До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

17 найкрасивіших музеїв світу

Від Лувру в Парижі до Ермітажу в Санкт-Петербурзі, від Гуггенхайму в Більбао до Палацу Дожів у Венеції vogue.ua зібрав гід сімнадцятьми найкрасивішими музеями світу, які варто відвідати хоча б раз у житті.

Лувр, Париж

Досі це найбільший і найчастіш відвідуваний музей мистецтва у світі. Спочатку замок часів правління Філіпа Огюста, Лувр був об'єднаний з палацом Тюїльрі, а потім став резиденцією королів Франції при Генріху IV наприкінці 16-го століття. Попри те, що ідея перетворити Лувр на місце зберігання творів мистецтва виникла в часи правління Людовика XIV, вона була втілена лише після Французької революції. Зараз у музеї зберігається понад 500 000 творів від єгипетських, грецьких і римських пам'яток старовини і західного мистецтва середніх століть до творів 19-го століття. Цей музей має один з найрізноманітніших і найбагатших каталогів у світі.

Реклама

Обов'язково до перегляду: Мона Ліза Леонардо да Вінчі, Три Грації Лукаса Кранаха, Пліт МедузиТеодора Жеріко, Велика одаліскаЖана Огюста Домініка Енгр,Венера Мілоська, Великий СфінксТаніса, Статуї Айн-Газаля і КоронаціяНаполеона Жака Луї Давида.

Метрополітен-музей, Нью-Йорк

Метрополітен-музей (MET), розташований у самому центрі Нью-Йорка на П'ятій авеню, є одним з найбільших художніх музеїв у світі. У відкритому в 1872 році музеї зберігаються понад 2 мільйони творів мистецтва з усього світу. Від стародавніх статуй до картин французьких майстрів і великої колекції американського мистецтва, MET пропонує неймовірну кількість шедеврів, виставки яких б'ють рекорди відвідуваності з кожним новим відкриттям.

Обов'язково до перегляду:МадоннаАндреа Веррок'йо, Викрадення сабінянокНікола Пуссен, АрлезіанкаВінсента ван Гога, Храм Дендери і ювелірні виробиTiffany & Co.

Державний Ермітаж, Санкт-Петербург

Цифри здатні запаморочити голову: 60 000 залів, 10 000 галерей, 3 мільйони виставлених творів мистецтва, 230 000 метрів квадратних площі... Санкт-Петербурзький Ермітаж мастодонт усесвітньої спадщини, він обігнав усі великі музеї світу. Це найбільший музей у світі за кількістю експонатів з найбільшою колекцією картин (понад 16000 робіт). Він зберігає безцінні предмети скіфської культури, мистецтва Стародавньої Греції та Риму, а також численні картини італійських і французьких майстрів.

Обов'язково до перегляду: Мадонна Літта Леонардо да Вінчі, Дама в блакитному Поля Сезанна, П'єта Веронєзе, Лютніст Караваджо, Портрет Антонії СаратеФранциско Гойї,Даная Рембрандта.

Музей Ватикану

Музей Ватикану один з найбільш відвідуваних музеїв світу. Щороку 7 мільйонів туристів стікаються сюди, щоб відкрити для себе пишність цих дванадцяти музеїв, що містять не менше п'яти галерей і 1400 залів, відкритих у 1771 році. Гостей зустрічає незвичайна колекція творів мистецтва, переважно картин і скульптур, зібраних упродовж п'яти століть.

Обов'язково до перегляду:Аполлон Бельведерський, Лаокоон та його сини,Портрет Дожа Ніколо МарчеллоТиціана, Покладеення в трунуКараваджо і Жовтий Христос Поля Гогена.

Лувр Абу-Дабі

Сучасний і вишуканий Лувр Абу-Дабі, що відкрився в 2017 році, був спроєктований архітектором Жаном Нувелем, лауреатом Притцкерівської премії і автором таких візитівок Парижа, як Філармонія та Інститут арабського світу. Він представляв місто-музей, вкрите гігантським сріблястим куполом з металевими зірками. Величне місце, що складається з 23 галерей, де зберігається як власна колекція робіт, так і запозичені з французьких музеїв предмети мистецтва. Лувр Абу-Дабі перший музей в арабському світі, спроєктований як мультидисциплінарний, і він досліджує усі особливості людства через призму різних культур і цивілізацій, від доісторичних часів до наших днів.

Обов'язково до перегляду:Прекрасна Феррон’еєра Леонардо да Вінчі, Перехід Наполеона через АльпиЖака Луї Давида, Вокзал Сен-ЛазарКлода Моне, Фонтан світлаАй ВейвВея,АнтропометріяІва Кляйна.

Музей Гуггенхайма, Більбао

Музей Гуггенхайма в Більбао, що відкрився в 1997 році, є перлиною сучасної архітектури авторства Френка Гері. Справжній сучасний шедевр, створений лауреатом Прітцкерівської премії, який уплинув на риси сучасної архітектури. Усередині цього титанового гіганта можна побачити найкраще з сучасного мистецтва: від Річарда Серрі до Дженні Хольцера, Жана-Мішеля Баскії і Енді Ворхола.

