До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 найцікавіших виставок вересня

Українські галереї і музеї відкрили новий сезон. На нас чекає виставка одного з найважливіших фотографів сучасної України Олександра Чекменьова, масштабний проєкт, присвячений самобутньому художнику Стасу Волязловському в Харкові і сучасне мистецтво 80-х і 90-х років, представлене в Національному художньому музеї.

"Коханки Кирила", Ілья Чичкан, 1991
"На акваторії заводу купатися було заборонено"

У центрі сучасного мистецтва М17 з 23 вересня по 24 жовтня

Реклама

В Одесі неподалік моря є нині не діючий Судноремонтний завод СРЗ-3. Останні кілька років на території заводу працювала група художників, перетворюючи його на найсправжнісінький сквот і художній кластер. Виставка в М17 покаже результати роботи художників, які мешкають на цій території. Курує її художниця Жанна Кадирова разом з Маєю Колесник. Виставка досліджує феномен виникнення самоорганізованої творчої спільноти і сам простір СРЗ — судноремонтного заводу в історичному центрі Одеси, який сьогодні під загрозою зникнення. До експозиції увійдуть роботи Жені Вольно, Васі Дмитрика, Максима Зацаринного, Жанни Кадирової, Павла Клименка, Микити Тищенка, Дарії Чечушкової та інших.

"Майстри суворого стилю"

З 1 по 14 вересня в аукціонному домі "Золотое сечение"

"Антон", Владислав Мамсіков, 2004 (Фото – аукціонний дім "Золотое сечение")

Виставка й аукціон двох представників суворого стилю — Владислава Мамсікова й Анатолія Постоюка. У цьому проєкті "Золотое сечение" досліджує період в українському сучасному мистецтві, який мало вивчений — період "застою", як прийнято називати сімдесяті. Серед живописних робіт Анатолія Постоюка переважають київські й прибалтійські пейзажі, а також натюрморти з предметами у власній майстерні. У картинах Мамсікова, крім міських пейзажів і сюжетів зі світу речей, присутні автопортрети й портрети близьких йому людей.

"Усі ми жили колись"

З 1 вересня по 3 жовтня в The Naked Room

Виставка одного з головних представників сучасної української фотографії. Роботи Чекменьова знаходяться в колекціях великих галерей та інституцій — "Мистецького Арсеналу" (Київ), Віттенського музею і Людвіг музею (Німеччина), музеї MOKSOP (Харків, Україна), і публікувалися в міжнародних виданнях — New York Times, New Yorker. "Усі ми жили колись" — серія світлин, створених у 1990-ті роки, переважно в Луганську, де жив і працював Чекменьов, але також у Києві, Одесі, Полтаві та інших містах. Ці фото фіксують життя великих українських міст на зламі двох політичних епох. "Уся практика Чекменьова — приклад гострого, точного і безжального, як хірургічний скальпель, фотографування. Воно ріже точно, раз і назавжди. Але без такого підходу неможливо побачити і зрозуміти світ, який нас оточує", — кажуть кураторки проєкту Ліза Герман та Марія Ланько.

"Тату, шолом тисне. Сучасне мистецтво з колекції NAMU"

У Національному художньому музеї з 10 вересня

"Тату, шолом тисне", Олександр Гнилицький, 1990

Масштабна виставка, яка продемонструє музейну збірку сучасного українського мистецтва 80-х і 90-х років з колекції НАМУ. До експозиції увійшли 50 робіт ключових українських художників — Павла Макова, Олександра Гнилицького, Іллі Чичкана, Дмитра Дульфана, Олександра Ройтбурда, Тіберія Сільваші, Арсена Савадова, Олега Голосія.

Назву проєкту "Тату, шолом тисне" взято з твору Олександра Гнилицького 1990 року, в якому художник зокрема тонко іронізує над спробами сучасних художників 1990-х болісно долати зв'язок зі застарілою художньою традицією. За словами кураторок, цей образ резонує з прагненням музею, доволі традиційної інституції, сформувати колекцію сучасного мистецтва. В експозиції можна простежити еволюцію взаємин музею з сучасним художнім процесом — від ролі майданчика для презентації експериментів межі 1980-х – 1990-х до усвідомленого колекціонування творів сучасного мистецтва.

"Волязловський і усе його творче життя"

У ЄрмиловЦентрі (Харків) з 3 по 26 вересня

У Харкові можна побачити виставку-дослідження творчості одного з найсамобутніших і найяскравіших українських художників — Стаса Волязловського. Волязловський — лауреат мистецької премії Малевича, який за життя мав виставки у Франції, Бельгії, Німеччині, а зараз його роботи знаходяться, в тому числі, в колекції центру Помпіду в Парижі. Виставка проведе глядача різними етапами творчості Стаса Волязловського — від його керамічних робіт, в яких тільки закладався авторський стиль, через експерименти з фотографією і графікою, що втілилися у співпраці з журналом "НАШ", через написання побутових і еротичних казок та есе, роботи з текстильним матеріалом до експериментів з відео.

Куратори називають творчість Волязловського прямолінійною і трікстерською, а сам художник називав її шансон-артом. "Шансон-арт — це моя рефлексія на світ, в якому я існую, з його інтересами, проблемами, страхами, релігією, новими культурними викликами, з його телебаченням і програмами, наповненими криміналом, порнографією, серіалами і політикою, з його жовтою пресою і його інтернетом...", — говорив художник.

"Біґібан" Воло Бевзи

У галереї "Лавра" з 3 вересня по 4 жовтня

Автор – Воло Бевза

"Біґібан" — проєкт молодого художника Воло Бевзи. В експозиції представлені абстрактні роботи, в яких розгортається художня гра між абстрактним і реальним. Куди приведе ця гра кожного з нас, які нові можливості сучасного мистецтва відкриються перед глядачем? Виставка названа на честь дитячої гри Біґібан, в якій яскраві абстрактні фігури стають живими і неживими предметами реальності, створеної уявою гравців. Кожна картина Воло Бевзи — це окрема історія біґібана-прямокутника, де перетворення від реального живопису до цифрового призводить до нових результатів і нових сенсів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.