Ківі: 10 причин терміново додати його в раціон

Ківі не тільки смачний, але й дуже корисний фрукт. Рекордсмен з кількості вітаміну С, який магічно впливає на якість шкіри. Які ще властивості ківі треба знати для краси та здоров’я. Наводимо 10 причин, чому ківі неодмінно треба вживати на сніданок.

Останніми роками продукти з маркуванням "суперфуд" один за одним потрапляють у топи рекомендацій з харчування. Незвичайні продукти, такі як насіння чіа, крес-салат, водорості чи асаї викликають ажіотаж завдяки своїм корисним властивостям. Але правда і в тому, що суперфуд не має бути незвичайним, рідкісним або особливим. Взагалі всі продукти, що є корисними для травної системи, шкіри та навіть для емоційного добробуту, можна сміливо додавати в категорію суперфудів. Ківі серед них.

Раніше відомий як китайський аґрус, ківі походить із північно-східного Китаю. У ХХ столітті з Нової Зеландії він поширився на інші частини світу. Сьогодні його здебільшого вирощують у Новій Зеландії, Італії, Чилі та Каліфорнії. Назва "ківі" придумана в Лондоні в 1959 році на честь птаха ківі, який є національним символом Нової Зеландії.



10 головних переваг ківі


Плоди ківі мають величезну користь як для шлунково-кишкового тракту, так і для загального забезпечення організму поживними речовинами, що, своєю чергою, також може мати позитивний вплив на шкіру.


#1 Ківі може стимулювати та покращувати травлення

Вживати ківі найкраще після великої та ситної трапези, особливо жирної, оскільки вона створює навантаження на шлунково-кишковий тракт. Переїдання може викликати запалення, що, своєю чергою, призводить до таких проблем, як метеоризм. За словами дієтологів, ківі позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт і може зменшити запалення в черевній порожнині, яке спричиняє проблеми з травленням та зміни в мікробіомі. Фрукт містить фермент актинідин, який сприяє розщепленню білків і пришвидшує процес травлення.

#2 Гарне джерело клітковини

Ківі містить близько двох-трьох грамів клітковини на фрукт і є чудовим її джерелом, оскільки поєднує розчинну й нерозчинну клітковину. Ківі також має пребіотичну дію, підтримуючи здоровий баланс кишкової мікрофлори. Високий вміст клітковини також допомагає стабілізувати рівень цукру в крові й позитивно впливає на здоров’я серця.

#3 Для здоров'я серця


Крім кишківника, ківі корисний ще для одного органу: серця. Завдяки високому вмісту рослинної клітковини, калію та антиоксидантів ківі корисний для здоров’я серцево-судинної системи. Вони можуть допомогти знизити рівень холестерину, регулювати артеріальний тиск і зміцнити здоров’я серця.


#4 Багатий антиоксидантами


Антиоксиданти у складі, як-от вітамін С, вітамін Е, флавоноїди та каротиноїди відмінно борються з вільними радикалами. "Особливо це треба взяти до уваги після літа та надмірного перебування на сонці, що призводить до збільшення вільних радикалів, які ми повинні нейтралізувати, щоб контролювати процеси окислювального старіння", — каже команда Clínica Mira + Cueto.

#5 Багатий вітаміном С


У ківі міститься багато вітаміну С (більше, ніж у цитрусових) і інші вітаміни, що підсилює протиінфекційні властивості. В одному ківі міститься близько 70 мг вітаміну С — більше, ніж в апельсині. Тому ківі корисні для зміцнення імунної системи, профілактики вірусних інфекцій і сприяння загоєнню ран.

#6 Для здоров'я шкіри


Високий вміст вітаміну С сприяє виробленню колагену, що покращує пружність шкіри та запобігає утворенню зморшок. Антиоксиданти в ківі також допомагають захистити шкіру від шкідливих впливів довкілля, як-от УФ-промені, і відновлюють пошкодження шкіри.

# 7 Для гарного сну

Вживання ківі перед сном може покращити його якість, оскільки фрукт підтримує природний цикл сну. Він містить серотонін – попередник мелатоніну – гормону, що регулює засинання. Експертка зі сну Тереза Шнорбах склала рейтинг продуктів, які сприяють кращому сну, і ківі посів у ньому друге місце. Ефект посилюється за умови регулярного вживання щовечора протягом місяця, приблизно за годину до сну. Крім того, дослідження свідчать про зв’язок між дефіцитом вітаміну C та втомою, а високий його вміст у ківі, навпаки, допомагає боротися з фізичним і розумовим виснаженням.

#8 Ківі – це корисна закуска


Коли нам хочеться перекусити, ми швидко тягнемося до нездорового варіанту. Маючи від 40 до 50 калорій на плід, ківі не тільки малокалорійні, але й наповнені корисними поживними речовинами. Завдяки поєднанню клітковини та високого вмісту води ківі тримає нас ситими відносно довго, отже може зменшити тягу до нездорових перекусів.


#9 Суперфуд для здоров'я очей


Ківі містить важливі вторинні рослинні речовини — каротиноїди. Вони відіграють важливу роль у захисті очей від шкідливого ультрафіолетового випромінювання та синього світла. Ці антиоксиданти, лютеїн і зеаксантин, допомагають знизити ризик вікових захворювань очей завдяки своїм протизапальним властивостям.

#10 Покращує імунну систему


Ківі корисний не тільки для імунної системи завдяки високому вмісту вітаміну С. Вітамін Е у складі додатково зміцнює імунну систему. Антиоксиданти допомагають нейтралізувати вільні радикали, зміцнюючи захисні сили організму.

Як правильно вживати?

Ківі можна вживати впродовж усього дня, проте час споживання впливає на його корисні властивості. Якщо хочете покращити якість сну, краще їсти його після обіду. Для підтримки здоров’я кишківника — на сніданок. До того ж ранкове вживання ківі зміцнює імунну систему та забезпечує організм антиоксидантами на весь день, зазначають експерти. Варто звернути увагу й на шкірку — вона особливо багата на клітковину, антиоксиданти та вітамін E. Оптимальний вибір — органічні плоди, які слід ретельно мити перед споживанням.

Текст: Ана Моралес та Марія Голдбах

За матеріалами: Vogue.de

Популярне на VOGUE