До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 фільмів про проблему расизму, які можна подивитися на Netflix

Для того, щоб розібратися в протестному русі Black Lives Matter, що охопив Америку, пропонуємо подивитися кілька вартих уваги фільмів про проблеми дискримінації й расизму — від гучної стрічки "Сельма" Ави ДюВерней до байопіка "Приховані фігури" про афроамериканських жінок-математиків. Усі фільми із цього списку можна знайти на Netflix.

"13-та"

"Тринадцята" — документальний фільм Авю ДюВерней, режисерки, яка систематично порушує у своєму кіно проблему расизму в Америці. Картина присвячена тюремній системі й расовій дискримінації в її стінах. Ратифікована в 1865 році, 13-а Поправка забороняє рабство й примусову працю в Сполучених Штатах, за винятком випадків, коли це "стає покаранням за злочин". Фільм ДюВерней бере цю лазівку в законі як вихідну точку й простежує численні ситуації, коли цю лазівку нещадно експлуатували. У фільмі є один дивовижний факт: 2015 року президент Барак Обама провів марш через Сельму, штат Алабама, щоб уславити 50-річчя протесту під проводом Мартіна Лютера Кінга, у результаті якого було прийнято "Закон про право голосу" 1965 року. Однак навіть у 2015 році майже 30% афроамериканського чоловічого населення Алабами назавжди втратило право голосу внаслідок судових рішень.

Реклама
"Приховані фігури"

Захоплива драма про трьох реальних жінок-математиків, які працювали в NASA під час космічних перегонів у 60—70-ті XX сторіччя. Це були Кетрін Джонсон, Дороті Воган і Мері Джексон, які зробили величезний внесок в успіхи США в цій галузі. Крім наукових висот, цим жінкам вдалося домогтися успіху й у соціальному контексті, здолавши упередження, пов’язані з расовою сегрегацією й сексизмом на робочому місці. Актриса Октавія Спенсер, яка зіграла роль Дороті Воган, одну з небагатьох у ті роки жінок-керівниць у NASA, згадувала, що коли отримала сценарій, не могла повірити, що ця історія реальна і що якихось 50 років тому темношкірі жінки зазнавали такого приниження.

"Американський син"

"Американський син" — оригінальна драма Netflix 2019 року. Керрі Вашингтон грає Кендру Еліс-Коннор — матір, яка намагається знайти свого зниклого сина Джамала і в перші ж хвилини стикається з расизмом з боку поліційника у відділку. Незабаром сюди ж приїздить агент ФБР Скотт, батько Джамала, і дізнається, що поліція затримала хлопця через провокаційну наклейку про поліційне насилля на його машині. Весь фільм пара говорить про те, як непросто було їхньому синові рости в привілейованому білому суспільстві, вчитися в школі, де він був фактично єдиним темношкірим. Кілька років тому спектакль "Американський син" показали на Бродвеї, головну роль там також грала Керрі Вашингтон. Цікаво, що ані в спектаклі, ані у фільмі сам Джамал так і не з’являється перед глядачем. За словами Вашингтон, яка також спродюсувала фільм, це зроблено навмисне, щоб будь-який глядач, незалежно від кольору шкіри, зміг асоціювати себе з героєм і побачив у цій історії власну травму.

"Станція „Фрутвейл""

У цієї стрічки безліч нагород: 2013 року "Станція „Фрутвейл"" стала найкращим дебютним фільмом програми "Особливий погляд" Каннського кінофестивалю, а також здобула приз глядацьких симпатій фестивалю "Санденс". Стрічка розповідає засновану на реальних подіях історію Оскара Гранта (його грає Майкл Б. Джордан) — гарного хлопця й сім’янина, якого напередодні Нового 2009 року застрелила поліція. В історію США трагедія увійшла як Shooting of Oscar Grant. У 2010 році поліційника, який поцілив Гранта, визнали винним у ненавмисному вбивстві.

"Сельма"

Ще одна картина Авю ДюВерней. Події стрічки відбуваються в Алабамі в 1963—1965 роках, і вона присвячена боротьбі Мартіна Лютера Кінга за громадянські права темношкірого населення Америки, зокрема, за право голосу на виборах. У фільм увійшла знаменита промова Мартіна Лютера Кінга про те, що незабаром всі американці будуть рівні, яку він виголосив ​​на сходах Капітолія. "Сельма" отримала дві номінації на "Оскар", чотири — на "Золотий глобус", а в головних ролях знялися Опра Вінфрі, Тім Рот і Девід Оєлово (у ролі Мартіна Лютера Кінга). До речі, Опра Вінфрі разом з Бредом Піттом спродюсували стрічку.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.