До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших виставок у Києві просто зараз

Після закінчення карантину культурне життя в Києві б'є через край. Серед безлічі нових виставок у місті ми вибрали найцікавіші — хай цей список стане вашим культурним гідом на найближчі вихідні.

Circa 2020

До 12 червня в The Naked Room

Реклама

Віталій Кохан один з найцікавіших українських художників нового покоління, номінант премії PinchukArtCentre, який працює з різними техніками від живопису і фотографії до ленд-арту та відео. Його нова виставка складається лише зі скульптури, в якій, на думку кураторів виставки Лизавети Герман і Марії Ланько, максимально проявляється його художня ідентичність. Цікаво і те, що його скульптура зроблена з "простих" матеріалів в тому числі картону і пап'є-маше. Виставка в The Naked Room вибудовується, на перший погляд, навколо одного сюжету жіночої фігури. Галерею заповнюють дівочі фігури приблизно однакової форми. Це подовжені тулуби з доволі умовним або, навпаки, нарочито грубим опрацюванням окремих частин тіла. Маленькі, середні, великі і величезні панянки представлені в широкому асортименті. І ця "фемінна" навала справляє враження, що художник вже занадто захопився цим нехитрим сюжетом. Жіноча фігура є, мабуть, одним з найпопулярніших скульптурних жанрів. Але Кохан не боїться заходити на територію банального і звертається до нього з усією відповідальністю, як до "нульової форми", контейнера для зовсім іншого художнього завдання.

"Ніч музеїв"

22 травня в NAMU

22 травня в Національному художньому музеї пройде Ніч музеїв. Розпочнеться святковий день в 11.00 ранку. Всі гості зможуть подивитися постійну експозицію на першому і другому поверхах, а також виставкові проєкти "Дисципліноване бачення" Лади Наконечної та "Олег Соколов: колір, музика, слово". У другій половині дня в музеї пройде кілька екскурсій, зокрема, "Українське мистецтво від Київської Русі до XIX століття" і "Модернізм в Україні". У музеї радять приходити на Ніч музеїв з дітьми: для відвідувачів з дітьми підготували квест музейною експозицією. Тих, хто шукає музейних пригод, музей запрошує до адміністративної стійки в холі музею там будуть роздруковані QR-коди, що ведуть до питань квесту. Правильні відповіді знайдуть тільки найуважніші музейні детективи.

"Пропаганда світу моєї мрії"

до 20 червня у Voloshyn Gallery

Живопис у виконанні молодих сучасних художників — це завжди більше відповідей, ніж запитань. Це цілком можна сказати про молоду художницю Катерину Лисовенко: у своїй персональній виставці вона досліджує живопис та історію його використання як інструменту створення міфу і пропаганди. Розглядаючи античні міфи і християнську іконографію, художниця переосмислює їх з точки зору сучасного розуміння рівності, взаємин людини з природою, ґендеру та сексуальності. Своїм живописом Лисовенко пропагує утопічний світ, у якому людина вільна, а постійна боротьба за захоплення природного, матеріального та інформаційного просторів закінчилася.

"Чорнобиль. Подорож"

до 15 липня, павільйон №1 ВДНХ

Цього року виповнилося 35 років з дня аварії на Чорнобильській АЕС. Мультимедійна виставка "Чорнобиль. Подорож", яка працює на ВДНГ, розповідає нам про аварію простою і зрозумілою мовою — і добра тим, що на неї варто прийти всією сім'єю, щоб розповісти про те, що сталося, молодшому поколінню. Масштабна виставка складається з семи блоків: це і рідкісні архівні фото та відео, розсекречені документи КДБ, спогади та історії людей-свідків катастрофи; точки з віртуальною реальністю, які перенесуть в зону відчуження і дозволять стати свідком накриття четвертого енергоблоку "Аркою"; роботи художників і артистів з усього світу: від Чорнобильської серії Марії Примаченко до відео "Marooned" групи Pink Floyd, яке було знято в Прип'яті.

"Абстрактне світло"

в Dymchuk Gallery

У художника Артема Волокітіна блискуче резюме: він призер міжнародної премії PinchukArtPrize, учасник основної програми Венеціанської бієнале. Його нова виставка — серія абстрактних полотен і об'єктів. Уже тривалий час Артем Волокітін не звертається у своїй практиці до образу людини. Переломним моментом стали події Майдану і війни на Сході України — художник почав відбивати власні тривоги в пейзажах, наповнених вибухами і феєрверками. Нова серія робіт Волокітіна візуально розвиває цю лінію: пейзажі відходять все далі від фігуративу, будуються на нюансах фактури і світлотіні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.