До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найнедолугіших моментів за історію церемонії "Оскар"

З моменту своєї першої церемонії 1929 року, "Оскар" захопив увагу і кіноманів, і знавців. Від того, як Гетті Макденієл стала першою афроамериканкою, що отримала статуетку за роль у "Розвіяних вітром" 1939 року, до знаменитої промови вдячності Саллі Філд 1984 року – в пам'яті глядачів залишилося безліч гарних моментів за історію премії.

Однак з тривалістю три години в прямому ефірі не дивно, що навіть у ретельно спланованого заходу трапляються промахи. Від переплутаних конвертів до непроханих гостей – згадуємо найбільші помилки в історії "Оскара".

Реклама
Випадок зі стрікером (1974)

Хоча в 1970-х роках нагота була такою ж поширеною (і заохочуваною), як новий сингл Abba, що грав тоді по радіо, навряд чи гості на церемонії вручення премії "Оскар" 1974 року очікували, що голий чоловік продемонструє знак світу (і майже все інше), пробігши по сцені під час прямої трансляції.

Художник і гей-правозахисник Роберт Опель на мить приголомшив глядачів і ведучого Девіда Нівена, який саме представляв свою співведучу Елізабет Тейлор. Реакція Нівена була також ж комічною, як і різкою: "Хіба не цікаво думати, що, ймовірно, єдиний сміх, який людина коли-небудь отримає у своєму житті, буде від того, що він роздягнеться і продемонструє свої недоліки?". До сих пір не відомо, що саме підштовхнуло Опеля до такої дії, але дехто каже, що інцидент організував продюсер шоу Джек Гейлі-молодший.

Балансувальний акт (2013)

Дженніфер Лоуренс – наймолодша з усіх, хто отримав чотири номінації на "Оскара" (хоча Сірша Ронан відстала від неї всього на кілька місяців після отримання четвертої номінації цього тижня).

Стрімкий зліт Лоуренс перетворив її і на зірку червоних доріжок. Але на відміну від деяких більш стриманих голлівудських колег, вона швидко зарекомендувала себе як досить приземлена особа – цю репутацію вона зміцнила, коли спіткнулася на сходах, поки піднімалася за премією в категорії "Найкраща акторка" за роль у фільмі "Збірка промінців надії" під час церемонії "Оскар" 2013 року. Піднявши свою світло-рожеву сукню Dior Haute Couture, вона пройшла по решті сходинок. Поки гості аплодували стоячи, аби привітати акторку з перемогою, їй вистачило духу сказати: "Ви встали тільки тому, що вам мене шкода, бо я впала. Це дійсно дуже незручна ситуація". Хотілося б, щоб кожен ставився до таких моментів з легкістю як у Лоуренс.

Труднощі перекладу (2014)

Під час церемонії вручення премії "Оскар" 2014 року Джон Траволта підірвав Інтернет, коли представив акторку і зірку "Холодного серця" Ідіну Мензел, яка отримала премію "Тоні", як "неймовірно талановиту, єдину і неповторну Адель Дазім".

Сказати, що це вразило всіх – нічого не сказати. На додаток до запуску генератора імен Travoltification, який дав змогу користувачам навмисно спотворювати чиєсь ім'я, Urban Dictionary включив термін Travoltify до свого словника, визначивши слово, як акт "[деформації] чийогось імені випадково або навмисно, так, щоб його більше не можна було впізнати".

Нам знадобиться більший човен (2016)

Члени спільноти ЛГБТК+ були значно недопредставлені в списку номінантів і переможців "Оскара" за останні декади. Тоді як десятки гетеросексуальних акторів були номіновані за ролі героїв геїв, лесбіянок і трансгендерів, в історії було лише кілька лауреатів премії, що представляли спільноту, включно з Дастіном Ленсом Блеком, який виграв статуетку в категорії "Найкращий оригінальний сценарій" за фільм "Гарві Мілк" 2008 року.

Однак, цього не знав Сем Сміт, який отримував нагороду в категорії "Найкраща пісня до фільму" на церемонії вручення "Оскара" 2016 року. Під час своєї палкої та вдячної промови співак помилково заявив: "Кілька місяців тому я прочитав статтю сера Єна Маккеллена, в якій він писав, що жоден чоловік-гей не отримав премії".

Незабаром після цього Блек опублікував у "Твіттері" відео своєї вдячної промови з текстом: "Привіт, @SamSmithWorld, якщо ти не знаєш, хто я, то може час перестати писати повідомлення моєму нареченому [британському стрибуну у воду Тому Дейлі]". В інтерв'ю NME Сміт пізніше вибачився за плутанину, зізнавшись: "Я був неймовірно вражений – це шоу дивилися 90 мільйонів осіб. Я хотів сказати щось позитивне і напартачив". На щастя, будь-які чутки про ворожнечу швидко погасли, коли Блек знову у "Твіттері" пояснив, що його відповідь була тільки жартом.

Казка про двох переможців (2017)

2017 року команда фільму "Ла-Ла Ленд" піднялася на сцену "Оскара", щоб забрати омріяну нагороду вечора, але виявилося, що насправді вона її не виграла. Після заплутаної серії недолугих подій, ведучим Фей Данавей і Воррену Бітті вручили найважливіший конверт з ім'ям переможця в категорії "Найкращий фільм" – вони так думали.

Замість цього Браян Куллінан – старший партнер у бухгалтерській фірмі PricewaterhouseCoopers, яка з 1934 року підраховує бюлетені виборців "Оскара" – помилково вручив Бітті конверт з ім'ям переможниці в категорії "Найкраща акторка" (статуетку вручили Еммі Стоун на декілька хвилин раніше). Розгублений Бітті передав конверт Данавей, яка моментально оголосила не того переможця. Привітання і радісні крики швидко перетворилися на шум і зітхання, коли продюсер Джордан Горовіц вибіг на сцену, щоб оголосити: "Сталася помилка. "Місячне сяйво", це ви виграли "Найкращий фільм". Це не жарт".

Після ретельного розслідування, незліченних вибачень, випущених PwC, і великої кількості вірусних картинок з реакціями знаменитостей, Куллінана і його колегу Марту Руїс вигнали з церемонії назавжди, але фірмі дозволили продовжити роботу з Академією.

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.