До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших виставок січня у Києві

У найхолодніший місяць року пропонуємо зігрітися, відвідуючи музеї та мистецькі галереї. У січні в Києві можна побачити барвисті полотна легендарної мисткині Ганни Собачко-Шостак; виставковий проєкт, присвячений Херсону, та живопис молодої мисткині Кристини Мельник, що осмислює сьогодення.

"Очі квітів". Виставка Ганни Собачко-Шостак

До 3 березня, Національний музей декоративного мистецтва України

Реклама

Автор – Ганна Собачко-Шостак
Автор – Ганна Собачко-Шостак

До 140-річчя з дня народження Ганни Собачко-Шостак у Музеї декоративного мистецтва триває масштабний проєкт, що занурює у всесвіт самобутньої української мисткині. "Флористичні фантазії майстрині побудовані за вибуховими ритмами, з яскравим колоритом насичених барв. Квіти і листя художниця збирає у екзотичні букети, вінки, гірлянди, що трансформуються в образи птахів, комах, риб, фантастичних істот", — зазначає кураторка Діана Клочко. Серед митців, на яких у XX століття вплинула творчість Ганни Собачко-Шостак, — Олександра Екстер, Казимир Малевич, Алла Горська.

На виставці можна побачити понад 50 робіт художниці, а ще твори традиційного мистецтва — кераміку, килими, вишивки, гаптування.

"Виставка однієї картини"

До 6 лютого, EyeSeaGallery

Автор – Андрій Блудов (фото – Eye Sea Gallery)
Автор – Андрій Блудов (фото – Eye Sea Gallery)

У київській галереї EyeSeaGallery триває незвичайний проєкт. Це виставка однієї картини відомого художника Андрія Блудова. Експозиція представляє полотно "Хода ченців. Тибетський щоденник" 2022 року, створене під впливом подорожі художника до Тибету у 2014 році. Робота досліджує поняття гармонії, що притаманно культурі Тибету, та руйнації, яке характерно, на жаль, для нашого сьогодення. У галереї розповідають, що простір звільнено від усього зайвого, там присутній лише глядач і єдине полотно для споглядання та спокійного зосередження.

Також буде представлена серія графічних робіт.

"Коли все добре стало добрим і пішло, а все зле звільнилось"

До 28 лютого, TheNakedRoom

Автор – Кристина Мельник
Автор – Кристина Мельник

TheNakedRoom представляє серію робіт художниці Кристини Мельник, які у майбутньому стануть великим вівтарем, натхненим живописом Північного Відродження. У галереї ми побачимо кілька живописних робіт, у центрі яких зображені груди хлопчика, що практично повністю оточені жіночими образами. Завдяки кадруванню форм цей доволі класичний левкас набуває сучасного вигляду, розповідають куратори Єлизавета Герман та Марія Ланько.

"Коли почалось повномасштабне вторгнення, я вирішила, що мені треба подивитися
на чотирьох художників: Отто Дікса, Макса Бекмана, ФрансіскоГою і Герхарда Ріхтера, — коментує Кристина Мельник. — В них є близьке для мене відчуття реальності, а також сильний вплив образів, чого я прагну досягти й у своїх роботах, — щоб глядач не міг бути поза цим впливом, перебуваючи поряд із твором".

"НА ПЛАВУ"

До 31 січня, простір PENUkraine

Важливий мистецький проєкт, що присвячений Херсону та був реалізований у місті 2023 року. В умовах, коли відновлювати роботу галерей у Херсоні немає змоги, митці знайшли вихід, як втримати зв’язок зі своїм містом і показати, що Херсон тримається на плаву — як і його культура та мистецтво. 11 митців та мисткинь створили у Херсоні вуличні галереї, розмістивши свої роботи у вікнах будинків, забитих фанерою чи осб-плитами. Таким чином, розповідають автори, народився проєкт "На плаву", який повертає місту мистецтво його художників та художниць.

У просторі можна побачити роботи Олександра Жуковського, Вікторії Березіної, Костянтина і Анастасії Терещенків, Світлани Юр’євої, Олександри Паранченко, Євгенії Решетникової, Володимира Рейнхарта, Маргарити Болгар, ЛіліаниРеліч, Макса Афанасьєва, Олександра Танасюка, Нестора Сороки.

"Можливість половини"

До 21 січня, Voloshyngallery

Minouk Lim, The Possibility of the Half
Minouk Lim, The Possibility of the Half

"Можливість половини" — сольний проєкт південнокорейської художниці МінукЛім, чиї роботи демонструються у найвідоміших музеях світу, від LACMA до Музею образотворчих мистецтв у Г'юстоні. Київська галерея Voloshyngallery демонструє фільм МінукЛім "Можливість половини", що зосереджується на дослідженні телевізійного мовлення. У відеороботіЛім використовує різні телевізійні кадри, зняті під час двох різних історичних подій: смерті колишнього президента Південної Кореї Пак ЧонХі (19171979) та смерті колишнього верховного лідера Північної Кореї Кім Чен Іра (19412011).

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.