До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 шедеврів Джексона Поллока

11 серпня 1956 року пішов з життя Джексон Поллок — один з найвідоміших художників ХХ століття і провідний діяч абстрактного експресіонізму.

Джексон Поллок, 1949

Одним з головних досягнень Поллока був винахід власної художньої техніки. Він розливав і розбризкував рідку побутову фарбу на величезних полотнах, які розташовував горизонтально, просто на підлозі. Такий підхід давав йому змогу розглядати і малювати свої полотна з різних сторін. Згодом таку техніку прозвали крапельним живописом (іноді — дріппінг), хоча сам Поллок говорив, що вона передбачає лиття.

Реклама
Модель позує на тлі картини Джексона Поллока в об'єктиві Сесіла Бітона для Vogue, 1951

Жорстка абстракція в роботах Поллока демонструє енергійний і спонтанний стиль художника. Він дозволяв своєму настрою визначити колір, напрямок і місце розміщення барв. "Коли я всередині живопису, то не усвідомлюю, що роблю. Розуміння з'являється згодом. У мене немає страху перед змінами або руйнуванням образу, оскільки картина живе власним життям. Я просто допомагаю їй вийти назовні. Але якщо я втрачаю контакт з картиною, з'являється бруд і безлад. Якщо ж ні, то це чиста гармонія, легкість того, як ти береш і віддаєш", — казав художник. Поллок вважав, що саме глядач визначає та інтерпретує значення абстрактного експресіоністського твору, тож неважливо, що художник думав або намагався передати під час його створення.

<b>ДЖексон Поллок</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.