До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 стрічок з Антоніо Бандерасом, які збагатять ваші вечори

Великому іспанському актору Антоніо Бандерасу 10 серпня виповнюється 63 роки. Vogue.ua вибрав п’ять найкращих фільмів з ним, які можна переглядати знову й знову.

Антоніо Бандерас народився в Малазі та, як і притаманно іспанському хлопцеві, — мріяв стати футболістом, але травма в дитинстві завадила планам. У підлітковому віці завдяки мюзиклу "Волосся" у виконанні місцевої іспанської трупи Бандерас закохався в театр. Кар’єру в кіно він розпочав у стрічці Педро Альмодовара "Лабіринт пристрастей", на той момент парубкові було 22 роки. Бандерас ще не раз повертався до улюбленого режисера: він знявся в "Жінках на межі нервового зриву", "Краватці", "Я дуже збуджений", але встиг паралельно підкорити Голлівуд. Критики погоджуються, що цього року актор перезапустив свою кар’єру завдяки поверненню до знакового для нього Альмодовара: роль альтер его режисера у стрічці "Біль і слава" 2019 року принесла Бандерасу головний приз Каннського кінофестивалю й нову хвилю уваги.

Реклама

"Маска Зорро"

На початку 1990-х Антоніо Бандерас, на той момент успішний в Іспанії, але ще невідомий у Штатах актор, вирішив випробувати свої сили в Голлівуді. Дев’яності стали дуже продуктивним і цікавим періодом у кар’єрі молодого актора. У списку фільмів того часу: "Інтерв’ю з вампіром", де його партнерами були Бред Пітт і Том Круз, "Чотири кімнати" і "Відчайдушний" Родрігеса, пізніше "Евіта", де разом з ним знялася Мадонна. Але найпопулярніший фільм цих років — "Маска Зорро". Цікаво, що стрічка стала своєрідним прецедентом: це перший випадок, коли народного месника Зорро, іспанця з мексиканським корінням, зіграв іспанський актор. За роль Зорро Бандерас здобув номінацію на "Золотий глобус", а його пристрасне танго з Кетрін Зетою-Джонс цілком заслуговує увійти в історію.

"Спокуса"

Навколо стрічки "Спокуса" ходило багато чуток. Анджеліна Джолі, яка зіграла фатальну жінку і шахрайку Джулію Рассел, вирішила зніматися в численних еротичних сценах оголеною, тому погодився на це і її партнер Антоніо Бандерас. Фільмування було таким інтимним і відвертим, що знімальну команду скоротили до кількох осіб, а в режисера, за чутками, збереглася особлива версія фільму, з якої потім вирізали кілька інтимних сцен. Фільм "Спокуса" підтвердив статус мачо Антоніо Бандераса.

"Якось у Мексиці"

Безпрецедентний акторський склад зібрав у своєму фільмі "Якось у Мексиці" Роберт Родрігес, до слова, один з улюблених режисерів Бандераса: крім самого Антоніо, там знялися: Джонні Депп, Мікі Рурк, Сальма Гаєк і Віллем Дефо. "Якось у Мексиці" завершив криваву та іронічну трилогію Родрігеса про пригоди гітариста Ель Мар’ячі, роль якого незрівнянно зіграв Антоніо Бандерас. За сюжетом, музикант намагається перешкодити могутньому наркобарону Баррільйо повалити президента Мексики. Гітара, пістолет і довге волосся, що томливо спадає на лоба, — у такому образі Бандераса запам’ятає історія.

"Шкіра, у якій я живу"

Два великі іспанці — Педро Альмодовар і Антоніо Бандерас — приятелюють понад 40 років. Вони познайомилися на початку 1980-х на зніманні кінострічки "Лабіринт пристрастей" — це був дебют Бандераса в кіно. Уже 1985 року вийшов їхній другий спільний фільм, "Матадор", після знімання якого актор поїхав підкорювати Голлівуд і понад 15 років не працював з улюбленим режисером. Стрічка "Шкіра, у якій я живу" стала своєрідним возз’єднанням 2011 року. Фільм знятий за мотивами бульварної повісті страхіть "Тарантул" ТьєрріЖонке, а Бандерас у фільмі грає роль "сучасного Франкенштейна" — всесвітньо відомого хірурга, який винайшов штучну людську шкіру. Фільм брав участь у Каннському кінофестивалі й здобув 4 премії "Гоя".

"Біль і слава"

У травні цього року Антоніо Бандерас і Педро Альмодовар представили в Каннах нову спільну роботу — драму "Біль і слава", автобіографічний фільм іспанського режисера. Критики називають стрічку найкращою не лише в кар’єрі Альмодовара, але й Бандераса; крім того, за "Біль і славу" актор також отримав приз за найкращу чоловічу роль у Каннах. Альмодовар довірив своєму улюбленому акторові зробити неймовірне: зіграти самого себе. "Біль і слава" — стрічка про постарілого режисера, який переживає кризу, особисту й професійну, і поринає у спогади, а перед глядачем калейдоскопом миготять 1960-ті та його дитинство в Мадриді, перші фільми й перші закоханості в 1980-х, успіхи й поразки, які стають наче розповіддю про самого Альмодовара.

[READ_ALSOholder=content_1;]

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.