До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому варто подивитися "Все завжди і водночас" — один з найкращих фільмів року

Абсолютним тріумфатором цьогорічного "Оскара" стала стрічка "Все завжди і водночас" — яскравий і самобутній фільм режисерів Деніела Шайнерта і Дена Квана, де фантастика, кіно про майстрів кунгфу, комедія і навіть драма поєдналися найхимернішим чином.

Оригінальний погляд на популярний концепт

"Все завжди і водночас" — це насамперед історія про родину Ванг, емігрантів з Китаю, які намагаються розібратися у своїх сімейних проблемах та американських податках, але виходить це лише завдяки неймовірному збігу обставин. Несподівано під час зустрічі з аудиторкою містер Веймонд Ванг перетворюється на Альфа-Веймонда і повідомляє своїй збентеженій дружині місіс Евелін Ванг, що доля мультивсесвіту тепер у її руках і їй належить протистояти світовому злу. Вона отримає доступ до спогадів і навичок тисяч варіантів Евелін з безлічі паралельних світів і, можливо, вирішить свої проблеми як у всесвіті, так і в родині. Та й з податками розбереться, якщо вже зовсім пощастить.

Реклама

Дует Деніелів (Деніел Кван і Деніел Шайнерт, автори стрічки "Людина — Швейцарський ніж") у своєму новому фільмі поєднують найпопулярніші голлівудські тренди на кшталт мультивсесвітів із проникливою сімейною історією. "Все завжди і водночас" — це мікс жанрів, де фантастика, кіно про майстрів кунгфу, комедія і навіть драма змішалися найхимернішим чином, через що фільм зайняв унікальну нішу, коли майже кожен глядач у різних вікових категоріях зможе знайти щось для себе.

Вдалий кастинг

В інтерв'ю британському виданню The Guardian головна зірка фільму Мішель Єо, яка отримала "Оскара" як найкраща актриса, зізналася, що в ранній версії сценарію головним героєм був усе-таки чоловік. І Деніели бачили в цій ролі тільки Джекі Чана, який відмовив авторам з простої причини — не найкращого стану здоров'я. Як відомо, Чан зараз працює, тільки якщо у нього не буде багато знімальних днів і великої кількості складних трюків, адже бурхлива кіномолодість легендарного актора дуже позначилася на його здоров'ї.

Після відмови Джекі Чана роль переписали під його давню колегу і подругу Мішель Єо, зірку "Шан-Чі і легенда десяти кілець", "Шалено багаті азіати", "Леді", "Мемуари гейші", "Тигр підкрадається, дракон ховається", "Завтра не помре ніколи".

Зіграти аудиторку родини Ванг запросили легендарну актрису Джеймі Лі Кертіс ("Геловін", "Ножі наголо", "Чумова п'ятниця", "Правдива брехня"), яка вже отримала за цю екстравагантну роботу номінацію за найкращу роль другого плану на Independent Spirit Award, а 13 березня здобула "Оскара": "Заради таких фільмів люди приходять у кіноіндустрію, це неймовірна удача. Деніели могли запросити будь-кого на цю роль, але покликали мене. Я не певна, що колись відчувала такий захват і від сценарію, і від знімань. Ну подумаєш, мені причепили штучний живіт і натягли жахливу перуку. Воно було того варте", — розповідала зірка в бесіді з The Hollywood Reporter.

А найзворушливіша історія навколо кастингу, що розтопила голлівудські серця, — це історія актора Джонатана Ке Квана, який зіграв роль Веймонда Ванга, чоловіка Евелін. Кван уперше потрапив у велике кіно у 12 років, коли зіграв у блокбастері Стівена Спілберга "Індіана Джонс та Храм долі". Потім він з'явився у культовій комедії "Бовдури", але перехід дитини-актора у доросле кіно не минувся легко. Тому Кван залишив акторство, отримав ступінь з режисури й понад 25 років працював постановником трюків та асистентом режисера. Цьогорічна нагорода "Оскар" стала для актора можливістю заново запустити свою кар'єру та віднайти себе, про що він сказав у зворушливій промові.

Велике майбутнє передрікають і актрисі Стефані Хсу, яка зіграла доньку подружжя Вангів. Особливо уважні глядачі могли згадати Хсу за другорядною роллю в шоу "Дивовижна місіс Мейзел" або епізодом у "Шан-Чі", але саме "Все завжди і водночас" забезпечив акторці нову хвилю популярності.

Успіх серед преси та глядачів

Стилістично незвичний фантастичний фільм із бюджетом 25 млн доларів став найбільшим касовим успіхом ключової незалежної американської компанії А24, відомої своїми артмейнстримними проєктами. Фільм зібрав понад 100 мільйонів у прокаті, студія навіть випускала розширену версію "Все завжди...".

Навколо фільму сформувалася армія шанувальників, які називають "Все завжди і водночас" "мультивсесвітом здорової людини" і присвячують численні ТікТок, Youtube-огляди та навіть костюми на Геловін персонажам фантастичного фільму Деніелів. У фільму склався рейтинг 8,1 на IMDB (на основі 243 тисяч оцінок) і 89% "глядацької свіжості" на Rotten Tomatoes.

Запитання, яке ставили аналітики напередодні "Оскара", було просте: чи достатньо ліберальною стала Американська кіноакадемія для таких номінацій? Так, азіатськоцентричне кіно "Паразити" нещодавно забрало нагороду за фільм року, але це було набагато звичніше кіно в жанрі соціального трилера, "корейський Мартін Скорсезе". Але аналітики міркували над тим, чи не стане перепоною для "Все завжди і водночас" його більш ніж хуліганська природа? Як ми вже дізналися — ні, адже фільм отриумфально отримав сім нагород з 11 можливих. Зокрема, в найголовнішх категоріях – як найкращий фільм, найкраща режисесрька робота, а також три акторські номінаціїї – найкращі чоловіча, жіноча роль та найкраща жіноча роль другого плану.

З 16 березня одну з найяскравіших стрічок року знову можна побачити в українських кінотеатрах.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.