До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мексика, Японія і Марокко: 7 напрямків для тих, хто любить мистецтво

Якщо ви вже не раз бували в Луврі, бачили всього Клімта у Відні і Сикстинську капелу, то цей огляд – саме для вас. Портал про мистецтво Artnet вибрав головні напрямки для арт-мандрівок, а Vogue.ua розповідає про сім найкращих з них.

Скульптура Яеї Кусами на острові Наосіма
Сади Мажорель, Марракеш, Марокко

<b>сады Мажорель</b>

Реклама

Ів Сен-Лоран вперше приїхав до Марракеша 1966 року. "Це місто навчило мене кольору. У Марракеші я зрозумів, що діапазон барв, які я раніше інтуїтивно використовував, походить з арабського одягу та інтер'єру – джелабів, жупанів і кахельної плитки зуляйдж. Ця культура стала моєю", – писав він. У 1980-х Сен-Лоран і його партнер П'єр Берже купили в Марракеші віллу, а потім і "блакитний" сад художника Жака Мажореля, так врятували його від знищення. Сьогодні в тому саду розміщений Музей берберської культури, а поруч, на вулиці, названій на честь кутюр'є, Музей Іва Сен-Лорана. Сади Мажореля, які вражають кожного, хто тут бував, 1923 року створив французький художник Жак Мажорель. Особливості місця: бамбукова алея, густа рослинність і колишня майстерня Мажореля фантастичного кобальтового кольору.

Острів Наосіма, Японія

<b>наосима остров</b>

Наосіма – дивовижний острів у внутрішньому Японському морі з населенням кілька тисяч осіб, де сучасні інсталяції і стильна архітектура оточені безтурботною японською природою. У 1990-ті роки великий японський видавничий дім Benesse Corporation перетворив цей острів на мистецьку місцину: тут працюють кілька музеїв сучасного мистецтва, є арт-готель і гостьові будиночки, спроектовані світовими митцями. По всьому острову розкидані роботи "великих художників", від Моне і Іва Кляйна до Брюса Наумана, а гостей острова, що дістаються на човні, зустрічає знаменитий величезний "гарбуз" Яеї Кусами. Пересуватися островом найкраще на велосипеді, а щоб об'їхати його, знадобиться не більше пів години.

Bauhaus Dessau, Росслау, Німеччина

1925 року в німецькому місті Дессау з'явилася будівля школи Баугаус, сьогодні визнана культовою. Її побудував засновник школи Баугаус, Вальтер Гропіус, а 1996 року будинок визнали об'єктом спадщини ЮНЕСКО. Дессау розміщений за годину їзди від Дрездена. Якщо ви любите архітектуру, то отримаєте чимало задоволення: можна побувати в майстернях великих художників і архітекторів, наприклад, Кандинського та Гропіуса, побачити, як вчилися тодішні студенти, а також переночувати в студентському гуртожитку. 8 вересня тут відкривається музей Баугаусу – до сторіччя архітектурної школи, яке святкують цьогоріч.

Inhotim Museum, арт-оазис у Бразилії

<b>inhotim_art</b>

У бразильському місті Брумадінью розміщений парк-музей сучасного мистецтва Іньотім – мекка для шанувальників паблік-арту. Олафур Еліассон, Яея Кусама, Метью Барні, Кріс Бруден – це лише деякі з художників, чиї роботи можна побачити в парку. Всі інсталяції розташовані у 20 павільйонах сукупно. Якщо ви шукайте художніх відкриттів, варто звернути увагу на роботи бразильського художника Hélio Oiticica, який славиться інсталяціями з бетону, або Адріана Вераджао, що створює свої роботи з керамічної плитки. Все це розташовано на 5000 акрах пишних зелених насаджень і садів – Іньотім ще й ботанічний сад. Від Ріо-де-Жанейро їхати всього кілька годин. Заснував парк, до слова, бразильський гірничовидобувний магнат.

Район культури і мистецтва в Дубаї

Об'єднані Арабські Емірати не воліють відставати ні від Європи, ні від Штатів. В Абу-Дабі вже з'явився цілий культурний острів Сааядіт, де працює Лувр, а зовсім скоро виникне філія музею Гуггенхайма. Також у Дубаї працює музейний квартал. Alserkal – колись складські приміщення, а тепер величезний арт-кластер, де розміщені 60 найкращих галерей регіону, освітні студії і школи. Не які-небудь, а найкращі з найкращих: так, галерею Concrete Project Space побудував зірковий архітектор Рем Колхаас, автор будівлі фонду Prada в Мілані.

Музей сучасного мистецтва Zeitz, Кейптаун, Південна Африка

<b>zeitz africa</b>

Завдяки незвичайній архітектурі і дизайну Zeitz MOCAA напевно скоро стане одним із найпопулярніших фотомісць світу. Значення Zeitz MOCAA складно переоцінити: це перший в Африці музей сучасного африканського мистецтва і найбільший у світі. Музей розміщений в порту Кейптауна, в будівлі зерносховища, яке існувало з 1921 року. Тепер на дев'яти поверхах будівлі створені 100 виставкових просторів. Музей заснований за ініціативою німецького бізнесмена Йохана Цайца, колишнього СЕО PUMA: десятки років Цайц збирав власну колекцію африканського мистецтва, а коли вона розрослася до музейних масштабів, вирішив створити Zeitz MOCAA.

Мурали Мехіко-сіті, Мексика

<b>муралы мексика</b>

"Це місто повне емблем політичного художнього руху, який процвітав з 1920-х по 70-і роки, коли провідні художники забарвили стіни громадських просторів і установ шедеврами соцреалізму", – так портал про мистецтво Artnet пише про Мехіко-сіті. Якщо ви шанувальник монументального вуличного мистецтва і хочете дізнатися, як і де воно зароджувалося, то Мексика – ваш маршрут. Найзнаменитіший мураліст Мехіко-сіті – безсумнівно, Дієго Рівера. У 20-ті роки Рівера був одним з засновників мексиканської школи монументального живопису, тому величезну кількість стін у Мехіко-сіті розписав або він, або учасники його студії. Обов'язково варто побачити фреску "Історія Мексики" в Національному палаці в Мехіко.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.