10 запитань до гінеколога про жіноче здоров’я

Чи можна носити короткі спідниці взимку, чи треба лікувати ВПЛ, чи шкодять здоров’ю стринги, чи правда, що завжди краще вибирати вітаміни для вагітних? У партнерському матеріалі з Orthomol лікар-практик гінеколог-ендокринологТатьяна Осауленко відповідає на важливі запитання vogue.ua про жіноче здоров’я.

imageOrthomol Natal

"Тема жіночого здоров’я і правда табуйована, — каже Тетяна Осауленко. — Про статеві питання, міжстатеві стосунки не заведено говорити, не заведено називати статеві органи своїми іменами: замість "пеніс" і "вульва" люди придумують евфемізми: "він", "квіточка" і так далі. У рекламі гігієнічних засобів кров на прокладці — блакитна. Такі особливості нашої культури: все, що прямо або опосередковано стосується сексу, — за ширмою, і обговорювати не комільфо. На щастя, останнім часом світ змінюється дуже швидко".

Які обстеження і як часто треба проходити жінці, щоб тримати під контролем власне здоров’я? Які гормони контролювати задля впевненості у власному здоров’ї? Може, є специфічні панелі досліджень, щоб здати — і жити спокійно?

Як гінекологиня я завжди починаю огляд нових пацієнтів з ПАП-тесту (або цитологічного дослідження) — це скринінг раку шийки матка. Проходити його потрібно раз на рік, якщо немає частіших показань. Друге неодмінне обстеження — УЗД молочних залоз, яке треба робити в першій фазі менструального циклу. Після 40 кожен рік-два треба проходити мамографію. У цих двох дослідженнях і полягає онкопрофілактика для жінок.

Крім того, важливо контролювати гормони щитоподібної залози. Це не передбачено якимись протоколами, радше, моя особиста рекомендація. А ще важливо хоча б один раз визначити свій рівень вітаміну D (зазвичай багатьом його бракує) — і підібрати потрібне дозування для додаткового вживання.

Кожній жінці важливо здати загальний аналіз крові й феритин — щоб об’єктивно оцінити запаси заліза в організмі.

Універсальних скринінгових програм, які б дали змогу за допомогою краплі крові зробити аналіз усього організму, немає. Ми намагаємося вибудовувати індивідуальний план обстежень, але базові рекомендації для кожної жінки — те, що зазначено вище.

Раз на два роки можна робити УЗД щитоподібної залози й щорічно контролювати рівень вітаміну D.

Які гормони й у який спосіб впливають на настрій, емоційний фон, лібідо, стан шкіри, апетит?

Гормони — це тема для величезної серії інтерв’ю. Якщо коротко, це головний регулятор всіх процесів в організмі. Гормони — так звані повільні регулятори (за швидку реакцію відповідає нервова система). Це речовини, рецептори до яких має кожна клітина організму, тож увесь він залежить від тих чи інших гормонів.

У жінок це виражено особливо. У першу фазу циклу переважає естроген; у другу — прогестерон. Є гормони, які поліпшують настрій, відповідають за прихильність, призводять до смутку. У жінок організм настільки залежить від гормонів, що з огляду на них можна будувати плани — відпустку, б’юті-процедури тощо.

Є поширений б’юті-міф: якщо людині потрібен вітамінний комплекс для нігтів / волосся, то найкраще вибирати вітаміни для вагітних. Чому так?

Цей міф виник через те, що в нашій культурі вважається: "Усе найкраще — дітям (і вагітним)". Якщо вітаміни рекомендовані вагітним, отже вони протестовані й безпечні. Частка правди в цьому є, але треба розуміти: не завжди те, що потрібно під час вагітності, корисне поза нею. Що стосується вітамінів для вагітних — там завжди дозування вище. Але в них майже ніколи немає вітаміну А, а якщо є, то з меншим дозуванням.

Особисто я прихильниця методу, коли препарати підбирають індивідуально. Замість вітамінних комплексів я б підбирала вітаміни окремо. Наприклад, якщо організму не потрібен йод, то навіщо його вживати? На щастя, вітамінні комплекси прекрасно збалансовані, немає взаємно пригнічувальних вітамінів.

Які вітаміни важливі для жіночого здоров’я загалом і чому особлива роль належить фолієвій кислоті?

Для жіночого здоров’я глобально важливий вітамін D. Деякі фахівці вважають, що це не вітамін, а гормон, тому що рецептори до нього мають усі клітини, він бере участь у величезній кількості реакцій. Вітаміну D бракує майже всім.

Orthomol Natal

Фолієва кислота в репродуктивному віці рекомендована всім жінкам, які живуть статевим життям. Оскільки здебільшого вагітність наступає незаплановано (така статистика), в організмі має бути певний баланс вітамінів і мікроелементів. Всім жінкам, які не виключають вагітності, є сенс вживати вітаміни. Що стосується фолієвої кислоти, то підтверджено, що вона потрібна для формування нервової трубки плода, і її неодмінно вводять до складу всіх вітамінних комплексів для майбутніх мам. Передозування фолієвою кислотою неможливе.

Німецький бренд Orthomol випускає комплекс Orthomol Natal (капсули) для вітамінної підтримки мами й немовляти. Його можна вживати до, під час і після вагітності. У складі Orthomol Natal — мінерали (селен, кальцій, магній, залізо, цинк, мідь, хром, молібден, йод, бета-каротин), корисні бактерії (Lactococcus lactis, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum) і вітаміни C, E, B1, B2, B6, В12, K, D, ніацин, біотин, фолієва й пантотенова кислота, Омега-3.

