До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Ми з вами": як польські художники підтримують Україну

Понад 2,1 мільйона біженців, які втекли з України після повномасштабного вторгнення Росії, знайшли безпечний притулок у Польщі. Щоб розрадити українців, громадяни Польщі намагаються зробити все можливе. Окрім матеріальної допомоги, вони відкривають двері власних домівок, надають юридичні та медичні послуги, пропонують подорожі в різні місця, доглядають за дітьми та літніми людьми. Де в містах майорить прапор Польщі, поруч майорить український. Слогани на вуличних білбордах закликають: "МИ З ВАМИ!". У цьому дусі солідарності польські митці також висловлюють свою підтримку Україні: часто картинка здатна розповісти більше зі тисячу слів.

Однією з багатьох мистецьких ініціатив є Graphic Emergency (пол. Pogotowie Graficzne), заснована у 2016 р. Це платформа, яка збирає плакати, що їх створили польські художники, ілюстратори та графічні дизайнери. Їхні роботи можна поширити в Інтернеті, повісити по сусідству або роздрукувати й використовувати під час мирних мітингів чи демонстрацій. Усі зображення стосуються політичних і соціальних питань. Цими днями Graphic Emergency висловлює солідарність з українцями, на яких жорстоко напав російський агресор. Контриб’ютор польского Vogue Войцек Делікта поговорив з художниками Hania Kmieć, Adela Madej and Dominik Przerwa, які поділилися своїми ілюстраціями та особистими думками.

Реклама
Ганна Кмієч, Love

"Плакат під назвою „Любов" був моїм способом впоратися із сильними емоціями, які мене переповнювали. Попередній проєкт цієї ілюстрації був зроблений задовго до війни, за інших обставин та з іншим змістом. Однак це підкреслило те, що я та багато інших людей відчували в той час. На ньому зображена людина, яку бачимо згори, одягнена в кольори українського прапора. Тіло персонажа має форму величезного серця. Драматичні події в Україні дуже близькі мені, оскільки маю друзів як в Україні, так і Росії. Мені довелося впоратися зі своїми внутрішніми емоціями, тому я вирішила зробити ілюстрацію, бо процес малювання має на мене лікувальний вплив. Мою роботу „Любов" нині використовують різні благодійні організації та фандрейзингові проєкти, що мене дуже тішить. Це засвідчує, що це не просто звичайна картина, а реальна форма підтримки".

Адела Мадей, Stand With Ukraine

"Постер „Stand With Ukraine" суттєво відрізняється від того, що я зазвичай створюю. Я шукала іншу форму вираження, намагаючись уникнути своєї комічної естетики. Війна в Україні (крім явного протистояння агресії) змусила мене задуматися про спільне коріння поляків та українців. Думаю, що багато моїх земляків зрозуміли, наскільки ми близькі одне до одного – географічно та культурно. Тому так багато поляків відразу відреагували на трагедію та запропонували допомогу. Це важливо в контексті сучасних прагнень поляків – не лише дивитися на західні зразки, а й плекати наше слов’янське коріння. Тому я вирішив використати мотив витинанки – слов’янської форми вирізання з паперу, яка є як у польській, так і в українській народній творчості. Моя ілюстрація — це сучасний погляд на традиційну витинанку — з уплетеною бомбою та символами миру. Квіти, які традиційно є окрасою, символами нового початку й землі, яка відродиться, коли знову запанує мир".

Домінік Прзерва, Slava Ukraini!

"Є давнє польське прислів’я, що надія – мати дурнів. Але я вірю, що надія — мати тих, хто терплячий, мудрий, рішучий, сповнений віри та любові. Він сильніший за танки та бомби. Надія помирає останньою. І дивлячись на Україну просто зараз, на відданість і хоробрість її народу, я справді вірю, що Україна триватиме вічно. Вона переможе! СЛАВА УКРАЇНІ!"

Текст: Войцех Делікта

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.