До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 найцікавіших виставок червня в Києві

Серед найцікавіших виставок місяця в Києві — фотопроєкт британського фотографа Бретта Ллойда, що фіксує химерне українське сьогодення; експозиція у Бабиному Яру про вкрадене через повномасштабну війну та злочини росіян дитинство та сучасна фотографія в Українському Домі.

Фотовиставка Ukraine Today

з 6 до 30 червня, Національний музей Тараса Шевченка

Реклама

Ukraine Today — масштабна виставка британського фотографа Бретта Ллойда, реалізована разом із командою українського Vogue для весняного числа. Це проникливий фотоесей, який водночас є важливим документальним свідченням історичних подій в Україні та світі. Митець приїздив двічі, у листопаді 2023-го і в лютому 2024 року, щоб зафіксувати складне сьогодення українців у прифронтових і відносно мирних містах. Герої світлин Бретта — чинні й майбутні військові, ветерани та медики, а також актори столичного театру Франка та звичайні українці, яких він зустрів на вулицях міст.

"Непідвладне"

до 14 липня, PinchukArtCentre

Фотографії надані PinchukArtCentre © 2024. Фотограф: Сергій Іллін

Виставка "Непідвладне" присвячена художникам двох одеських просторів: галереї NOCH і спільноти, що базувалася на ОСРЗ-2. Обидва художні угруповання були активні в Одесі на межі 2010–2020-х років. Галерея NOCH, яка функціонувала в майстерні художниці Олександри Кадзевич, була місцем, де здійснювалися експериментальні проєкти, що не могли бути реалізованими в офіційних художніх установах Одеси. Тимчасове об’єднання СРЗ-2, до якого входили Даша Чечушкова, Ілля Тодуркін та третій учасник, чиє ім’я залишиться неназваним за його власним бажанням, функціонувало в просторі колишнього судноремонтного заводу. Виставка демонструє глядачеві роботи неофіційного мистецького руху та архівує явища, які припинили своє існування через повномасштабну війну.

I love you

з 7 до 28 червня, thesteinstudio

Авторка Катя Лесів

Фотопроєкт мисткині Каті Лесів, в якому вона досліджує теми циклічності, зрілості та кохання через документування ритмів життя квітів. Проєкт почався з того, як художниця спостерігала за життєвим циклом двох півоній, які купили на ринку. "Коли я тільки уявляла програму thesteinstudio, то знала, що хочу зробити проєкт із Катею. Я вірю її історії, я вірю в цю чуттєвість, зрештою, я починаю вірити в життя, коли дивлюся на історію двох півоній", — коментує засновниця thesteinstudio Ольга Штейн.

Проєкт I love you також має "сиквел" у вигляді артбуку, виданого у співпраці з українським видавництвом ist publishing. У 2022 році артбук Лесів I love you увійшов до шортлиста премії Aperture PhotoBook Awards та отримав відзнаку в категорії Special Juror’s Mention: PhotoBooks for Ukraine.

"Вкрадене дитинство"

з 1 до 30 червня, виставковий центр "Жива пам’ять" (Бабин Яр, вул. Юрія Іллєнка, 46А)

"Вкрадене дитинство" — це розповідь про злочини проти єврейських дітей, які скоєно 82 роки тому в Бабиному Яру, і про біль, який сучасні українські діти переживають під час російського вторгнення. Експозиція, що розмістилася у виставковому центрі "Жива пам'ять" на території Бабиного Яру, представляє документи та речі з архіву Іллі Левітаса та роботи сучасних українських митців Михайла Алексеєнка і Юлії Беляєвої. Через скульптуру та відеоарт митці міркують на тему примусової депортації українських дітей під час повномасштабної війни.

"Земля під нігтями нагадує мені запечену кров"

з 5 до 29 червня, The Naked Room

Дніпровська галерея Артсвіт представляє у Києві групову виставку художниць Kinder Album, Анни Звягінцевої, Ольги Кузюри, Дар’ї Молокоєдової, Маргарити Половінко та Даші Чечушкової. Виставка розповідає різні історії та дає можливість прозвучати голосу жінок у ті часи, коли їхня роль у мистецькому середовищі все ще крихка. Kinder Album представила серію робіт, натхнених некрологами та історіями пам’яті з деокупованої Харківщини, зібраними проєктом "Меморіал". У своїй роботі Дар’я Молокоєдова працює з образом власного дому дитинства, який залишається недоступним у прифронтовому Краматорську. Маргарита Половінко, волонтерка-парамедикиня, власною кров’ю змальовує пейзажі — подекуди абстрактні, подекуди — із впізнаваними краєвидами її рідного Кривого Рогу. З ними римується панорама Чорного моря Даші Чечушкової, що її художниця закарбувала після підриву росіянами дамби Каховського водосховища, а художниця Анна Звягінцева звертається до почутої у дитинстві поради завжди мати при собі солодощі.

"Між прощанням і поверненням"

до 4 серпня, Мистецький Арсенал

Фото: Олександр Попенко

Виставковий проєкт "Між прощанням і поверненням" рефлексує про досвід втрати дому та спротив забуттю. Виставка представляє твори 17 українських митців, зокрема роботи Алевтини Кахідзе, Андрія Достлєва, Зої Лактіонової, Георгія Мамардашвілі, Елізи Мамардашвілі, Даші Чечушкової та інших. Автори говорять про досвід вимушеного переселення людей, які покинули домівки через окупацію, війни, екологічні зміни в наш час та впродовж ХХ століття.

"Слова ледь голосніші за ніч"

з 5 до 30 червня, Національний центр "Український Дім"

Фотовиставка одеського митця Олега Дімова є його рефлексією на той контекст, в якому сьогодні перебувають українці. Проєкт об’єднав фото із серій "Інший краєвид", "Ніч", "Ранок", "Плями" і "Час, коли мене немає вдома", більшість робіт створено з 2022 до 2024 року. Вихоплюючи нібито випадкові миті з потоку життя, Олег Дімов показує роз’єднаність, ізоляцію і самотність, які характерні для нашого життя сьогодні. "Хоча світлини в проєкті зібрано з різних серій художника, вони обʼєднані спільною ідеєю і однаковим станом. Час у проєкті "Слова ледь голосніші за ніч" сприймається як безперервний потік — від минулого через теперішнє до майбутнього", — говорить кураторка проєкту Марина Щербенко.

EXIT

з 6 до 16 червня, Музей історії міста Києва

Авторка Алла Ронікіер

В межах місяця обізнаності про ПТСР у Києві відкрилася виставка EXIT української мисткині польського походження Алли Ронікіер. Вона представляє серію живописних полотен, що передають стан смутку, страху та тривоги, який притаманний людям, що страждають на ПТСР. Серія робіт Алли Ронікіер була створена за декілька років до повномасштабного вторгнення, проте точно передає турбулентні стани нашого суспільства після 24 лютого 2022 року. Мистецький проєкт реалізовано в межах серії подій, організованих Благодійним фондом United Help Ukraine і ГО "Українська вища медична школа" за організаційної підтримки ГО "Бугурт Січ".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.