До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 фільмів молодих українських режисерів, які варто побачити

"Стоп-земля"

З 7 вересня до 11 жовтня в Києві проходить кінофестиваль "Нова генерація", присвячений молодим режисерам і режисеркам, чий творчий шлях розпочався в незалежній Україні. Розповідаємо про фільми, які варто побачити, запам'ятайте імена цих режисерів і режисерок.

"Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго"

Реклама

Дебютна повнометражна робота Надії Парфан — режисерки, активістки, співзасновниці Міжнародного фестивалю кіно та урбаністики "86" у Славутичі та онлайн-кінотеатру Takflix.

Зворушлива й романтична стрічка розповідає про профспілковий хор "Чорнобривці", в якому із задоволенням співають диспетчери, ремонтники, слюсарі, бухгалтери — робітники комунального підприємства Івано-Франківськтеплокомуненерго. Знімання фільму проходять під час запуску опалювального сезону — найскладнішого періоду для робітників підприємства, який, звісно, порушує творчий графік репетицій хору "Чорнобривці"...

14 вересня

"Стоп-земля"

"Стоп-земля" — дебютна стрічка режисерки Катерини Горностай, що 2022 року здобула приз на Берлінському кінофестивалі. Це зворушлива й чуттєва картина про дорослішання з яскравим акторським складом — для більшості з них це був дебют. Головна героїня — учениця київської школи, 16-річна Маша. Не почуватися дивно й відчужено в колективі їй допомагають близькі друзі Яна і Сеня, які, як і вона, по-своєму переживають напружену шкільну буденність. Маша закохується в однокласника Сашу та розуміє: якщо не наважишся запитати — ніколи не дізнаєшся, чи взаємне це почуття.

21 вересня

"2020. Безлюдна країна"

Дебютний повнометражний фільм режисера, документаліста, співавтора популярного подкаста "Чому вони крадуть" Корнія Грицюка. За сюжетом стрічки, режисер з Канади з українським корінням приїжджає в Україну майбутнього, де внаслідок певних міжнародних договорів для жителів країни відкриваються кордони до всього світу. Через декілька тижнів у країні залишаються одиниці, яких і хоче відшукати головний герой і зрозуміти, чому їх не звабила міграція і вони залишилися у своїй країні. Цікавий бонус — це оригінальний жанр стрічки, адже "2020. Безлюдна країна" знятий в жанрі мок'юментарі — художнього фільму, який маскується під документалістику.

28 вересня

"Поїзд "Київ Війна"

Документальну стрічку "Поїзд "Київ — Війна" донеччанин Корній Грицюк зняв 2019 року: дивитися її у розпал повномасштабної війни і боляче, і важливо водночас. Фільм знятий у поїзді Київ — Костянтинівка, адже саме Костянтинівка після окупації Донецька стала для українців тією точкою, до якої ще можна було дістатися з Києва. Одразу за Костянтинівкою починалася сіра зона, а потім — фронт.

Дорога Київ — Костянтинівка займає 12 годин. Цей час у поїзді пліч-о-пліч проводять разом люди з різними характерами, соціальним статусом, політичними поглядами й переконаннями. Вони спілкуються, сперечаються, навіть сваряться, але говорять і їдуть в одному напрямку. І всі вони прагнуть дістатися миру.

28 вересня

"Памфір"

Понад 10 років знадобилося режисеру Дмитрові Сухолиткому-Собчуку, аби зняти "Памфір" — один з найбільш яскравих, самобутніх та потужних українських фільмів за останні роки. Події відбуваються в буковинському селі напередодні свята Маланки, хоча народне дійство в сюжеті не є центральною подією. У серці історії — сильний та харизматичний чоловік Памфір, який має повернутися до свого контрабандистського минулого, аби врятувати сім’ю. Акторські роботи, костюми, декорації переносять нас у самобутній світ Буковини — це стрічка, яку має подивитися кожен.

4 жовтня

Фестиваль "Нова генерація" триває у кінотеатрі "Жовтень" з 7 вересня по 11 жовтня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.