Orthomol Natal (капсули)

Оскільки в Україні є ендемічний дефіцит йоду й селену, то можна вживати і їх, але тільки в разі, якщо немає протипоказань. Решта — за показаннями й клінічною ситуацією.

Як підстрахувати своє репродуктивне здоров’я на майбутнє?

Правила прості, банальні, але працюють: це сон, достатня активність, відновлення, харчування, позитивний настрій. Репродуктивне здоров’я — це про здоров’я загалом. Унікальних порад немає: все нудно, прозаїчно, але працює. Важливим є те, яку воду ми п’ємо, що ми їмо, як відпочиваємо. Якщо не вкладати в здоров’я, то надалі будуть дисфункції.

Що зараз нового в контрацепції, чи відбулися якісь прориви?

Ми живемо в епоху нанотехнологій та освоєння космосу, але ідеального засобу контрацепції досі немає. Це складний процес, який зазвичай передбачає вплив на жіночий організм. Нині тривають дослідження чоловічої контрацепції, всіляких препаратів. Проблема в тому, що вони знижують тестостерон, а отже й лібідо. Звісно, це не той побічний ефект, з яким захочеться миритися. Але ніяких проривів у контрацепції на сьогодні немає: презервативи, сперміциди, ВМС, КОК (протизаплідні таблетки) — ось і весь арсенал. Ну і найкардинальніший метод — хірургічна стерилізація.

Які щоденні побутові помилки можуть вплинути на жіноче здоров’я?

Надмірна гігієна — це завжди погано. Спринцювання й агресивні мийні засоби (наприклад, дігтяне мило, яке ще не так давно любили застосовувати для інтимної гігієни) можуть дуже погіршити мікрофлору. Найчастіше досить просто води або нейтральних мийних засобів.

Щоденні прокладки — це зло. Часто пацієнтки звертаються зі скаргами на виділення. Варто їм відмовитися від прокладок (щоправда, доведеться пережити складний перехідний період), як усе налагоджується. Прокладки ускладнюють циркуляцію повітря в зоні промежини. Може утворюватися парниковий ефект, підвищується місцева температура, страждає нормальна флора — і починає розвиватися патологічна.

Ще один момент — це синтетична білизна. Я не проти стрингів — якщо вони не створюють відчуття дискомфорту, — але білизна має бути бавовняна або з натурального шовку. Мереживо й синтетика найчастіше знижують доступ свіжого повітря. Це порушує мікрофлору й спричинює дискомфорт. Ще одна порада — не носити тісну білизну й джинсів. Оверсайз — це круто, а все, що перетискує й впивається — шкодить здоров’ю, оскільки порушує місцевий кровообіг.

Вважається, що коротка спідниця взимку, як і мокрий купальник влітку, призводять до запалень. Переохолоджуватися зайвий раз дійсно не треба — тут є ризик заробити цистит. Після переохолодження швидше реалізується вірусна інфекція, оскільки імунітет організму загалом знижується. Єдина шкода від мокрого купальника — ускладнена циркуляція повітря. Якщо ви не відчуваєте дискомфорту, то й не перевдягайтеся: запалення придатків не буде.

Епіляція безпечна: єдине, для домашнього гоління я раджу щоразу використовувати новий станок. Що стосується лазерної епіляції, то її треба робити у фахових майстрів на якісному обладнанні. Віск і шугаринг — теж чудові варіанти, але в надійних руках. Якщо агресивно взаємодіяти із зовнішніми статевими органами, можуть бути мікротравми — і дискомфорт.

За яких симптомів варто бігти до лікаря, а не думати: "Мені здалося, саме пройде?".

Головний симптом — гострий або будь-який виражений біль. Зміни характеру виділень, що спричинюють дискомфорт. Зміна запаху виділень. У цих випадках з візитом до лікаря не можна зволікати. До гострих ситуацій також належить занадто сильна кровотеча під час менструації або будь-яка — поза нею.

Все інше — порушення циклу, стомлюваність, втома, випадання волосся, погіршення шкіри — це менш тривожні симптоми. Але в такому разі теж бажано відвідати лікаря. Загалом будь-яка симптоматика — втома, стомлюваність, рясні виділення — привід звернутися до лікаря. На жаль, жінки схильні ігнорувати симптоми, терпіти й долати.

Які зараз найпоширеніші проблеми, з якими звертаються жінки?

Це зайва вага, випадання волосся, проблеми зі шкірою. Але порушення циклу — одна з найчастіших проблем: адже цикл залежить від безлічі чинників: рівень стресу, соціальні зобов’язання, несприятливі впливи зовнішнього середовища. Ще одна група проблем: виділення, запалення, дискомфорт, проблеми із шийкою матки й ВПЛ.

Що ви думаєте про лікування вірусу папіломи людини?

Досі є лікарі, які вважають, що ВПЛ треба лікувати. Я до них не належу. ВПЛ або минає безслідно (у 80% випадків) — або ні. Треба спостерігати — і сподіватися, що реалізації інфекції не відбудеться. Профілактика раку шийки матки, яку провокує ВПЛ, полягає в такому: регулярні огляди, цитологічні дослідження й кольпоскопія (під мікроскопом).

Якщо жінка регулярно ходить до лікаря, то будь-які зміни буде помітно на початковому етапі й проліковано вчасно. Тому важливо ходити на профогляди до гінеколога.

Популярне на VOGUE