До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Світ Сковороди": в Українському домі відкривається виставка до 300-річчя Сковороди

3 грудня 1722 на Полтавщині народився Григорій Сковорода, що став однією з ключових постатей української культури. До 300-річчя українського поета й філософа в Українському домі відкривається мистецький проєкт "Світ Сковороди". Цього року роковини від дня народження Григорія Сковороди ввійшли до переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.

"Світ Сковороди" — мистецький проєкт, що представить різноманіття спадщини Сковороди, наскрізною темою якої завжди була ідея свободи. XVIII століття було темними часами в українській історії, коли нашу націю намагалися знищити відразу три великі імперії. Закріпачення, зникнення козацтва, масові заворушення та спроби знищити українську культуру як таку — умови, в яких жив і творив Григорій Сковорода. Ідеї персональної свободи, які сповідував мислитель і письменник, прорізали темряву епохи — та стали світлом надії для багатьох українців, навіть після його смерті.

Реклама

Виставка побудована таким чином, щоб глядачі могли мандрувати світом Сковороди, пізнаючи не тільки його творчість, а й Україну та світ XVIII століття. Зокрема, на виставці будуть представлені рукописи, автографи, першодруки, списки, графіка й малюнки самого Григорія Савича, ексклюзивно надані Інститутом літератури. Глядачі побачать уцілілу статую Сковороди зі зруйнованого російськими обстрілами національного музею в селі Сковородинівка.

"Сковороду традиційно дуже спрощують, мовляв, ходив, думав, радів. Філософ-життєлюб, — розповідає автор кураторської концепції, літературознавець Євгеній Стасіневич. — Але Сковорода набагато складніший, а від того — цікавіший. Різносторонній, "різносвітній": він мав не одну іпостась, відмітні маски, несхожі життєві стратегії. І про це треба говорити, бо про це страшенно цікаво думати".

Музей Григорія Сковороди після влучення в нього ворожої бомби

Виставку створено з огляду на те, що майже щодня країна, і Київ зокрема, потерпають від аварійних або віялових вимкнень світла, спричинених атаками росії на енергетичну структуру. "Світ Сковороди" — це перша виставка, якій не страшний блекаут. "Концепція експозиції передбачає використання ліхтариків і свічок, які підсилять загальний задум мистецького проєкту: світло ідей Сковороди прорізатиме темряву не лише метафорично, а й буквально", — розповідає Ярослав Ведмідь, керівник комунікаційної агенції Postmen, що є партнером проєкту.

Ініціатор виставки — Міністерство культури та інформаційної політики.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.