брати Менендеси підкреслено привабливі, мають спортивні тіла та демонструють їх у серіалі, аби зрештою розповісти страшну історію про монстрів, що можуть ховатися всередині людей.

Ми знайомимося з братами Менендесами в жовтні 1989 року, через два місяці після вбивства батьків. У лімузині вони їдуть на поминки Хосе та Кітті: старший брат Лайл у виконанні ефектного Ніколаса Чавеса — впевнений, агресивний та дієвий, а молодший Ерік, якому на момент скоєння вбивства було всього 18 років (його грає прекрасний Купер Кох) — чуттєвий та вразливий. Через кілька днів Ерік, якого мучать кошмари та суїцидальні думки, йде до свого психоаналітика та зізнається у вбивстві, і відтоді події в серіалі розвиваються то в теперішньому, то переносять нас у минуле, показуючи, що саме могло привести до страшного вбивства.

Купер Кох (ліворуч) та Ніколас Чавес у серіалі "Чудовиська: Історія Лайла й Еріка Менендесів"

"У серіалі ми насправді більше зацікавлені в розмові про те, як створюються монстри, а не про те, як народжуються", — сказав Мерфі в одному з інтерв’ю. "Ми намагаємося не надто засуджувати героїв, тому що прагнемо зрозуміти, чому вони це зробили. Я думаю, що на глядачів чекає справжнє катання на американських гірках, тому що кожен епізод певною мірою змінює перспективу".

Очевидно, що Раян Мерфі на боці братів, адже вони зображені такими, що мусять викликати співчуття, тоді як Хосе та Кітті Менендеси — тільки відразу. Так, 45-річний мільйонер Хосе Менендес у виконанні Хав’єра Бардема — жорстокий, агресивний, огидний; очевидно це той тип чоловіка, який відчуває силу своєї влади та зловживає нею як у роботі, так і в сімейному житті. Для Бардема це дебют на телебаченні, і він зізнався, що погодився на проєкт, не читаючи сценарій, адже давно був захоплений творчістю Раяна Мерфі.

"Чудовиська: Історія Лайла й Еріка Менендесів"

Дружина Хосе, Кітті, яку грає Хлоя Севіньї, — травмована та нервова жінка, яка в одній з розмов кидає фразу, що шкодує про народження своїх синів; забагато п’є та часом буває не менш жорстока із синами, ніж їхній батько. Здається, Севіньї створена задля ролей нервових та натягнутих, немов струна, жінок, а в інтерв’ю вона каже: "Раян трохи розповів мені про Кітті, і я відразу подумала: "Ну, це буде великий виклик, але яка цікава можливість — зіграти жінку з такими недоліками".

У серіалі Netflix Раян Мерфі дотримується версії, що батьки неодноразово скоювали фізичне насильство над синами, а Хосе — і сексуальне, над молодшим сином Еріком, і саме це стало причиною вбивства. Так, у фінальному епізоді ми бачимо титр: "Лайл і Ерік Менендес підтримують звинувачення в сексуальному насильстві з боку їхніх матері й батька. Вони продовжують відбувати довічне ув’язнення без права звільнення". При цьому глядачам залишається самим розшифрувати, хто такі справжні монстри, винесені у назву шоу.

"Чудовиська: Історія Лайла й Еріка Менендесів"

Проте найцікавіше в серіалі навіть не те, хто ж насправді монстр у цій родині, а те, як історію втілюють актори. На перший план виходять саме виконавці ролей братів — 25-річний Ніколас Чавес, він же Лайл (Чавес відомий за серіалом "Головний госпіталь, роль у якому принесла йому "Еммі") та 28-річний Купер Кох, що грає молодшого брата Еріка. У 90-ті роки Ерік і його брат Лайл стали медійними сенсаціями: фанати писали їм листи у в’язницю, надсилали подарунки та зізнавалися у коханні, згодом чоловіки одружилися, будучи ув’язненими, з жінками з кола їхніх фанаток.

Грати монстрів, які водночас є, ймовірно, жертвами, — непроста акторська задача, аби не вдатися до екзальтації. Актори з цієї задачею впоралися відмінно, демонструючи драматичну гру на межі. "Щоб зіграти Еріка, я повинен бути на його боці", — сказав Купер Кох про роль Еріка. "Ви маєте їх зрозуміти. Ви маєте знайти в собі глибоке співчуття... Це єдиний спосіб розповісти таку складну історію".

Втім, попри потужні акторські роботи та захопливий сюжет, серіал викликав неоднозначну реакцію критиків. Так, у заголовку статті Vulture винесено його головний недолік: "чи мусять "Чудовиська..." бути такими сексуальними?" Дійсно, Раян Мерфі зображує братів Менендесів втіленням американської мрії: вони багаті, красиві, у чудовій фізичній формі, живуть своє найкраще життя. До того ж, серіал неодноразово натякає, що між Лайлом та Еріком були не тільки не тільки братські почуття, але й, можливо, вони відчували сексуальний потяг один до одного. "Мерфі вміє надати додаткову порцію непристойності історіям, які й без того досить шокуючі", — зазначає Vulture.

"Чудовиська: Історія Лайла й Еріка Менендесів"

Втім, є небезпека у тому, що така сексуалізація може відвернути увагу від головного: розмови про те, що є нормальним та моральним для суспільства і чи варто перетворювати людей, що були жертвами аб'юза та скоїли вбивство, на героїв попкультури.

Серіал "Чудовиська: Історія Лайла й Еріка Менендесів" можна подивитися на Netflix.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.