До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Art on The Battlefront: українські художники — про мистецтво під час війни, надію та майбутнє

19 українських художників стали учасниками масштабної виставки ART ON THE BATTLEFRONT, яка відбулась у Відні 1417 квітня за ініціативи команди українського Vogue. Напередодні ми завітали до майстерень кількох із них.

На найактуальніше сьогодні запитання — "Як ви?" — митці відповідали по-різному. Але кожен говорив про спільне: про те, як їхній творчий процес змінився за цей рік, що допомагає у найважчі дні та якою вони бачать Україну в майбутньому.

Реклама

"Для мене важливо перебувати тут, дихати цим повітрям, вбирати все, що відбувається довкола", — поділився художник Ваня Грабко. Він щойно закінчив ремонт у своїй новій студії, де кожна деталь пов'язана з особистими історіями його життя. Тим часом Артем Прут і Олексій Кондаков розповіли про те, що за останній рік, займаючись творчістю, помітили, що занурились у вигаданий, фантастичний безпечний світ — аби залишатися в здоровому глузді та мати можливість працювати попри все.

Фотографка Василина Врублевська розповіла, як працює над серією робіт із проєкту The Garden of Nothing. Художниця проводить аналогію між сьогоднішніми подіями та біблійною історією, де рай стали руйнувати, а людей з нього не вигнали, і вони лишилися спостерігати, як усе навколо перетворюється на попіл.

Богдан Буренко намагається зафіксувати розмаїття емоцій у серії складних робіт, що дуже резонує із його станом сьогодення. Це виклик для митця — проілюструвати кілька емоцій в одному портреті, щоб неможливо було зрозуміти, що це — страх, радість чи розпач.

Кожен із учасників ART ON THE BATTLEFRONTчерез призму своєї творчості показав те, що відбувається зараз в Україні та як працювати з травматичними відчуттями. Хтось зцілюється за допомогою робочого процесу, виплескуючи все на полотно, комусь допомагає усамітнення з природою або робота у його особливому місці сили. Як це — бути митцем у розпал повномасштабної війни, дивіться у повній версії фільму:

Проєкт ART ON THE BATTLEFRONT створено у партнерстві з The Natalia Cola Foundation. Це благодійний фонд, заснований три роки тому україно-британською філантропкою та меценаткою Наталією Кола. Його мета підтримка сучасного мистецтва та художніх інституцій, а також збереження національної культурної спадщини.

Зокрема, The Natalia Cola Foundation підтримує такі поважні установи, як Королівська академія мистецтв у Лондоні, галерея Serpentine, Національна академія образотворчих мистецтв та архітектури України. Більше про роботу фонду Наталія Кола розповідає в інтерв'ю.

Режисерка: Ганна Бугакова @bugakovaganna (https://www.instagram.com/bugakovaganna/)
Оператор Дмитро: Фещук @fesschuk (https://www.instagram.com/fesschuk/), Дмитро Золотов @dmitriy_zolotov (https://www.instagram.com/dmitriy_zolotov/)
Звукорежисерка на майданчику: Ксенія Виноградова @audio_x_vino (https://www.instagram.com/audio_x_vino/)
Режисерка монтажу: Ганна Бугакова @bugakovaganna (https://www.instagram.com/bugakovaganna/)
Музика: BUE DOT SESSION, POTREBA@potrebasound (https://www.instagram.com/potrebasound/) X DEEPLY DSTRBD@deeply_dstrbd (https://www.instagram.com/deeply_dstrbd/)
Продюсерка: Марина Сандугей-Шишкiна @marinasan_shy
Кураторка проєкту & інтервʼю: Марта Бертман @martabertman

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.