Обязательно к просмотру: Мама Луиз Буржуа, Щенок Джеффа Кунса, Fire Fontaine Ива Кляйна, Nine Discourses on Commodus Сая Твомбли, One Hundred and Fifty Multicolored Marilyns Энди Уорхола, Man from Naples Жана-Мишеля Баския.

Обов'язково до перегляду: МамаЛуїз Буржуа, ЩеняДжеффа Кунса, Fire FontaineІва Кляйна, Nine Discourses on Commodus Сая Твомблі, One Hundred and Fifty Multicolored MarilynsЕнді Ворхола, Man from Naples Жана-Мішеля Баскія.

Музей Орсе, Париж

Цей колишній паризький вокзал майже ніколи не був храмом імпресіоністів, реалістів і пуантілістів, тією мірою, якою він є сьогодні. У 1973 році було задумано знести цю будівлю, побудовану в 1900 році, щоб звільнити місце для розкішного готелю. Але зрештою Валері Жискар д'Естен вирішив перетворити його на музей. Музей об’єднує мистецтво другої половини 19-го століття і кінця 20-го століття періоду настільки ж короткого, як і багатого. Музей пов'язує колекції Лувра з колекціями Центру Жоржа Помпіду.

Обязательно к просмотру: Происхождение мира Гюстава Курбе, Завтрак на траве Эдуарда Мане, Церковь в Овере и Звездная ночь Вінсента ван Гога,Бал в Мулен де ла Галетт Пьера Огюста Ренуара, Паркетчики Гюстава Кайботта, Игроки в карты Поля Сезанна, Сборщицы колосьев Жан-Франсуа Милле.

Обов'язково до перегляду:Походження світуГюстава Курбе, Сніданок на траві Едуарда Мане, Церква в Овері і Зоряна нічВінсента ван Гога, Бал в Мулен де ла Галетт П'єра Огюста Ренуара, ПаркетчикиГюстава Кайботта, Гравці в карти Поля Сезанна, Збиральниці колосків Жан-Франсуа Мілле.

Державний історичний музей, Москва

Розташований між Червоною і Манежною площами, Московський державний історичний музей, заснований в 1872 році, прославляє культурну історію російської столиці мільйонами творів мистецтва, виставлених в його стінах з червоної цегли: від реліквій доісторичних племен, що населяли територію сучасної Росії, до творів мистецтва, придбаних членами династії Романових. Не пропустіть музейну бібліотеку, в якій, серед іншого, є Хлудовский Псалтир і Ізборник Святослава.

Обов'язково до перегляду:ГлобусБлау, Кам'яний вік Васнецова і роботи Генріха Семирадського.Обов'язково до перегляду: Глобус Блау, Кам'яний вік Васнецова і роботи Генріха Семирадського.

Палац Дожів, Венеція

Палац Дожів, чи Герцогський палац, був резиденцією дожів і будинком для політичної влади з дев’ятого століття. Палац в готичному стилі, побудований в 1340 році, височіє над площею Сан-Марко. Він має величні кімнати зі старомодним шармом, як-от Зал Великої Ради. Любителів скульптури в стилі ренесанс зустрічають дві фігури Сансовіно, Марса і Нептуна, які пишно сидять на ганку венеціанського палацу. Що подивитися? Старі в'язниці The Leads і, зокрема, камеру Джакомо Казанови, відомого чарівний, який втік звідти в 1756 році.

Обязательно к просмотру: Юнона одаривает подарками Венецию, Юпитер, изгоняющий пороки и Апофеоз Венеции Паоло Веронезе, Вакх, Венера и Ариадна и Рай кисти Тинторетто.

Обов'язково до перегляду: Юнона обдаровує подарунками Венецію, Юпітер, що виганяє пороки і Апофеоз ВенеціїПаоло Веронезе, Вакх, Венера і Аріадна і Рай пензляТінторетто.

Музей сучасного мистецтва, Нітерой

Відкритий у 1996 році, Музей сучасного мистецтва Нітерою став справжньою опорою сучасної архітектури і джерелом гордості жителів Ріо-де-Жанейро. Цей футуристичний простір з видом на затоку Гуанабару було спроєктовано архітектором Оскаром Німейєром, який задумав будівлю "як квітку", мерехтливий на узбережжі. Ніколя Геск’єр представив там показ Louis Vuitton колекції Cruise 2017 28 травня 2016 року. Варто відвідати цей музей, де зберігається понад 1200 творів бразильського мистецтва XX століття.

Обов'язково до перегляду: колекція Жоао Саттаміні.

