До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

На фасаді Fairmont Grand Hotel Kyiv відкрили скульптуру паляниці

У Києві відкрили 38-му бронзову мініскульптурку проєкту "Шукай!", присвячену паляниці. Її встановлено за адресою вул. Набережно-Хрещатицька, 1, на фасаді готелю Fairmont Grand Hotel Kyiv.

Через фонетичні особливості слово "паляниця" важко вимовляти окупантам. Коли ворог вдерся на Київщину, і до столиці проривалися диверсійні групи, українці питали підозрілих людей: скажи "паляниця"! У росіян виходило вимовити щось подібне до "поляніца". Унікальний український пароль став ще й локальним жартом, який висміює недолугість рашистської пропаганди.

Реклама

З етнографічного погляду вибір кодового слова зовсім не випадковий. Гостей зустрічали з паляницею на рушнику. Рушник — це дорога й водночас межа, яка розділяє своїх і чужих. Чужий просто так не ввійде до хати. А паляниця була своєрідною перепусткою. "Попри жарти, ми вирішили серйозно підійти до створення цієї мініскульптурки. Радилися з етнографами стосовно самої форми паляниці. Нам допомогли підібрати орнамент рушника, притаманний саме Київщині", — розповіла Юлія Бевзенко, авторка проєкту "Шукай!".

Меценатом стала міжнародна логістична компанія DB Schenker. "Ми дуже раді, що проєкт не зупинився через воєнні дії в країні. Це означає, що українська культура розвивається. Слово „паляниця" зараз знають у всьому світі. І завдяки нашій скульптурці люди зможуть дізнатися про її значення як давнього українського символу", — зазначила Катерина Бобошко, керівниця відділу продажів компанії DB Schenker.

Як розповів генеральний менеджер Fairmont Grand Hotel Kyiv Микола Устименко, готель хоч і є представником міжнародної мережі, проте це стовідсотково український бізнес, який цінує країну та її столицю. Саме тому важливо, щоб знакове місце, в якому розміщується Fairmont (раніше тут стояла велика мукомельна мануфактура), і надалі розповідало історію Києва та ставало корисним для сучасників у нелегкі часи. Саме з цією метою шеф-кухар ресторану готелю спеціально випік паляниці за авторським рецептом, всі кошти від реалізації яких підуть до благодійного фонду Єлизавети Юрушевої та Олександра Скічка "Обираємо майбутнє разом" на закупівлю підручників з історії України для шкіл особливо вражених війною регіонів.

Бронзова паляниця поповнила серію мініскульптурок проєкту "Шукай!", присвячених символам Києва. Їх наразі вже 38: котлета по-київськи, київський каштан, Серце Амосова, гривна, відразу 5 мініатюр, що розповідають історії меценатів Києва. Після повномасштабного вторгнення було встановлено скульптурку Привида Києва.

Відкриття нового туристичного об’єкта Києва відвідали Олексій Суханов, Таміла Немченко, Соня Плакидюк, Артем Климчук, Наталія Стрільчук та інші.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.