До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Бундестагу презентували воєнний щоденник художниці Євгенії Бєлорусець

"Поруч. Київський воєнний щоденник" — це виставка української письменниці й художниці Євгенії Бєлорусець, що днями відкрилася в Бундестагу. Цю виставку про війну в Україні до квітня наступного року зможуть споглядати місцеві чиновники та інші відвідувачі. "Ще ніколи війна не була так близько до центру європейської політики", — каже художниця.

Виставка являє собою розповідь про перші дні повномасштабного вторгнення у світлинах і текстах. З 24 лютого й до кінця облоги столиці мисткиня перебувала в місті й вела воєнний щоденник. Деякі дописи опубліковано в німецькому Spiegel у форматі колонки. Пізніше нотатки Євгенії та її знімки пустих вулиць Києва стали основою інсталяції, створеної спеціально для Бундестагу. Виставка розташована навпроти зали засідань німецького парламенту.

Реклама
Євгенія Бєлорусець

"Назва виставки має нагадати німецьким чиновникам, наскільки близькою до центру європейської політики є війна в Україні, — розповідає Євгенія Бєлорусець. — Для мене було важливо зафіксувати зміни в повсякденному житті міста, яке фактично перебувало в облозі. Це були дні, коли кияни не знали, що відбудеться завтра. Місто в той момент дуже змінилося. Воно було й завжди буде готове захищатися". Вперше цей воєнний щоденник презентували на Венеційській бієнале в межах експозиції від PinchukArtCentre — "Це Україна: Захищаючи свободу".

Над виставкою авторка працювала разом з художником Іваном Мельничуком та кураторкою мистецької колекції Бундестагу Крістіно Фольке. Виставка Євгенії Бєлорусець у Бундестагу триватиме до 5 квітня 2023 року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.