До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Де полюбляли відпочивати знамениті художники

Науково доведено, що відпочинок сприяє підвищенню креативності. Для багатьох художників відпустка слугувала каталізатором великих проривів. Vogue.ua розповідає про місця, які вплинули на відомих художників.

Пабло Пікассо
Пабло Пікассо і Франсуаза Жило на відпочинку, 1949

Жуан Ле Пен, Франція

Реклама

Пабло Пікассо вперше вирушив до французького приморського містечка Жуан Ле Пен влітку 1920 року в супроводі своєї дружини Ольги. Наступні роки іспанський художник продовжував відпочивати на Лазурному березі. Однак, цю літню традицію припинив початок Другої світової війни.

Пікассо повернеться в Жуан Ле Пен тільки 1946 року. Протягом двох місяців восени він жив тут зі своєю новою коханою Франсуазою Жило в крихітному селищі Гольф-Жюан. Вони проводили дні на мальовничих пляжах, а вночі Пікассо віддалявся в імпровізовану студію в середньовічному замку Грімальді в сусідньому Антібі. Він працював в шаленому темпі, і, в підсумку, за той час створив 23 картини і 44 малюнки – всі роботи він пожертвував замку, який зробив своїм першим музеєм.

Джорджія О’Кіфф

<b>Джорджия О’Кифф</b>

Гаваї, США

1938 року Гавайська ананасна компанія (сьогодні відома як Dole) запропонувала Джорджії О'Кіфф поїздку на Гаваї з оплатою всіх витрат. Натомість її попросили намалювати дві картини для рекламної кампанії. Художниця захопилася красивими брошурами, які їй відправили про острови, і врешті-решт прийняла запрошення компанії; вона прибула в Гонолулу 8 лютого 1939 року. Гаваї ознайомили О'Кіфф з безліччю нових вражень: обідами з сирої риби, в'єтнамками, прогулянками по пляжах з чорним піском. До кінця своєї дев'ятитижневої поїздки вона була повністю зачарована островами, але не ананасами, які вона мала намалювати. Компанія була в шоці, адже вона повернулася в США з кількома полотнами, жодне з яких не зображувало саме цей фрукт.

Густав Клімт
Густав Клімт з друзями біля озера Аттерзе, Австрія, 1907

Озеро Аттерзе, Австрія

Більшу частину своїх робіт Клімт намалював біля озера Аттерзе – там протягом більше 15 років був його літній будинок. "Тут, у Відні, страшно, жахливо, – одного разу поскаржився Клімт другу. – Все висохло, жарко, ще й робота зверху, суєта – я прагну зникнути, як ніколи раніше". Так художник обміняв задушливе місто на австрійську сільську місцевість. Там він одягав хвилясті вбрання довжиною до підлоги і проводив дні в походах по горах.

Сальвадор Далі
Сальвадор Далі

Кадакес, Іспанія

Сальвадор Далі народився в Фігерасі, на узбережжі Іспанії, в Коста-Браві, і проводив дитячі канікули в довколишньому рибальському селі Кадакес. Деякі з його ранніх картин, пейзажі в стилі імпресіоністів, зображують оливкові гаї, будівлі з білими стінами і блискучі води мальовничого приморського міста.

Саме там, під час перебування в будинку його сім'ї, 1929 року 25-річний Далі зустрів Галу – жінку, яка стане його дружиною і любов'ю на все життя. Незабаром пара оселилася там назавжди – купила рибальський будиночок. Сюрреаліст обожнював село за його ізольоване місце розташування і якість світла; він назвав його "найкращим місцем у світі".

За матеріалами: Artsy.net

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.