До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Від 1914 року до України": виставка Отто Дікса та українських митців у Штутгарті

В Художньому музеї Штутгарта (Kunstmuseum Stuttgart) відкрилася виставка, що об'єднала роботи знакового німецького живописця і графіка XX століття Отто Дікса, який зображував жахи війни, та сучасних українських митців. Виставка із символічною назвою "Від 1914 року до України" розмірковує щодо долі та майбутнього Європи — на тлі війни, що розв'язала росія проти України.

Деніс Саліванов, "Безпечне місце", 2022
Деніс Саліванов, "Безпечне місце", 2022

Реклама

У залах музею зустрінуться роботи Отто Дікса періоду Першої та Другої світових війн та створені після 2014 року роботи українських митців: Андрія Сагайдаковського, Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського, Катерини Бучацької, Дениса Саліванова, а також колективний звуковий проєкт Максима Іванова, Віктора Константінова, Івана Скорини, Ксенії Щербакової та Ксенії Янус.

Катерина Бучацька, "Йде запис", 2023 (кадр із відео)
Катерина Бучацька, "Йде запис", 2023 (кадр із відео)

За словами кураторок Катерини Семенюк та Оксани Довгополової, у цьому проєкті вони міркують про століття загибелі імперій. "Британський історик Ерік Гобсбаум говорив про "довге XIX століття" як епоху панування імперій — від Французької революції 1789 року до початку Першої світової війни в 1914 році. XX ж століття, на думку Гобсбаума, стало епохою смерті імперій та виявилося "коротким": почавшись у 1914-му, воно завершилося в 1991-му розпадом СРСР. Але зараз остання імперія вирішила відродитися, намагаючись захопити незалежні країни. Поки вона не впаде, "довге" XX століття не закінчиться".

Андрій Сагайдаковський, "Фальшиве небо", 2017
Андрій Сагайдаковський, "Фальшиве небо", 2017

Кураторки проєкту — Катерина Семенюк, Оксана Довгополова, Анне Фіт.

Виставка From 1914 till Ukraine триватиме до 23 липня 2023 року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.