До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Студія balbek bureau побудувала інсталяцію на антарктичній станції "Академік Вернадський"

Українська архітектурна студія balbek bureau розширює межі своїх проєктів: нещодавно команда бюро побудувала артінсталяцію на антарктичній станції "Академік Вернадський". "Дім. Спогади" — це інсталяція, натхнена типовим українським будинком, яка тепер стане справжньою точкою тяжіння на острові Галіндез архіпелагу Аргентинські острови. "Для наших дослідників це живий спогад про найрідніше. Для гостей станції — натхнення запланувати візит до України", — розповідають у balbek bureau.

"Дім. Спогади" – інсталяція на антарктичній станції "Академік Вернадський"
"Дім. Спогади" – інсталяція на антарктичній станції "Академік Вернадський"

Реклама

Основою для цієї інсталяції став старий паливний бак, що розташований на території станції "Академік Вернадський". Він давно не використовується, проте потрапляє на більшість фото, які роблять туристи, що відвідують станцію під час антарктичного літа. "Завданням нашої команди було переосмислити вигляд і функції паливного бака: перетворити його на обʼєкт, привабливий для туристів та органічно вписаний в антарктичні пейзажі. Інсталяція мала знайомити гостей станції з нашою культурою, адже для багатьох іноземців це перша точка контакту з Україною", — розповідає команда.

Серед найскладніших викликів при роботі над інсталяцією були погода (адже температура сягає мінус 30 градусів) та те, що на острові мешкає більш ніж три тисячі пінгвінів, і будинок мав бути безпечним для тварин. Розробка інсталяції зайняла понад рік. Аби познайомити гостей острова з українською культурою, на стінах будинку розмістили мініекспозицію — борди із символічними предметами: гілками смереки, фрагментом вишиванки та зразком визнаної ЮНЕСКО косівської мальованої кераміки — залитими епоксидною смолою.

Власне монтажем інсталяції на острові займалися CEO студії Слава Балбек і керівник "Майстерні Чудес" Дмитро Зінов’єв: дорога з Києва до острова Галіндез відстанню в 15 тисяч кілометрів зайняла понад тиждень. На встановлення інсталяції пішло два тижні.

"Дім. Спогади" – інсталяція на антарктичній станції "Академік Вернадський"

"Антарктида — це туристичне місце, де буває близько 4 000 туристів на рік, зокрема і на дослідницьких станціях, — розповідає в інтерв'ю Vogue.ua архітектор Слава Балбек. — Але на приналежність "Академіка Вернадського" до України вказує лише наш прапор. Нам потрібно було створити символ, який би відсилав до української культури. Ми зробили інсталяцію — профільну конструкцію сільської хатинки, яка б нагадувала нашим дослідникам про рідний дім, а мандрівників надихала на подорож".

Слава Балбек та Мітя Зінов'їв
Слава Балбек та Мітя Зінов'їв

Проєкт був ініційований "Сільпо" та реалізований завдяки підтримці мережі. За дизайн відповідала команда balbek bureau, а за виробництво — дослідно-конструкторське бюро "Майстерня Чудес".

Фото: balbek.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.