До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Чому варто подивитися фільм "Покинь, якщо кохаєш" з Блейк Лайвлі

8 серпня в український прокат виходить фільм "Покинь, якщо кохаєш" за мотивами однойменного бестселера письменниці Коллін Грувер. Розповідаємо, чим цікава ця літня прем'єра.

"Покинь, якщо кохаєш"

"Покинь, якщо кохаєш" — справжній літературний гіт: після виходу 2016 року книга посіла перше місце у списку бестселерів New York Times, здобула нагороду Goodreads Choice Award як найкращий роман і буквально вибухнула у трендах тіктоку (українською книга вийшла у видавництві Vivat). Для Коллін Грувер, відомої насамперед романами для молоді, "Покинь, якщо кохаєш" став особливим текстом: авторка торкається теми домашнього насильства, яке сама пережила в дитинстві. Головна героїня Лілі, прототипом якої частково постає сама Грувер, втрачає тата й знову поринає в спогади про непросте дитинство. Будинок її батьків ніколи не був затишним сімейним гніздечком, адже Лілі з мамою жили в постійному напруженні через агресивний характер тата. Ставши дорослою, Лілі знов і знов потрапляє в аб’юзивні стосунки і мусить нарешті розірвати це порочне коло.

Стрічку, над якою працював режисер Джастін Бальдоні, екранізовано близько до книги. За сюжетом, Лілі Блум (Блейк Лайвлі), жінка, яка долає травматичне дитинство та починає нове життя в Бостоні, де відкриває власний бізнес. Випадкова зустріч із чарівним нейрохірургом Райлом Кінкейдом (Джастін Бальдоні) викликає бурхливі емоції, але коли вони закохуються, Лілі починає бачити такі сторони Райла, які нагадують їй стосунки її батьків.

Ідея екранізувати роман Коллін Грувер належить режисерові Джастіну Бальдоні, який також зіграв головну чоловічу роль. За його словами, "Покинь, якщо кохаєш" — набагато більше, ніж просто цікавий роман, насамперед це історія про людський досвід. Блейк Лайвлі не тільки зіграла головну роль, але й спродюсувала стрічку. "Я бачила вітрину з її книжками — Коллін Гувер, Коллін Гувер, Коллін Гувер, — згадує Лайвлі. — Її ім'я було всюди. Вона розмовляє з аудиторією — її голос резонує з людьми. Історії, які вона розповідає, і те, як вона їх розповідає, захоплюють багато людей".

"Покинь, якщо кохаєш"

Цікаво, що ідея про екранізацію виникла ще до стрімкого успіху роману. Книга була вперше опублікована в 2016 році, і Бальдоні вперше звернувся до Гувера у 2019-му. Потім, у 2022 році, роман став популярним в #BookTok у тіктоку, що спричинило додаткову увагу — загалом книга була продана накладом майже в 10 мільйонів примірників. В інтерв’ю Коллін Грувер зізнається, що не мала на меті написати роман, що стане бестселером, — скоріше хотіла розповісти історію власної родини, аби краще зрозуміти матір, що пішла від батька, якого дуже кохала, але він був жорстоким з родиною. "Я й гадки не мала, що ця історія охопить стільки людей, — каже вона. — Моя мама завжди була для мене великим прикладом для наслідування. Вона надзвичайно незалежна, розумна та врівноважена. Я ніколи не розуміла, як вона потрапила в стосунки з моїм батьком. Написання цієї книги допомогло мені краще зрозуміти їх обох, але здебільшого це зцілило мою матір".

Джастін Більдоні

Режисер та письменниця одразу погодилися, що Блейк Лайвлі ідеально підходить на роль Лілі Блум — акторка, яка відома насамперед за культовим серіалом нульових "Пліткарка", тут грає сильну, практичну жінку, що має певний життєвий досвід, твердо стоїть ногами на землі, але водночас мріє про кохання, як у казці.

Знімання проходили в Бостоні, Нью-Йорку, Лос-Анджелесі. За словами режисера, їм хотілося, аби фільм мав вигляд більше європейського кіно, "а не високобюджетного американського ромкому". "Мені подобається думати, що це американська історія кохання, побачена крізь європейську призму", — зазначає режисер.

Блейк Лайвлі на прем'єрі фільму "Покинь мене, якщо кохаєш"

Окремим викликом було створити квіткову крамничку Lily’s Bloom — це справа життя Лілі, яка з любов’ю займається власним бізнесом. Консультанткою для створення квіткового магазину стала Тесс Кейсі, власниця нью-йоркської компанії Aisling Flowers, яка допомогла зробити вишуканий квітковий світ Лілі, який є важливою частиною стрічки. Над костюмами працював Ерік Даман, відомий дизайнер, який співпрацював з Блейк Лайвлі у серіалі "Пліткарка", а також є одним з костюмерів "Сексу у великому місті".

"Для Лілі ми спочатку використали багатошаровий вінтажний одяг у чоловічому стилі, який надає їй міцну захисну зовнішню оболонку, — каже Даман. — Потім це поступається місцем м’якшим, делікатнішим шарам шовку та шифону з принтами, коли вона відкривається та дозволяє собі закохатися в Райла. Наприклад, під час побачення на даху на ній романтична сукня, яку вона носить із діловим строгим пальтом. Навіть у спальні ми бачимо, що Лілі поєднує чоловічі боксери з вишуканим бюстьє. Її стиль такий же сильний і унікальний, як і вона сама".

Фільм "Покинь, якщо кохаєш" виходить у прокат 8 вересня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.