До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як доглядати фарбоване волосся під час вагітності

Як доглядати фарбоване волосся під час вагітності? Як відновити волосся після невдалого фарбування? — З такою проблемою стикаються навіть професійні колористи. Засновниця власної б’юті-школи, перукарка, стилістка зачісок Наталія Юрчак розповідає, як їй вдалося врятувати перепалене після експерименту волосся.

Взимку в мене трапився невдалий експеримент з фарбуванням: студентка моєї школи відпрацьовувала техніку, я сміливо підставила свою голову — і щось пішло не так. У підсумку з дзеркала на мене дивилася білявка з перепаленим волоссям. На вулиці був холод, я була вагітна, і переді мною постав виклик — повернути красу свого волосся м’якими, щадними методами. Забігаючи наперед: я досягла успіху.

Реклама

Я відразу розуміла, що не стану застосовувати відвар ромашки, маску із жовтків і коньяку або настій коренів аїру. Вчені, технологи, наукові лабораторії, на мою скромну думку, впораються набагато ліпше, ніж аматори на своїх кухнях. А для мене настав час перевірити на власному досвіді всі рекомендації, які я раніше так щедро роздавала своїм клієнтам. Адже в мене так само як у всіх: мільйон баночок і пляшечок на полиці у ванній, але темп життя не дає змоги використовувати їх як годиться, а іноді й зовсім забуваєш про них.

Зате швидко з’ясувалося: якщо дотримувати всіх протоколів, тобто мити волосся правильним шампунем; наносити маску на злегка просушене рушником волосся й тримати її рекомендовані 20 хвилин; відтак наносити бальзам; сушити волосся теплим повітрям, утримуючи фен якнайдалі від волосся, — можна досягти справді прекрасних результатів.

Як мити голову

Я почала із шампуню. Як власниця поруватого, кучерявого, пофарбованого, дуже густого волосся, я давно чула про ковошинг. Цей метод (Conditioner Only Washing — миття кондиціонером) з’явився років 10 тому і відразу став популярним. Варто було намочити волосся, щедро нанести кондиціонер — 100 мл за раз (вибирати треба безсиліконовий), а потім довго, від 5 до 10 хвилин, втирати його від коренів до кінчиків взавдовжки волосся. Той, хто не пробував упродовж п’яти хвилин поспіль активно працювати пальцями, розподіляючи засіб волоссям, не зрозуміє, чому до цього методу вдаються тільки найтерплячіші. Це складно, адже пальці дуже втомлюються. Але це не фінал процедури: потім потрібно було ретельно змити засіб. Одне миття голови могло замінити повноцінне тренування з barre.

Перевага ковошингу полягає в тому, що він зберігає гідроліпідну плівку волосся. Вада — у процедурі, яка потребувала занадто багато часу. На щастя, б’юті-марки почали випускати адаптовані засоби для ковошингу, які спрощували маніпуляції. Одна з останніх розробок — шампунь Give Back Co Wash бразильської марки e-cosmetics. А, точніше, мийний кондиціонер. До його складу входять 9 з 20 наявних амінокислот. А, як відомо, саме з них складається волосся. Шампунь не містить жодного сульфату, але й піни теж не утворює.

Очищення відбувається завдяки мікроемульсії жирних спиртів (зазвичай вони наявні в крем-фарбах). На практиці це означає: годі знайти делікатніший за цей варіант миття. Після нього волосся як французький шовк — і це без додаткових масок і кондиціонерів. У разі постійного використання за допомогою лише самого мийного кондиціонера можна домогтися вау-ефекту: швидкої реконструкції та регенерації. Особливо раджу застосовувати цей метод для просвітленого, травмованого, кучерявого й поруватого волосся. Власникам жирної шкіри голови такого миття може бути не досить. Тоді перше миття можна робити звичайним шампунем, друге — кондиціонером.

Що шукати в складі бальзамів і масок

Після миття я наносила маску, витримувала її рекомендовану кількість часу, потім змивала — і наносила кондиціонер, який закривав лусочки волосся. Вибираючи засоби для волосся, важливо вивчати склад. Добре, якщо він містить амінокислоти: гліцицин, аланін, валін, лейцин, пролін, ізолейцин, цистеїн, метіонін, фенілаланін, триптофан, вірин, треонін, глютамін, тирозин, аспарагін, гістидин, лізин, аргінін, аспаргінову й глутамінову кислоти. Всі вони беруть участь у синтезі білка, і якщо амінокислоти входять до складу маски, незмивного догляду або (зрідка) шампуню, то продукт прекрасно відновлюватиме волосся. Найчастіше їх містять засоби для професійного догляду.

Як завершувати догляд

Останній етап догляду — незмивні засоби (двофазні кондиціонери, незмивні спреї, креми з термозахистом): вони пом’якшують, створюють обволікальну плівку, згладжують лусочки й сприяють термозахисту волосся. Вони потрібні в будь-яку погоду і в будь-яку пору року. Чому я не раджу олії, можна прочитати тут.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.