До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Національна галерея Лондона перейменувала "Російських танцівниць" Деґа на українських

Ще одна перемога на культурному фронті: Національна галерея Лондона змінила назву роботи Едґара Деґа "Російські танцівниці" на українських. У галереї кажуть, що поштовхом для перейменування стали численні звернення від українців у соцмережах. Однією з ініціаторок стала українська художниця й дизайнерка Маріам Наєм: у фейсбуці Маріам повідомила, що написала листи в три музеї, колекції яких містять цю серію робіт художника, і попросила виправити помилки та перейменувати картини.

Ukrainian Dancers, Hilaire-Germain-Edgar Degas, © The National Gallery, London

"Українські танцівниці"Деґа – це пастель, що була створена в 1899 році. На ній зображено трупу танцівниць, від виступу якої в Парижі художник був просто в захваті. Стрічки у волоссі танцівниць – характерного блакитно-жовтого кольору, подібно до українського прапора; такого ж кольору гірлянди, які вони несуть. "Назва цієї картини була предметом обговорення впродовж багатьох років і висвітлюється в науковій літературі, – каже прессекретар Національної галереї. – Проте протягом останнього місяця ми зосередили на ній більше уваги через поточну ситуацію в країні. Ми вважаємо, що настав відповідний момент оновити назву картини, щоб краще відобразити тему картини".

Реклама

Національна галерея повідомила Guardian, що дослідження картин у її колекції триває, а інформація про її роботи оновлювалася, коли це було доречно і коли з’являлася нова інформація. В музеї кажуть, що їхній приклад має спонукати інші культурні установи переосмислити ліниві інтерпретації або неправильне маркування українського мистецтва. Наприклад, музей Метрополітен – в його колекції також чимало робіт Деґа, на яких зображені саме українські танцівниці.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.