До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Варто переглянути: 5 культових фільмів, які отримали "Оскара"

Напередодні церемонії вручення премії "Оскар", яка відбудеться 24 лютого, Vogue.ua пропонує переглянути 5 культових фільмів останніх десятиліть, які отримали заповітну статуетку .​

"Мовчання ягнят", 1991

Коли Мішель Пфайффер прочитала сценарій фільму "Мовчання ягнят", вона вважала його надто жорстоким і несамовитим – і відмовилася від зйомок. У результаті її роль зіграла Джуді Фостер, а фільм став культовим. Він отримав п'ять премій "Оскар" у головних номінаціях. Акторам підготовка до зйомок трилера про серійного вбивцю далася непросто: виконавець ролі Ганнібала Лектора, Ентоні Гопкінс, вивчав досьє багатьох відомих вбивць, бував у в'язницях, де вони утримувалися, відвідував судові процеси, а Скотта Гленна після прослуховування записів допиту злочинців мучили жахи.

Реклама
"Людина дощу", 1988

Один з найвідоміших фільмів 1980-х, драма "Людина дощу" Баррі Левінсона, народилася з інтересу його сценариста Баррі Морроу до людей з психічними відхиленнями і ставлення до них у суспільстві. Барроу вивчив життя цих людей, дружив з ними і дуже співчував тому, що в Штатах був період, коли до них ставилися як до "зайвих людей" – в результаті в основі "Людини дощу" – реальні історії. Цікаво, що продюсери спочатку хотіли, щоб це був фільм про пригоди двох братів, такий собі роуд-муві, але в підсумку завдяки дуету Тома Круза і Дастіна Гоффмана і сценарію фільм перетворився на драму про стосунки двох близьких і в той же час далеких людей. І отримав чотири "Оскари".

"Рибка на ім'я Ванда", 1998

По вбранню акторки Джеймі Лі Кертіс у фільмі "Рибка на ім'я Ванда" можна вивчати моду 1980-х: її героїня, артистична і розкішна злочинниця Ванда, носить піджаки з акцентованими плечима, затягнуті широким поясом, леопардові сукні та топи, міні-спідниці, масивні сережки і в неї, звичайно ж, хлоп'яча стрижка. У стрічки про пригоди чотирьох підприємливих злочинців, які вирішили пограбувати ювелірний магазин, є "Оскар" і кілька премій – цей той випадок, коли серйозні кіноакадеміки не соромляться дати премію комедійному фільму.
"Закоханий Шекспір", 1998

Рекордну кількість номінацій на "Оскара", а саме – 13, отримав 1999 року фільм "Закоханий Шекспір". Виграв у результаті сім. У фільмі безпрецедентний за зірковістю акторський склад: Джозеф Файнс, Гвінет Пелтроу, Джуді Денч, Колін Ферт, Бен Аффлек, Джеффрі Раш, а також неймовірні костюми. Над ними працювала Сенді Пауелл – сьогодні одна з найуспішніших костюмерів Голлівуду, котра тричі отримала "Оскар": за "Закоханого Шекспіра", "Авіатора" і "Молоду Вікторію".
"Королева", 2006

Акторка Гелен Міррен досі називає роль королеви Єлизавети II своєю улюбленою, хоча зізнається, що спочатку переживала: як справжня королівська сім'я поставиться до фільму, який показує такий драматичний момент з їхнього життя – перші дні після загибелі принцеси Діани? У підсумку "Королева" стала одним з улюблених фільмів 2000-х: у стрічки є "Оскар", "Золотий глобус", BAFTA, а також 123 млн доларів, зароблені у прокаті.

Оскароносні хіти доступні поціновувачам кіно у пакеті Мегахіт інтернет-телебачення OLL.TV

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.