До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Не просто речі: добірка лекцій з історії моди

Ми вибрали найцікавіші лекції про історію моди. Вони допоможуть розібратися в тому, як вона розвивалася й до чого прийшла.

Чоловіки в чорному й жінки в червоному: мода, мистецтво й сучасність у XIX сторіччі

Хто був наймоднішим у XIX столітті (спойлер: дами півсвіту), за допомогою яких предметів одягу чоловіки транслювали свою владу і як за допомогою корсета регулювали норми поведінки? Курс із 4 лекцій інституту для вільних слухачів Gresham College — аналіз того, як мода відбивалася в мистецтві й публічних дискусіях того часу, а також як одяг став знаком нової моралі, етикету й стандартів краси.

Реклама

Крім лекцій про історію одягу, в розділі "Медичні науки" на сайті https://www.gresham.ac.uk/ можна знайти серію, присвячену частинам тіла. Основний акцент лекцій — як в історії європейської культури змінювалося сприйняття очей або, наприклад, грудей і статевих органів — і відповідно яким одягом їх оголювали або ховали від світу.

Історія дендізму

Що таке "велика чоловіча відмова", коли й навіщо чоловіки стали одягатися в строгі костюми — у курсі з 5 лекцій філологині й історикині моди Ольги Вайнштейн "Істрія дендізму". Варто звернути увагу на текстові матеріали до курсу: серед іншого можна знайти матеріали про те, хто привніс дендізм у світ жіночої моди (спойлер: Шанель).

Соня Делоне й Нова жінка

Лекція про нашу краянку Соню Делоне, яка народилася в Одесі, навчалася в Петербурзі, а стала відомою в Парижі. Вона була художницею, до сфери інтересів якої входила також і мода. Лекція цікава тим, що біографію художниці розглянуто крізь призму цінностей початку ХХ століття й формування нового типу сучасної емансипованої жінки.

100 років моди за 100 хвилин

Серія лекцій про історію моди оглядача Vogue UA Тетяни Соловей. 10 лекцій, розподілених декадами, охоплюють період від першого модного дизайнера (спойлер: Шарль Фредерік Ворт) до недавнього поступу українського фешн у світовому медійному контексті. Розповідь про модні епохи розгортається на тлі великих історичних змін. Лекції відбивають підхід, який транслює журнал Vogue UA: мода — це найчесніше дзеркало свого часу.

99% Невидимого

99% Invisible — подкаст про історію всього на світі: рингтонів, перших дитячих інкубаторів, а також повсякденних речей на зразок картатої сорочки (перепливши Антлантику, "тартан" став уніформою школярів і рокерів), джинсів (чому блакитний — це синонім деніму) й дитячого одягу. Спойлер: останню роблять яскравих кольорів з міркувань безпеки.

Десятиліття Vogue

До 125-річчя американського Vogue вийшла серія відеороликів про історію журналу. Її розбито на декади, ілюстровано видатними фото з архіву журналу, а озвучила її Сара Джесіка Паркер. Серія відбиває не тільки історію журналу, а й моди загалом. "Десятиліття Vogue" — це ще й переконливий портрет ХХ століття очима видатних модних фотографів і редакторів.

"Історія костюма"

Серія лекцій про історію українського костюма від Олександри Сторчай, працівниці музею Івана Гончара. Лекції охоплюють всі етнографічні регіони України, ілюстровані експонатами колекції музею і є найповнішим описом традиційного одягу. Бонус: є лекція про історію спідньої білизни (спойлер: це сорочка).

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.