Музей Ів Сен-Лорана, Марракеш

Окрім музею, на авеню Марсо в Парижі 19 жовтня 2017 року Марокко, в Марракеші відкрився ще один музей Іва Сен-Лорана. Своєю сміливістю Ів Сен-Лоран зобов'язаний цій країні: він оселився там з П'єром Берже, тому було очевидно, що в марокканському місті буде відкрито музей, присвячений його роботам. У цій будівлі площею 4000 м², спроєктованому Studio Ko та розташованому недалеко від саду Мажорель, експонується частина колекції Фонду П'єра Берже Іва Сен-Лорана, а також проводяться тимчасові виставки. Що подивитися? Наукова бібліотека, авдиторія, книжковий магазин і кав’ярня з терасою, де ви можете насолодитися м'ятним чаєм та східною випічкою.

Обов'язково до перегляду: творіння Ів Сен-Лорана, від плаща з капюшоном до сукні Mondrian, а також смокінга і куртки-сафарі.

Національна галерея, Лондон

Національна галерея, що відкрилася в 1824 році в колишньому будинку художника Аргерштейна, стала одним з найбільш відвідуваних музеїв Лондона. Музей, розташований на Трафальгарській площі, має багату колекцію творів мистецтва. Він особливо примітний своїми численними картинами, понад 2500 з яких належать до періодів з 1250-го по 1900-ий рік.

Обязательно к просмотру: Воскрешение Лазаря Себастьяно дель Пьомбо, Мадонна с гвоздикамиРафаэля, Святая Анна с Мадонной и младенцем и Иоанн КрестительЛеонардо да Винчи, Смерть Актеона Тициана.

Обов'язково до перегляду:Воскресіння Лазаря Себастьяно дель Пьомбо, Мадонна з гвоздикамиРафаеля, Свята Анна з Мадонною і немовлям і Йованн Хреститель Леонардо да Вінчі,Смерть АктеонаТиціана.

Національний палац-музей, Тайбей

Національний палац-музей в Тайбеї одне з див Китаю і одне з його найкрасивіших культурних скарбів. Розташований на лісистих висотах Тайваню, подібний до імператорського палацу, музей є найбільшою у світі колекцією китайських виробів ручної роботи, що містить 1,86 мільйона творів із зібрань Забороненого міста, в тому числі багато предметів династій Цин і Сун.

Обов'язково до перегляду: архіви династії Цин, разом зі знаменитою "жадоітовою капустою", вироби з бронзи, нефриту, а також тибетські рукописи, ілюстровані тонким золотим тханку.

Фонд Луи Виттон, Париж

Фонд Луї Віттон відчинив свої двері у жовтні 2014 року. Вітрильник зі скла і сталі, збудований у самому серці Булонського лісу в Парижі, де зберігаються найкращі колекції сучасного мистецтва. Ця амбітна мрія стала можливою завдяки групі LVMH і її очільнику Бернару Арно, а також завдяки таланту і уяві архітектора Френка Гері, який хотів спроєктувати для Парижа прекрасну будівлю-судно, що символізує глибоку культурну спадщину Франції і йому це вдалося. Цей архітектурний шедевр усього за 5 років на міжнародній арені перетворився на мекку культури і мистецтва.

Обов'язково до перегляду: роботи Герхарда Ріхтера, Бертрана Лав'є, Крістіана Болтанські, Олафура Еліассона, Томаса Шютте і П'єра Юі.

Рейксмузей, Амстердам

Національний музей Голландії, Рейксмузей в Амстердамі, містить понад 8000 творів мистецтва, представлених у 80 залах, і вони розповідають історію 800-річного голландського мистецтва. Але найбільше сюди приїжджають , щоб помилуватися престижною колекцією картин майстрів Золотого століття Голландії, як-от "Нічний дозор" Рембрандта і "Молочниця" Вермеєра.

Обов'язково до перегляду:Нічний дозорРембрандта,Делфтский фарфор і МолочницяВермеєра.

Музей ісламського мистецтва, Доха

Відкрившись у 2008 році, найбільший музей в Досі, Катар, береже колекцію ісламського мистецтва, що охоплює 14 століть. На стінах музею, спроєктованого архітектором І. М. Пеєм, лауреатом Прітцкерівської премії в галузі архітектури 1983 року, можна побачити безліч картин, виробів зі скла і заліза, кераміки, а також рукописів, що датуються періодами Моголів і Сефевідів.

Обов'язково до перегляду: іранські тканини 17 століття, мозаїка 15 століття і бронза 13 століття.

Музей Соумайя, Мексика

Музей Соумайя, що належить Фонду Карлоса Сліма, вражає своїм неймовірним фасадом у самому центрі Мехіко. Натхненний вигинами скульптур Родена, цей сталевий гігант авторства архітектора Фернандо Ромеро дивує своїм вражаючим зовнішнім виглядом музей повністю покритий 17 000 шестикутниками, що відбивають сонячне світло. На його виставковій площі 6000 м² представлено понад 64 000 творів латиноамериканського мистецтва, а також роботи європейських художників, таких, як Пікассо, Далі, Роден та інших..

Обов'язково до перегляду: 140 робіт Родена, майстрів Нової Іспанії, картини Дієго Рівери, Сальвадора Далі і Пабло Пікассо.

Текст: Manon Garrigues

За матеріалами vogue.fr.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.