До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Сила раціонального: 100 років – арт-течії баугаус

1 квітня 1919 року – офіційна дата народження художньої школи Bauhaus, яка стала одним з найяскравіших явищ в архітектурі і дизайні всього ХХ століття. На честь 100-річчя Баугауса vogue.ua розповідає найцікавіші факти в історії цієї течії.

1. Передумовою зародження Баугауса стало збільшення кількості предметів домашнього ужитку і товарів народного споживання. Від ремісництва світ поступово переходив до масового виробництва, яке вимагало створення вже не тільки функціональності, але і візуально привабливого вигляду.

Реклама

2. Засновником школи Баугаус став архітектор, проектувальник і будівельник Вальтер Гропіус, який перший сформулював проблему того, що предмет повинен не тільки виконувати свої функції, але бути красивим і зручним у використанні. До 1919 року він вже встиг продемонструвати свій сміливий погляд на сучасну архітектуру, обирав прості форми замість складних, і студенти миттєво потягнулися до створеного ним об'єднання.

Вальтер Гропіус

3. Відкрилася школа в німецькому Веймарі, а студенти навчалися тут півроку. За цей час вони отримували як теоретичні знання, так і практичні навички. Гропіус відповідально ставився до вибору викладачів, серед яких були: Кандинський, Шлеммер і Клее.

4. Школа Баугаус проіснувала лише до 1933 року, але її ідеї перетворилися в найпотужнішу художню течію. Сьогодні Баугаус характеризують тягою до чітких форм, побудованих на геометричних фігурах – квадраті, колі, трикутнику, і використанні базових відтінків, з частим переважанням білого кольору. У результаті архітектура, типографіка або предметний дизайн у стилі баугаус мають стриманий, мінімалістичний і часом футуристичний вигляд.

Bauhaus Cradle

5. Стати ще більш популярним Баугаусу завадила політична ситуація в Німеччині. Націонал-соціалістична партія, яка в цей час прийшла до влади, не сприймала цей напрям серйозно, адже на їхню думку він не відповідав імперському статусу великої Німеччини. Гропіус і багато його соратників були змушені емігрувати, щоб врятуватися від переслідування.

6. Баугаус у дизайні розвивався паралельно з конструктивістськими течіями в мистецтві і їх нерідко порівнювали. Наприклад, один з принципів Баугауса, що суттєвої різниці між ремісником і художником не існує, а мистецтва як професії більше немає.

7. Одним з головних людей у світі Баугауса став графічний дизайнер з Австрії, Герберт Байєр, який після того, як пішов зі школи 1928 року, став арт-директором німецького Vogue.

8. Серед найвідоміших об'єктів у стилі баугаус – будівля школи в місті Дессау, спроектована 1926 року, крісло "Барселона", створене Місом ван дер Рое для німецького павільйону на виставці в Барселоні, крісло Grand Confort з металевих трубок і чорної шкіри, придумане ле Корбюзьє.

Будівля школи Bauhaus у Дессау
Крісло Grand Confort

9. Сьогодні спадщину школи Баугаус можна зустріти як на вулицях міст по всьому світу, так і в спеціалізованих музеях. Наприклад, Вальтер Грапіус займався питаннями масової забудови і брав участь у будівництві району Сіменсштадт в західному Берліні, а разом з однодумцями побудував в кінці 1940-х Гарвардський центр. Найцікавіші музейні баугаус-експозиції варто шукати в берлінському Музеї дизайну і Тель-Авіві, де зібрані предмети побуту, меблі, техніка.

Район Сіменсштадт

10. Істотно баугаус вплинув і на світ моди. Так, німецька мінімалістка Жиль Сандер неодноразово заявляла, що раціональна функціональність, один з принципів школи, став ключовим і для її творчості. З молодих дизайнерів до німецької арт-течії нерідко звертаються Мері Катранзу, Роксанда Ілінчич і Раф Сімонс. Серед українських брендів до Баугауса небайдужа Світлана Бевза, яка присвятила йому колекцію весна-літо 2013.

Mary Katrantzou
Bevza весна-літо 2013

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.