Звичка пити чай із солодки може принести багато користі, адже солодка має потужні оздоровчі властивості.
У довгому списку трав’яних чаїв із заспокійливою дією цей чай, можливо, не найпопулярніший. Натуральна солодка — це екстракт однойменного кореня. Вона також відома як лакриця.
Пийте чай з солодкою після обіду
"Корінь солодки корисний для травлення, заспокоює подразнення, долає кислотний рефлюкс і запалення шлунково-кишкового тракту. Його також можна вживати від здуття живота та нетравлення, — пояснює дієтологиня Лаура Парада, експертка із гормонального здоров’я жінок і авторка книги "Що змушує нас так їсти". — Крім того, корінь солодки допомагає при запорах, оскільки солодка має природний проносний ефект".
Чай із солодки заслуговує на гідне місце у списку трав’яних чаїв, що зміцнюють здоров’я, разом із ромашкою або м’ятою (улюблений чай Вікторії Бекхем). Солодка, як зазначає Парада, також використовується в традиційній китайській медицині "для зняття подразнення слизової оболонки та спазмів у шлунково-кишковому тракті. Численні китайські трав’яні рецепти містять лакрицю, оскільки вона посилює дію інших трав". Лая Пуїг, керівник відділу косметики LPG, додає: "Завдяки вмісту сапонозидів і флавоноїдів солодка має антиоксидантну дію , здатна поглинати вільні радикали та є чудовим захисником для слизової оболонки шлунка. А ще вона має противірусні властивості".
Але чай із солодки має не тільки травні та протизапальні властивості. Лаура Парада вказує на гліциризин, активний інгредієнт натуральної солодки, який може полегшити кашель і біль у горлі. За словами Марти Ортеги, засновниці бренду MLAB, травні властивості кореня солодки також можуть допомогти впоратися з тривогою, "оскільки травлення безпосередньо пов’язане зі стресом. Тому пийте чай із солодки під час стресових періодів, або ввечері, щоб краще спати".
Чай із солодки може зменшити тягу до солодкого
Гарною альтернативою для заспокоєння шлунка після їжі є трав'яні чаї. Потяг до солодкого також можна вгамувати таким чином. "Після їжі наше відчуття смаку часто вимагає нового стимулу, і ми хочемо закінчити чимось солодким. Трав’яний чай пропонує інший смак і є хорошим способом завершити обід", — пояснює дієтолог Іціар Дігон .
Чаю із лакрицею на смак солодший, ніж зазвичай. "Гліциризин — це речовина, у 50 разів солодша за цукор. Ось чому багато людей асоціюють корінь із солодощами. До появи тростинного цукру корінь солодки був найпоширенішим підсолоджувачем на кухні для підсолоджування їжі та напоїв. Чай із солодкою ідеально підходить після їжі, коли нам хочеться чогось солодкого", — каже Парада. Щоб підсилити його смак і травні властивості, дієтологиня рекомендує поєднувати його з чаєм з корицею або ромашкою.
Кому підходить чай з солодки?
Попри те, що чай із солодки має багато корисних властивостей, Парада не радить пити його під час вагітності та годування груддю. Також не варто переборщувати з кількістю: "Надмірне вживання може спричинити небажані побічні ефекти. Занадто високі дози гліциризину спричиняють затримку солі та води в нирках, що може призвести до підвищення артеріального тиску. Надлишок споживання солодки також може посилити виведення калію, що, своєю чергою, здатне спричинити його дефіцит в організмі. Це може бути особливо проблематично для людей із захворюваннями серця та тих, хто приймає дигоксин або діуретики". Тому вона рекомендує споживати готові чайні пакетики з лакрицею — також у поєднанні з іншими рослинами у формі травного чаю — і не більше двох чашок на день.
Текст: Ана Моралес
За матеріалами: Vogue.de