До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових серіалів про сильних жінок

8 березня в Україні відзначають Міжнародний жіночий день. Пропонуємо згадати суть і головний зміст цього дня — боротьбу за права жінок, а заразом переглянути кілька чудових серіалів, присвячених сильним жінкам, які борються з несправедливістю, сексизмом і пригніченням своїх прав.

"Помаранчевий — хіт сезону"

Один з найпопулярніших серіалів платформи Netflix. Тільки у свій перший сезон у 2014 році серіал дістав 12 номінацій на "Еммі" — і чотири нагороди; а також шість номінацій на премію "Золотий глобус" і стільки ж на премію Гільдії сценаристів Америки. Успіх проєкту пов’язаний з надзвичайно потужною історією в основі сценарію. Це автобіографічна книга американки Пайпер Керман, у якій вона оповідає про річне перебування у в’язниці в Коннектикуті за звинуваченням у тому, що везла гроші для хабара нігерійському наркобаронові. Книга, як і серіал, зосереджена на досвіді перебування жінок у в’язницях і проблемах, з якими вони стикаються. Водночас серіал знято в трагікомічному ключі.

Реклама

"Оповідь служниці"

Гучна книга "Оповідь служниці" — один з головних феміністських творів нашого часу. Події роману Маргарет Етвуд розгортаються в майбутньому в тоталітарній республіці Гілеаді. Після приходу до влади радикальних християн суспільство тут стало кастовим, а фертильні жінки перетворилися на служниць, які виношують дітей для впливових командорів та їхніх безплідних жінок. Маргарет Етвуд — феміністка, активістка з охорони природи й чотириразова лауреатка Букерівської премії — акцентує на тому, що її книга зовсім не антиутопія, і що деякі речі, характерні для Гілеаду, ще у 1980-ті відбувалися в американському суспільстві, а вона їх просто помітила й гіперболізувала. Новий виток цікавості до роману принесла екранізація каналу Hulu — серіал "Оповідь служниці" здобув п’ять премій "Еммі" і зробив зіркою блискучу актрису Елізабет Мосс, яка зіграла головну героїню Джун. У квітні чекаємо на четвертий сезон, у якому боротьба жінок проти їхніх гнобителів, судячи з тизеру, перетвориться вже на криваву війну.

"Велика маленька брехня"

За останні кілька років з’явилося безліч серіалів, присвячених темі сестринства та ідеї про те, що жінки разом — сила, яка може зрушити гори... ну або щонайменше постояти за себе. Серіал "Велика маленька брехня", що його створив легендарний телевізійний продюсер Девід Е. Келлі, лауреат 11 "Еммі", — один з них. У центрі історії — подруги, які стикаються з небезпекою й змушені захищати себе. Подруг грають Ніколь Кідман, Різ Візерспун, Лора Дерн, Зої Кравіц і Шейлін Вудлі — блискучий акторський склад. На відміну від популярного серіалу початку 2000-х "Відчайдушні домогосподарки", "Велика маленька брехня" висвітлює темні теми реалістичніше: домашнє насилля й жіночі історії поєднуються з нерозкритим вбивством, з яким вони, схоже, пов’язані. В основі серіалу — роман "Велика маленька брехня" Ліани Моріарті. У 2014-му його прочитала Різ Візерспун, розповіла про враження Ніколь Кідман і разом актриси вирішили екранізувати твір Моріарті.

"Батьківщина"

"Батьківщина" — психологічний трилер, який приніс виконавиці головної ролі Клер Дейн "Еммі" в категорії "Найкраща жіноча роль". Вона грає Керрі Метісон, офіцерку ЦРУ з біполярним розладом: її героїня закохується в снайпера, якого підозрюють у державній зраді. Авторам серіалу вдалося створити яскравий образ неоднозначної сучасної жінки: сміливої, готової віддати все заради порятунку батьківщини й світу, яка у вічному виборі між обов’язком і серцем все-таки віддає перевагу обов’язку й службі.

"Погань"

Якщо ви цікавитеся сучасним телебаченням і вам близькі феміністські погляди, то серіал "Погань" (2016) варто подивитися обов’язково. Це авторський проєкт Фібі Воллер-Брідж — абсолютної зірки сучасного кіно, феміністки, власниці унікального почуття гумору й головної експертки з питань жінок на сучасному телебаченні, який вона не тільки придумала, а й зіграла в ньому головну роль. Це розкішна комедія про 30-річну мешканку Лондона на прізвисько Погань: вона цинічно жартує, змінює чоловіків зі швидкістю світла, лається зі своєю мачухою, мастурбує на відео Барака Обами (за що її кидає бойфренд) і постійно впадає в депресію з приводу й без. Серіал не без вад, але головна його перевага в тому, що він показує, якою складною й різною може бути сучасна жінка. До речі, другий сезон "Погані" був номінований на одинадцять премій "Еммі" і виграв шість з них, а також "Золотий глобус".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.