До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про виставку Corpore в Mironova Foundation

11 червня в галереї Mironova Foundation відкрилася перша виставка після карантину. Це спільний проєкт двох художників — Наталії Корф-Іванюк та Олександра Мірошниченка. Напередодні відкриття Vogue.ua побував у галереї.

Виставка Corpore в Mironova Foundation

Якби не майже тримісячний карантин, то цієї виставки могло й не бути. Наталія Корф-Іванюк розповідає: у березні вони із чоловіком, художником Олексієм Іванюком, вирушили на самоізоляцію в їхній сімейний будинок у Полтавській області. Поки світ божеволів від тривоги через пандемію, Наталія вирішила писати — ще більше й активніше, ніж зазвичай. "Під час карантину я, як і багато хто, більше занурилася в себе. По-новому поглянула на свій характер і темперамент, свою сексуальність — і усвідомила, що писатиму серію "оголених" робіт. Працювала швидко й експресивно, за один вечір могла створити п’ять-шість робіт".

Реклама
Живопис Наталії Корф-Іванюк
Наталія Корф-Іванюк

Художниця писала з натури: у Полтавську область до неї приїздили натурники й натурниці з Києва. Визнає, що їй не хотілося, щоб пози мали неприродний або надуманий вигляд, — навпаки, було важливо зловити природну психофізику натурників. Кураторка, директорка галереї Тетяна Міронова не вперше працює з художницею: вони знайомі понад три роки, торік у галереї Mironova Foundation показували натюрморти Наталії. Серію робіт з оголеною натурою в середині карантину Тетяна побачила на сторінці художниці у фейсбуці й фактично відразу ж зрозуміла, що це — потенційний виставковий проєкт.

Наталія Корф-Іванюк і Тетяна Міронова

"Я спостерігаю за творчістю Наталії вже давно, — розповідає Тетяна. — Вона професійна, глибока художниця. Карантин і для неї, і для нашої галереї виявився продуктивним — усупереч усьому. Я дуже поважаю художників, які замість того, щоб шукати причину не робити, просто беруть і роблять. Я побачила кілька робіт у Наталії у фейсбуці й відразу ж зателефонувала їй з пропозицією робити виставку. Нам важливо, що перший після карантину проєкт у нашій галереї — саме живописний. Часто молоді художники з класичною живописною освітою побоюються живопису, навмисне не працюють із цією формою, але Наталя знайшла свій шлях".

Тетяна Міронова

Corpore з латинської означає "тіло, сповнене душі". Це поняття про гармонію земного й небесного, яка робить людину особистістю, про те, що всі наші тривоги, настрої й роздуми відбиваються на нашому образі. Вони сповнюють тіло ніжністю, міцністю, експресією або меланхолією. Ці роздуми стали точкою відліку для серії графічних робіт Наталії Корф-Іванюк. Художниця каже: "Ця виставка про відвертість і відкритість, і про внутрішній конфлікт, знайомий кожному, — оголюючи тіло, чи означає це, що ти водночас оголюєш і душу?

"Ще один важливий для мене момент: тут багато чоловічого тіла. Чоловіків пишуть мало, ми не звикли публічно висловлювати своє ставлення до чоловічого "ню". Мені ж хотілося передати жіночий погляд на чоловічу оголену натуру", — додає Корф-Іванюк.

На виставці експресивні великоформатні полотна Наталії доповнює кераміка художника Олександра Мірошниченка. Кераміст живе й працює в Харківській області. У своєму будинку Олександр збудував піч і експериментує з технікою випалювання й покриття поливою, створює і посуд, і масштабну скульптуру. Для виставки Corpore Олександр підготував серію філософських скульптур: на перший погляд здається, що "обличчя" скульптур тріснули, але це авторська техніка художника. "Кераміка — великий світовий тренд, — говорить Тетяна Міронова. — В Україні її часто сприймають у побутовому сенсі, асоціюючи насамперед з посудом, але нам би хотілося показати її в іншому ключі — як дуже цікаве, метафоричне, авторське мистецтво. Роботи Олександра Мірошниченка є в приватних колекціях Європи, він постійний учасник національних і міжнародних виставок".

Карантин змінив сезонність у багатьох сферах — мистецтво не виняток. Новий сезон у галереях "Лавра" й Mironova Foundation буде насиченим. У червні Тетяна Міронова та її команда бере участь онлайн у престижному артярмарку Photo Los Angeles, а вже восени в "Лаврі" відбудеться великий міжнародний проєкт, присвячений вуличному мистецтву. Серед учасників — зірки стрит-арту з усього світу: Алексіс Діаз, Марта Купер, Waone Interesni Kazki.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.