Як їсти без почуття провини: метод 80/20 робить ставку на терпіння, гнучкість і стратегію маленьких кроків, допомагаючи зробити простішими стосунки з їжею.
Метод 80/20: ключ до сталого харчування
Початок року — саме час для ухвалення рішень. Однак постановка занадто жорстких цілей, які важко підтримувати, або складання дуже суворих дієт, може зіграти проти нас. Особливо тому, що якщо одного разу порушуєш правило, це відчувається як "усе втрачено і можна здаватись". На додаток до стресу повсякденного життя й нестачі часу, такі установки не допомагають планувати здорове харчування чи фізичні вправи. Головне — пам'ятати: мотивація приходить і минає, але прихильність до нашого здоров'я — це те, що ми можемо побудувати потроху.
Харчування без почуття провини, або як метод 80/20 може примирити вас із їжею
Ми живемо в такий час, коли безліч інформації може змусити почуватися ще більш розгубленими. Експерти, які рекомендують різні дієти, продукти, яких слід уникати, шкідливі комбінації, антиелементи, загроза запалення, добові ритми — величезна кількість варіантів збиває з пантелику. Складно мати чітку схему того, що справді нам підходить, і ми часто відчуваємо себе винними щоразу, коли кладемо щось у рот. Марія Перес Еспен, авторка книги "Почни сьогодні і зміни своє життя", розповідає про здорове ставлення до їжі, запрошує нормалізувати їжу як частину нашого задоволення. Вона радить прислухатися до тіла та не забувати: якщо здебільшого обирати здорову їжу, нічого не станеться, коли іноді побалуєш себе піцою. "Цей метод ґрунтується на ідеї підтримання балансу в нашій дієті та способі життя. Він складається з 80% нашого вибору, який є здоровим і поживним, тоді як решта 20% дозволяють деякі послаблення, щоб насолоджуватися їжею, життям або соціальними ситуаціями без почуття провини".
Плюси методу 80/20
1. Стійкість: це не жорстка дієта, такий спосіб харчування легше підтримувати у довгостроковій перспективі, уникаючи відчуття позбавлення.
2. Насолода: дозволяє час від часу насолоджуватися улюбленими стравами, що зменшує занепокоєння та негативне ставлення до їжі.
3. Баланс: метод сприяє здоровішим стосункам з їжею, приділяючи особливу увагу здоров'ю нашого тіла, не залишаючи осторонь задоволення від їжі.
Але для того, щоб харчуватися здоровою їжею, важливо, аби наш холодильник і комора були повні протизапальних продуктів, і щоб ми могли приготувати їх у будь-який час. Зробіть розумну покупку. Перше, що потрібно зробити, — планувати. Складання списку продуктів перед походом до магазину полегшить цей процес та виключить імпульсні покупки. Також варто привчитися читати етикетки. Не потрібно бути експертом, просто виключайте продукти із надлишком доданого цукру чи консервантів.
Головне — віддавати пріоритет фруктам, овочам, білкам та цілісним зернам. З іншого боку, це нагадує нам, що сезонна покупка не тільки дешевша, але й забезпечує свіжіші та смачніші продукти. "Нарешті, ніколи не ходите магазинами голодні. Це здається невеликою порадою, але коли у вас порожній шлунок, все видається більш привабливим, і ви можете зрештою наповнити кошик речами, які вам не потрібні.
Ключі до протизапальної дієти
Зараз так багато інформації про протизапальну дієту, що здається, наче список продуктів вже вивчений, проте багато хто не до кінця розуміє ідею. Марія Перес Еспін нагадує: сутність методу полягає у виборі свіжих та натуральних продуктів, як-от фрукти, овочі, цільне зерно та пісні білки. "Здорові жири — як ті, що є в оливковій олії, авокадо, рибі та горіхах, — також є ключем до зменшення запалення; на додаток до використання спецій, таких як куркума та імбир".
Скорочення споживання доданих цукрів та рафінованого борошна, а також алкоголю, насичених жирів та оброблених продуктів, має важливе значення. "Щоб увімкнути здорові звички, які залишаються з нами, перше, що потрібно зробити, — це почати з невеличких дій. Наприклад, ви можете стартувати з додавання додаткового шматочка фрукта щодня або запровадити коротку прогулянку після їди. Ідеалу не існує, добре іноді насолоджуватися, не почуваючи себе винним".