До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Без громадянства" — новий серіал Netflix з Кейт Бланшетт

З 8 липня на Netflix можна подивитися серіал "Без громадянства" — амбітний проєкт Кейт Бланшетт, присвячений проблемі втікачів.

Кейт Бланшетт у серіалі "Без громадянства"

Четверо незнайомців — стюардеса на втіках, відважний утікач, бюрократ-вигнанець і зневірений батько — перетинаються в австралійському імміграційному центрі. Вони опиняються під вартою, тому що кожен з них стикнувся із суперечностями імміграційної системи в Австралії. В основі цього серіалу лежить реальна історія: випадок Корнелії Рау, мешканки Австралії, яку незаконно затримали у 2004 році. В Австралії "Без громадянства" вже показали по місцевому телебаченню і він зчинив чимало галасу.

Реклама
"Без громадянства"

Ми зустрічаємося з героїнею Софі (її грає Івонн Страховськи, яку ми пам’ятаємо за серіалом "Оповідь служниці"), коли вона тікає австралійською пустелею, намагаючись врятуватися від чогось. До того, як дівчина потрапила до в’язниці, Софі була стюардесою, а також прихильницею танцювального культу, яким керує героїня Кейт Бланшетт (актриса також продюсує серіал) і персонаж Домініка Веста. Коли вона відвернулася від культу — через який занапастила сімейне життя й кар’єру, дівчина опинилася в імміграційному ув’язненні, попри те, що вона законна громадянка Австралії.

"Без громадянства"

Робота над серіалом тривала сім років і для Бланшетт це дійсно дуже амбітний проєкт. Вона вперше замислилася про нього у 2013 році, коли говорила на кухні власного дому з письменницею Еліз Маккреді про проблеми імміграції в Австралії. Завдяки цій розмові в Бланшетт і Маккреді виникла ідея: об’єднати історії людей, що стали жертвами імміграційної політики країни, і показати їх на екрані. Тема неабияк резонує з діяльністю Бланшетт: актриса — посол ООН у справах біженців.

Кейт Бланшетт у серіалі "Без громадянства"

В інтерв’ю Deadline Бланшетт зізналася, що довго думала, як найкраще донести цю історію до екрана. Вони планували зняти повнометражний фільм, але в кінцевому підсумку Бланшетт відчула, що телебачення — правильне середовище для розкриття такої складної теми. "Я хотіла, щоб люди стикнулися із цим серіалом і темою у власних домівках, сподіваючись, що він викличе розмову про імміграцію, дуже подібну до тієї, яка була в мене самої на моїй кухні сім років тому". Перед стартом знімання Бланшетт особисто провела десятки розмов зі втікачами, яких підтримує програма ООН, і на основі цього матеріалу написано сценарій.

Актриса переконана, що проблема втікачів і людей, які втрачають своє громадянство внаслідок політичних чи особистих причин — одна з нагальних. "У мене складається враження, що нині весь світ особливо затято захищає свої межі, — говорить актриса. — Так, усі уряди в усі часи використовували цю риторику, проте в нас ніколи не було такої кількості втікачів, що рятуються від неймовірної травми. Нині ми пов’язані й водночас роз’єднані набагато більше, ніж будь-коли. У мене дуже еклектичний смак у кіно й серіалах, здебільшого тому, що в мене є діти віком від 4 до 18 років. Я люблю дивитися дуже різні речі, дивлюся багато фантастики. Але водночас я не хочу втрачати зв’язок з тим, що відбувається в реальному світі. Відбувається так багато подій, про які я думаю: „Чому ніхто не говорить про це ?!""

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.