Що таке генетичний паспорт здоров'я та чи потрібен він саме вам

Генетичний паспорт здоров'я набір аналізів та досліджень, що робляться один раз на все життя і надають розширену інформацію про будову та процеси всередині організму. Про те, чи дійсно потрібен генетичний паспорт кожній людині, розповідає Оксана Єсипчук, засновниця лабораторії Reasons, лікарка у сфері антивікової медицини, дерматологиня та генетикиня, членкиня Американської академії антивікової медицини.

У червні 2024 року в Україні запустилася лабораторія Reasons, що пропонує новий підхід до турботи про здоров’я, збереження молодості та покращення якості життя. Лабораторія спеціалізується на генетико-молекулярній діагностиці, завдяки якій кожна людина може отримати повну деталізовану картину щодо стану власного організму та персоналізовані рекомендації.

Про трактування аналізів

Декілька років тому було дуже модно робити собі генетичний паспорт. Люди інвестували в обстеження, але по факту не отримували жодної прикладної інформації, крім багатотомника з показниками, які ніхто з них не вмів читати (порівняння з референтними значеннями до уваги не беремо). Але ж у трактуванні результатів будь-яких аналізів грає роль не окремо взятий показник, а сукупність та співвідношення різних маркерів.

Особливість Reasons у тому, що наші пацієнти, окрім безпосередньо результатів генетичних аналізів, отримують також їхню розшифровку та конкретні персоналізовані рекомендації, прописані зрозумілою мовою. А для глибшого розуміння результатів пацієнт може за бажанням отримати розширену консультацію лікаря-генетика.

Про підхід до чекапів

Дуже важливо підходити до обстеження здоров’я комплексно. Reasons впроваджує свідомий підхід, в основі якого лежить принцип "Генетичний чекап раз на все життя, молекулярний чекап — раз на рік".

Генетичний чекап дає розуміння про будову органів та систем, генетичні особливості та схильності — це база, яку має знати про себе людина.

Молекулярний чекап (набір аналізів крові) — відображає роботу організму "тут і зараз", поточний рівень гормонів, мікро- та макроелементів тощо.

Обидва чекапи можна зробити в лабораторії Reasons. Це дозволить скласти максимально повну картину поточного стану організму, і найголовніше — знайти першопричини дисфункцій, які часто закладені саме в нашій ДНК, або визначити схильності та підібрати релевантні заходи превентивної медицини.

Про те, чому потрібна розширена діагностика

Все просто: що більше людина знає про себе і свій організм, то ефективніше вона піклується про своє здоров’я та мінімізує потенційні ризики.

Навіть за умови вже діагностованої хвороби (наприклад, раку молочної залози), є сенс зробити тест і визначити наявність або відсутність генетичної схильності, адже від знання першопричини залежатиме підбір рекомендацій та лікування.

Безперечно, генетичні дослідження — для людей, які усвідомлено підходять до здоров’я, відкриті до нової та цінної інформації про себе, та, за потреби, готові змінити свій спосіб життя.

Про збір матеріалу для тестів

Перевага генетичного тесту в тому, що для його проведення не обов'язково особисто відвідувати лабораторію. Замовивши дослідження в Reasons, людина отримує спеціальний бокс для збору матеріалу з інструкцією. Збір матеріалу (слини або волосся) здійснюється самостійно вдома, після чого бокс необхідно надіслати до лабораторії.

Про достовірність результатів

Reasons співпрацює з провідними генетичними лабораторіями у різних країнах світу. Достовірність результатів сягає 99,9%.

Про біологічний вік

Біологічний вік відображає ступінь старіння на клітинному рівні. Великою мірою це пов’язано з довжиною теломерів, що слугують захисними кінцівками наших хромосом і скорочуються під впливом різних факторів протягом життя.

Якщо виявиться, що ваш біологічний вік більший за фактичний, це може стати сигналом, що процеси передчасного старіння вже почалися й умовна "старість" може наступити раніше, ніж ви того очікуєте.

Подовження довжини теломерів можливе завдяки реалізації комплексного персоналізованого плану. Він може охоплювати різні заходи, зокрема підбір медикаментів та харчових добавок / біологічно активних речовин, зміну харчування, модифікацію способу життя з метою сповільнення процесів старіння, виведення токсинів, нормалізацію фізіологічних функцій органів і систем, оновлення клітин. За умови регулярного дотримання рекомендацій пацієнти бачать подовження теломерів у контрольному тесті вже за рік.

Про рекомендації за результатами досліджень

Якщо говорити про нашу основну послугу — "Генетичний паспорт здоров’я", — персоналізовані рекомендації містять план харчування, підбір біологічно активних речовин, медичних та естетичних процедур, фізичної активності тощо. За необхідності назначаємо додаткове обстеження певних показників або рекомендуємо звернутися за консультацією до профільних спеціалістів.

Чому іноді естетичні процедури не дають очікуваного ефекту?

Загалом, будь-яка процедура, спрямована на естетичне покращення стану шкіри та омолодження, може дати ефект лише за умови внутрішньої "готовності" організму. Розглянемо кілька прикладів.

Зараз дуже популярний запит на покращення тонусу обличчя та пружності шкіри (позбавлення від другого підборіддя, обвислих повік тощо).

Естетична медицина в таких випадках може запропонувати стимуляцію колагену за допомогою апаратних процедур (мікроголкова радіохвиля, CO2-лазер, ін'єкції препаратів, колаген-стимуляторів тощо). Однак, якщо потенціал для побудови нових клітин та структур в організмі відсутній, стимуляція шкіри шляхом естетичних процедур взагалі не матиме або буде мати мінімально виражений ефект із короткотривалою дією. Тож перед початком таких процедур необхідно перевірити показники, які відповідають за структурну будівельну роботу організму (зокрема, загальний білок, альбумін, цинк, амінокислоти).

Або, наприклад, людина звертається з метою ліквідації постакне чи інших естетичних дефектів шкіри. Тут найчастіше пропонується лазерне СО2-шліфування. Однак якщо організм перебуває в дефіциті важливих речовин, таких як білок, цинк (наприклад, при незбалансованому харчуванні або особливих дієтах), то процедура матиме побічний ефект у вигляді посттравматичної сітки на обличчі. Це дуже поширена проблема, якої можливо уникнути при завчасно проведеному дослідженні.

Про "дорожню карту" можливих процедур і маніпуляцій на основі Генетичного паспорту

На основі досліджень та з урахуванням побажань пацієнта лікар розробляє персональний протокол щодо естетичної медицини. Так, можна дізнатися наперед, які процедури покажуть високу ефективність, а які — ні. Додатково визначивши морфотип обличчя, можна спрогнозувати, як розвиватимуться процеси старіння в майбутньому, та визначити перелік заходів для сповільнення цього процесу.

Про те, коли потрібно робити генетичний паспорт вперше

Генетичний паспорт — це набір генетичних тестів, що робляться один раз в житті. Кожна людина народжується з певним набором генів, які є незмінними. Тож немає різниці, чи людина зробить це дослідження в перший день свого життя, чи в похилому віці.

Ми рекомендуємо робити дослідження якомога раніше, аби отримані знання допомагали піклуватися про здоров’я якомога довше. Зараз бачимо тенденцію, що батьки замовляють таке дослідження своїм дітям у досить ранньому віці.

До того ж генетичний паспорт можна використовувати в інших країнах. За запитом надаються результати та розшифровка аналізів англійською мовою.

Популярне на VOGUE