До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших виставок листопада в Києві

Гравюри Рембрандта і його учнів у Музеї Ханенків і Ukraine Wow у приміщенні колишнього багажного відділення на вокзалі – Vogue.ua розповідає про найцікавіші виставки листопада.

Rembrandt TM

До 17 грудня в музеї Богдана та Варвари Ханенків

Реклама
"Автопортрет", Рембрандт

У Музеї Ханенків до "класичних" виставок завжди ставляться дуже креативно: так, проєкт, присвячений 350-річчю від дня смерті нідерландського художника Рембрандта ван Рейна, назвали "Rembrandt TM". Ідея виставки – розповісти про бренд Рембрандта. Уже з ранніх років художник підписував свої роботи одним ім'ям – Рембрандт, яке вважав знаком самобутності і унікальності; пізніше його ім'я почало з'являтися не лише на його живописі, але і на роботах учнів, учасників його студії, а також численних послідовників і копіїстів. В одному просторі куратори представляють автентичні офорти майстра, картини його сучасників і послідовників, а також репродукційні гравюри, створені вже в XVIII і XIX століттях з наймальовничіших творів художника.

"Тут живуть інші люди". Олександра Кадзевич

З 1 до 20 листопада в галереї Naked Room

"Серед блискучих боліт"

Куратори галереї Naked Room, Єлизавета Герман і Марія Ланько взяли на себе сміливу і важливу місію: відкривати нові імена в українському мистецтві. Одним з таких імен для багатьох напевно стане одеська художниця Олександра Кадзевич, з якою Єлизавета і Маша познайомилися в межах свого освітнього курсу в академії KAMA. "Саша для нас – приклад шляху молодого українського художника, – розповідає Єлизавета Герман. – Після закінчення Одеського художнього училища вона працювала в Одесі в досить традиційній манері, поки не потрапила на навчання в КАМА на курс, який веде Леся Хоменко та ми з Машею. Під час роботи з Лесею вона зрозуміла важливість community. Повернувшись після КАМА до Одеси, художниця зауважила, що там немає зараз такого community і просто елементарного місця, навколо якого воно може утворитися. І вирішила сама його створити. У своїй великій майстерні в порожній квартирі без ремонту в центрі міста вона заснувала простір Noch – це і неформальна галерея, і місце для зустрічей та показів відео, і просто для вечірок. Останній рік став для мисткині проривним: Саша поїхала на резиденцію до Шотландії за підтримки Британської ради і потрапила в список номінантів премії PinchukArtCentre".

На виставці можна побачити живопис Олександри на знайдених дерев'яних дощечках.

Ukraine Wow

З 14 листопада до 29 грудня на Київському залізничному вокзалі

Український алфавіт Георгія Нарбута

На київському залізничному вокзалі відкривається новий виставковий простір: на площі в 3000 квадратних метрів раніше було багажне відділення, але з 2000-х років воно не працювало. Перший проєкт у новій галереї – виставка з назвою Ukraine Wow. Вона розповідає про ключові пам'ятки і місця сили в Україні – ті, що англійською називають highlights: це і Чорне море, і степові пейзажі, і Антрацит, і "тунель кохання"; буде віртуальна екскурсія по відновленому Невицькому замку, доповнена реальність з можливістю відчути себе всередині Батьківщини-матері, а також розповідь про українське мистецтво, яке зробило Україну відомою в міжнародному контексті – від останнього автопортрета Казимира Малевича до скульптур Олександра Архипенка, від азбуки Георгія Нарбута до унікальної хати-мазанки, на стінах якої відтворені роботи художниці Поліни Райко. Кураторка виставки – керівник дослідницької платформи PinchukArtCentre, Ксенія Малих.

"Nordic Sustainable Cities"

З 7 до 17 листопада в галереї Set

Виставка Nordic Sustainable Cities присвячена розповіді про те, як скандинавські країни стали такими розвиненими в сфері урбаністики – і тим готовим рішенням трансформацій міських просторів у придатні і привабливі для життя, які вони вже знайшли: від охорони здоров'я, безпечного і чистого транспорту до методів пристосування міст до змін клімату, які ми всі спостерігаємо. Серед найцікавіших прикладів – Park'n'Play в Копенгагені, одночасно паркінг, дитячий майданчик і тренажерний зал на відкритому повітрі, і домівки в новому районі Яткясаарі в Гельсінкі, на дахах яких вирощують цілі городи.

"Неналежно обмежувальний погляд на порятунок (Вінницький лімб)"

З 31 жовтня до 1 грудня в Dymchuk gallery

Андрій Достлєв і Лія Достлєва – художники-дослідники. Їхній новий проєкт – художнє розслідування про перебування сомалійських мігрантів у Вінниці. У 2000-х роках Вінниця була важливим хабом нелегальної міграції з Сомалі в Євросоюз. Маршрут мігрантів пролягав через країни Перської затоки, Москву, російсько-український кордон і, після зупинки у Вінниці, через Закарпаття, Словаччину та Австрію, тоді закінчувався в Мюнхені і Франкфурті. Художники вирушили до Вінниці, щоб вивчити, як мігранти сприймали місто, в яких умовах вони перебували в Вінниці, на що звертали увагу. Після перебування у Вінниці Андрій і Лія створили серію колажів, в яких реконструювали міфопростір дешевих зйомних квартир, у яких могли зупинятися сомалійські мігранти, а також оптику, через яку вони могли бачити це місто.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.