До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Артдипломатія: інтерв’ю з художницею Яною Руснак

Цієї весни Яна Руснак як артпредставниця України вже вдруге брала участь у престижному форумі планети World Art Dubai.

Художницю Яну Руснак можна назвати активною культурною дипломаткою. У неї за плечима успішна участь в Art Miami, Art Beirut, Art Istanbul, Open 20 Venice. Роботи Яни демонстрували в одній експозиції з роботами таких світових зірок, як Йоко Леннон, Орлан, Філ Акаші.

Реклама
Художниця Яна Руснак

Ми познайомилися з Яною під час підготовки її персональної виставки у Відні, у музеї-віллі Густава Клімта. Виставка Руснак "Мовою тіла крізь золото" (Körper sprechen in Gold) проходила в межах віденської Ночі Музеїв-2018 (масштабної культурної події Європи, коли шанувальники мистецтва мають змогу відвідати будь-який музей, придбавши єдиний квиток для всіх музеїв і галерей). Виставку Яни в необароковій віллі знаменитого австрійського художника, розміщеній недалеко від імператорської резиденції Шенбрунн, за одну добу відвідали понад 200 000 гостей.

Я була з-поміж цих гостей і стала свідком успіху молодої української художниці. В експозиції виставки, де дихали картини австрійського генія, були представлені і масштабні полотна, і фото, і самобутні фактурні роботи Яни. На очах відвідувачів розвертався діалог поколінь крізь простір і час, діалог статей, діалог культур... Як вважає одна з кураторів міжнародних проєктів Яни, Тамара Лі, член Міжнародної асоціації арткритиків AICA (ЮНЕСКО): "Творчість молодої українки Яни Руснак — одна з прекрасних і дивовижних трансформацій образів, стилю Secession у сучасний український модерн".

Твори Яни Руснак

Днями закінчив роботу World Art Dubai (WAD), де вдруге брала участь Яна. Традиційно ця виставка-ярмарок приваблює безліч відвідувачів і представників міжнародної артспільноти. Для участі в цій виставці-ярмарку журі вибрало три тисячі творів мистецтва, авторами яких є понад 400 художників з 27 країн. "Потрапляючи на подібні заходи, усвідомлюєш, який світ багатий на талановитих людей, і яке щастя жити й творити з ними в один час! — ділиться Яна. — Цього року виставка показала, як і чим надихалися художники в різних куточках землі у вимушеній ізоляції нескінченних локдаунів. Багато людей у тривожні часи зверталися й звертаються до мистецтва. Сьогодні багато хто переглядає цінності життя. Участь у WAD для мене — це зустріч із колегами-однодумцями та артпоціновувачами, можливість прямої комунікації з потенційними покупцями. А ще цей форум — унікальний сплав мистецтва, освіти й розваг".

Яна Руснак — одна з тих небагатьох молодих українських художників, хто регулярно й успішно презентує свої роботи на найбільших артмайданчиках, просуваючи українську культуру за кордоном. Тому це принципово для художниці — виставлятися в Маямі й Венеції, Дубаї і Бейруті. І нехай такі персональні виставки поки поодинокі, але й вони важливі, тому що поширюють інформацію, якої бракує про сучасну культуру нашої країни. "Відомий український художник, член Королівського товариства живописців і графіків Великої Британії Павло Маков в одному зі своїх інтерв’ю зазначив, що участь у яскравих культурних міжнародних форумах, організація виставок у серйозних музеях, галереях, а не, попри всю повагу, тільки в стінах посольств нашої країни за кордоном, — результат його особистих зв’язків, не тільки художніх, а й менеджерських талантів. „Майже всі мої виставки в європейських музеях — мої особисті зв’язки. Переклади й виступи Сергія Жадана та Юрія Андруховича — це їхні особисті зв’язки. І так у всіх", — констатував Маков. І я з ним на всі сто відсотків згодна. Для українських художників дуже важливо бути повноцінно представленими на міжнародній арені, тому що український артринок, попри всі старання ентузіастів, як і раніше є terra incognita в центрі Європи".

Твори Яни Руснак

Головним джерелом натхнення Яна вважає свою родину, близьке оточення. Також вона знаходить натхнення у творчості відомих художників, і в працях авторів-початківців. Наприклад, у творах паризького художника й скульптора Яна Хоурі й німецького художника Томаса Руффа, одного з найяскравіших представників Дюссельдорфської школи фотографії.

Твори Яни Руснак

А ще — в подорожах. "Щоб почати творити, треба знайти в серці ті почуття, якими пристрасно захочеться поділитися. Як для художниці, для мене велике значення має процес розроблення концептів, народження асоціацій, опрацювання деталей майбутніх образів. Для перебування у творчому потоці важливе не тільки натхнення, а й внутрішній баланс, що породжує спокій і гармонію".

Своїм улюбленим жанром Руснак називає анімалістику, яка вважається найдавнішим жанром образотворчого мистецтва. Яна створює свої анімалістичні експресивні абстракції, використовуючи авторську техніку.

Праця Яни Руснак

"Засвідчено, що анімалістика допомагає людям відчути любов до життя й природи, почуватися добрішими. Я люблю тварин, відчуваю їхній світ і вплітаю в образи гепардів, левів і коней певні людські коди. Зображення скакуна, що мчить назустріч вітру, символізує волелюбну натуру, яка не визнає суворих рам і обмежень, ревно охороняє свій особистий простір. Тигри — це метафора непохитного духу, потужної енергетики й сильного характеру. Гепард — втілення грації та спритності, швидкості в ухваленні важливих рішень. Зображення гепарда, що стрибає або біжить, — це прагнення до цілей і постійний розвиток людини. Лев — символ стійкості й завзятості, що поєднує царську велич, гордість і справедливість".

На питання про мрії Яна відповіла так: "У планах вдосконалення авторського художнього стилю і, звісно ж, створення нових проєктів, якими хочу дивувати".

Текст: Мирослава Ківа

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.