До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хранителька скарбів: куратор Олена Живкова про те, як відрізнити Веласкеса від хорошої підробки

Щоб працювати в музеї, потрібно бути і детективом, і актором, і вченим одночасно – впевнена Олена Живкова, хранителька фондів і замдиректора Національного музею мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків.

Піджак з шерсті і шовку, бавовняна спідниця, все – Christian Dior; прикраси з пластика – власність героїні; сатинові мюлі, Paul Andrew

Що може бути цікавіше, ніж посада зберігача фонду найбагатшого музею в країні? "Нічого, – скромно відповідає Олена Живкова. – Це найкраща робота у світі". 35 років вона працює в музеї Богдана та Варвари Ханенків – музеї з найціннішою в Україні колекцією творів європейського мистецтва. Любити класичне мистецтво і знати кожну картину в Луврі, Ермітажі і мадридському Прадо, але не побувати в Ханенків – великий недогляд. Київський музей – це музей відкриттів: плафон в одному із залів музею розписав Врубель, а на стінах висять роботи Белліні, Строцці і Віже-Лебрен – їх можна подивитися в Музеї Метрополітен в Нью-Йорку і галереї Уффіці у Флоренції, а можна ближче – в Києві, на Терещенківській.

Реклама

Посада зберігача фондів, яку Олена Живкова займає вже 15 років, найбільш відповідальна, тож тендітна на перший погляд, жіночна і богемна, Олена під час особистого знайомства виявляється супержінкою, яка, по суті, керує невеликою державою. Вона відповідає за весь живопис в фондах музею (а це майже 20 тисяч експонатів!) і про своїх підопічних – картини – готова розповідати годинами. "Експонати весь час рухаються: щось пішло в експозицію, щось – на реставрацію, щось виїхало "на гастролі" до Європи. На яку б позицію в списку нашої колекції ви не показали пальцем, я можу сказати, де перебуває в цей момент цей експонат. Якщо в фондах все в порядку, я сплю спокійно", – жартує Живкова.

Краще чесна копія, ніж фальшивий Веласкес

Стандартних підходів ні в управлінні музеєм, ні в інтерв'ю Олена не любить. Розмовляти зі мною в своєму робочому кабінеті відмовляється – замість цього ми йдемо у внутрішній дворик музею: говорити про мистецтво і пити каву з видом на липи, стару конюшню і особняк Ханенків, засновників музею, значно приємніше. До кабінету Олени я потрапляю тільки з третього разу. Вона вибачається за бардак, але це один з найбільш безпосередніх і неофіційних музейних кабінетів, які я бачила: тут багато книг, журналів, фотографій і квітів, а робочим кріслом Олені служить фітбол – щоб не боліла спина. При цьому всю неофіційність кабінету з надлишком згладжують реліквії: більшу частину простору займає старовинний дерев'яний стіл з потертостями і подряпинами. "Він датований серединою XIX століття і колись належав Богдану Ханенку. Сім'я за ним обідала". Праворуч від нього – дзеркало приблизно тих же часів, також належало родині Ханенків. До раритетів хранитель ставиться з пієтетом, але впевнена, що вони повинні жити, – тому на столі лежать книги з мистецтва, а в дзеркало дивляться гості, які заходять в кабінет.

Олена Живкова

У музей Живкова потрапила випадково. Філолог за освітою, вона працювала в школі, але швидко покинула цю справу: "Хотіла викладати дітям Булгакова, а в програмі був Брежнєв". По дорозі з Бессарабського ринку додому, на вулиці Терещенківській, зайшла в музей Ханенків – дізнатися, чи немає вакансій. "Мій дід був директором магазину "Сяйво" на Хрещатику, і я виросла на книгах про мистецтво". Вакансія була – на роботу Живкову взяли миттєво, відзначивши її товариськість.

Кар'єру в музеї Олена почала з посади екскурсовода. Сьогодні потрапити на екскурсію до неї майже неможливо: вона надає перевагу роботі в фондах, – але роки чотири тому мені пощастило. Для мене екскурсія Живкової стала перезавантаженням: так, як розповідає про мистецтво вона, не розповідає ніхто. Замість перерахування фактів, які легко забути, Олена перетворює екскурсію в арт-квест. Припустимо, в описі біля картини зазначено: "XV століття, портрет дами, Голландія". "А знаєте, як ми визначили, що це XV століття?" – змовницьки запитує відвідувачів Живкова – і звертає їхню увагу на фактуру тканини сукні на героїні, на прикраси, зачіску і навіть форму вази на столі. Деталі допомагають розгадувати загадки – і через роки роботи в музеї може виявитися, що "невідомий французький художник", як написано в архівах, є живописцем кола Пітера Брейгеля, а "робота Рембрандта" – копією, зробленою його учнем.

Знавець мистецтва, якщо він не сноб, завжди відкритий і цінує живопис, а не ім'я

Найгучніша історія в музеї пов'язана з "Інфантою Маргаритою", яка, як вважали, належала пензлю Веласкеса і була раннім ескізом до портрету з такою ж назвою, що висить в мадридському музеї Прадо. Портрет Маргарити, дочки короля Філіпа IV, чиїм придворним художником був Веласкес, 1912 року на аукціоні в Берліні купив засновник музею Богдан Ханенко. У 90-ті роки, коли співробітники музею почали активно їздити на Захід, одна з них, Зоя Рябікина, побувала в Мадриді, зокрема музеї Прадо, приїхала до Києва і сказала: "У нас не Веласкес". Почалася низка розслідувань, і виявилося, що київська "Маргарита" – копія, виконана в майстерні Хуана дель Мазо, зятя Веласкеса і його учня. "В цей же час стало відомо, що "Портрет інфанти" 1655 року в Луврі також є копією. Лувр миттєво визнав, що це копія. У нас це зайняло більше десяти років. Але краще чесна копія, ніж фальшивий Веласкес", – робить висновок Олена.

При цьому Живкова впевнена: зараз не час шедеврів. "Знавець мистецтва, якщо він не сноб, завжди відкритий і цінує живопис, а не ім'я. Ось ви приїхали в Лувр подивитися Джоконду – і що? Ви її побачите, але на відстані в кращому випадку 15 метрів, в оточенні туристів з камерами. Краще шукати забутих геніїв". У музеї Ханенків це, наприклад, Алессандро Маньяско – яскравий представник бароко, який аж до кінця XIX століття був забутий. Відкрили його німецькі експресіоністи, які були зачаровані його стилем, – і Маньяско став новою зіркою. Будете в музеї – знайдете його в залі бароко.

Текст: Дарія Слободяник

Фото: Lesha Lich

Стиль: Venya Brykalin

Зачіска: Oksana Cherepanya

Макіяж: Vitalia

Асистент стиліста: Julia Borisenko

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.