До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 фільмів, які варто подивитися на кінофестивалі Миколайчук OPEN

З 15 до 23 червня у Чернівцях відбудеться кінофестиваль Миколайчук OPEN. У програмі світові гіти міжнародних кінофестивалів, гучні українські прем'єри та арткіно. Розповідаємо про 10 найцікавіших фільмів програми.

"Мертві не завдають болю"

Реклама

Події цього вестерну відбуваються у1860-х роках на заході США. У центрі історія кохання між франко-канадкою Вів’єн Ле Куді та іммігрантом з Данії Хольгером Ольсеном, яка відбувається на фоні Громадянської війни. Головні ролі грають люксембурзька акторка Вікі Кріспі, відома за фільмом "Примарна нитка", та Вігго Мортенсен ("Капітан Фантастік", "Зелена книга"). Останній виступив водночас і режисером, і продюсером фільму.

Прем'єра стрічки "Мертві не завдають болю" відбулася на кінофестивалі в Торонто у 2023 році.

"Таточко"

Дебютна стрічка режисерки Крісті Голл змальовує ситуацію, яка трапляється в таксі: героїня Дакоти Джонсон їде з аеропорту додому, у свою квартиру на Мангеттені. Її везе водій у виконанні Шонна Пенна. Він виконує роль такого собі психотерапевта, який веде зі своєю молодою пасажиркою розмову про кохання, стосунки, секс, владу та вразливість. Незвичайний фільм, увесь сюжет якого фактично представляє собою розмову в таксі, високо оцінили критики на кінофестивалі в Теллурайді, де відбулася прем'єра.

"Окуповане місто"

"Окуповане місто" — документальний фільм відомого режисера Стіва Макквіна ("Сором"), який розповідає про Амстердам під нацистською окупацією. В основу сценарію стрічки лягла книга "Атлас окупованого міста, Амстердам 1940—1945 роки" Б'янки Стігтер. Особливість стрічки у тому, що вона переносить глядача то в минуле, то в теперішнє, адже разом з історією Другої світової Макквін змальовує Амстердам останніх років — пандемію, протести, а також те, як місто приймає українських біженців.

"Не очікуйте забагато від кінця світу"

Румунська чорна комедія режисера Раду Жуде розповідає про молоду жінку з Бухареста Анджелу, яка знімає соціальну рекламу. У фільмі ми спостерігаємо, як Анджела переміщається Бухарестом та знімає ролики, "перевантажена роботою, яка мало оплачується". Цьогоріч фільм "Не очікуйте забагато від кінця світу" був претендентом на премію "Оскар" від Румунії.

"Ширкоа: В оману віримо"

У витонченому, майже ідеальному суспільстві з назви "Ширкоа" громадяни живуть із паперовими мішками на головах, щоб усунути розбіжності між людьми. Проте напруга зростає, коли починають поширюватися чутки про міфічну країну без мішків, а новий член ради викликає випадкову революцію…

Це сюжет індійської анімації "Ширкоа: В оману віримо" режисера Ішана Шукла, де головних персонажів озвучили такі зірки, як Гаспар Ное, Азія Ардженто, Лав Діаз, Гольшіфте Фарахан.

"Назавжди-назавжди"

Події дебютної стрічки відомої режисерки кліпів Анни Бурячкової відбуваються наприкінці 1990-х років та розповідають про дорослішання в турбулентні часи. Головна героїня Тоня (Аліна Чебан) переходить до нової школи та швидко занурюється в компанію відчайдушної молоді. Невдовзі вона закохується та опиняється в центрі пристрасного любовного трикутника, де кожне почуття палає на повну. Водночас дівчину переслідує її складне минуле. Чи вдасться Тоні знайти себе і не загубитися в хаосі суперечливих стосунків? У головних ролях — яскраві молоді актори: окрім уже згаданої Аліни Чебан, у стрічці знялися Захар Щадрін, Артур Алієв, Єлизавета Цілик.

Фільм виходить в український прокат 19 вересня.

"Фото на пам'ять"

"Фото на памʼять" — есей-оповідь про війну з точки зору трьох поколінь жінок: режисерки Ольги Черних, її матері (патологиня, яка працює в морзі, де, на диво, безпечно під час обстрілів) та її бабусі. Записи їхніх розмов перемежовуються фотографіями та відео із сімейного архіву, новинами та колективними образами, які зображують історію України протягом останнього століття.

Прем'єра фільму донеччанки Ольги Черних відбулася на Міжнародному фестивалі документального кіно в Амстердамі (IDFA).

Nice Ladies

Зворушлива документальна стрічка Марії Пономарьової розповідає про харківську команду з чирлідингу Nice Ladies, до якої входять жінки віком 50+ років. Вони готуються до виступу на чемпіонаті Європи та руйнують стереотипи про жінок старшого віку. Проте з початком повномасштабного вторгнення, жінки мають зберегти дружбу та порозуміння попри назріваючий розподіл на "тих, хто виїхав" й "тих, хто лишився".

"Наталка-Полтавка"

У межах програми "Український мюзикл" на фестивалі покажуть музичний фільм Івана Кавалерідзе 1936 року "Наталка Полтавка". У багатьох сенсах стрічка Кавалерідзе за мотивам відомої повісти Котляревського про стосунки Наталки і Петра є революційною: це перша українська кіноопера і перший український звуковий фільм, у якому актори співали під фонограму. Головні ролі у стрічці виконали Катерина Осмяловська та Іван Паторжинський.

"Яремчук. Незрівнянний світ краси"

Стрічка розповідає про життя та творчість першої української попзірки — музиканта Назарія Яремчука. За своє життя Яремчук записав понад 150 пісень, серед них такі легендарні народні, як "Незрівнянний світ краси", "Чуєш мамо", "Якщо мине любов", "Зачаруй". Був зіркою ансамблю "Смерічка", виступав по всьому світові та співав для ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. До участі у фільмі долучилися учасники культового колективу ВІА "Смерічка", які надали маловідомі факти про Назарія. Його дружина Дарина Яремчук розповіла про їхнє знайомство. Також до фільму увійшли розповіді близьких колег співака, визнаних культурознавців та музичних оглядачів.

Ініціаторкою створення фільму стала донька Назарія, співачка Марія Яремчук, режисер — Артем Григорян.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.