До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як пережити зиму: лайфгак стиліста з питань зачісок

У проєкті Vogue UA "Як пережити холоди" експерти з питань догляду, зачісок і макіяжу розповідають про те, які трюки й хитрощі допоможуть провести зиму з комфортом — і максимальною користю для краси. Сьогодні колористка, засновниця Nataliia Yurchak Beauty School Наталія Юрчак розповідає, як доглядати за волоссям взимку, щоб воно стало ще гарнішим.

Захист від холоду

Взимку волосся мерзне. Звісно, ніяких фізичних відчуттів змерзле волосся не викликає. Але неприємностей додати може. У холоди кінчики, що вибиваються з-під шапки, покриваються інеєм (він утворюється внаслідок теплого дихання на морозі). Це, звісно, досить гарно — але шкідливо: фактично волоски перетворюються на найтонші бурульки й легко ламаються. Тому в холоди важливо не так носити шапку (хоча й вона не завадить), як заправляти волосся під шарф або худі. Окрім іншого, це ще й тренд.

Rag & Bone

Зволоження чи живлення

Багато хто думає, що взимку волосся треба активно зволожувати. Це поширена помилка в догляді. Якщо використовувати засоби, які утримують вологу, — зволожувальні шампуні, маски, спреї, — волосся набиратиме багато води. А що відбувається з водою за мінусової температури взимку? — Правильно, вона замерзає. Тому я завжди нагадую, що взимку потрібне живлення — якомога більше жирних масок.

Живильний бальзам для волосся Restructuring Nourishing Balm Hair Rituel, Sisley

Поясню, як вони працюють. У здорового волосся всі лусочки гладко прилягають одна до одної; у пошкодженого — стирчать на всі боки, як у розкритої шишки. Так ось, коли ми наносимо жирну живильну маску, вона працює як клей — скріплює зовнішні кутикульні шари, уже готові відокремитися від волосся, і робить його гладким, важким, блискучим.

Відновлювальна маска з олією кактуса, Christophe Robin

Відрізнити зволожувальний склад від живильного досить просто: на зволожувальних засобах зазвичай дописують "Hydro-", а поживні позначають як "Repair" і "Nourishing". У складі сучасних поживних засобів — олія: наприклад, арганова, яка працює найліпше, жожоби та багато інших, а також силікони. Силіконів боятися не потрібно: вони великі друзі волосся. Єдине, я довіряю силікону в складі професійних засобів: вони не бруднять волосся й мають накопичувальний ефект: що довше користуєшся, то гарніший вигляд має зачіска.

Зволожувальна маска для глибокого впливу Deep Infusion, Nashi Argan

Всі олії, які входять до складу масок і сироваток для волосся, — дрібномолекулярні, тобто отримані внаслідок спеціального способу подрібнення зерен. Звичайні ж олії (включно із широковідомими "народними" рициновою і реп’яховою) просто створюють жирну плівку. Хто не вірить, може спробувати нанести їх на волосся. Крім труднощів з дальшим миттям, така маніпуляція нічого не принесе.

Маска глибокого впливу для пошкодженого волосся Deep Treatment Recovery Pack, Biolage
Домашні процедури

Що з "домашніх" хитрощів справді працює, так це простий трюк з вітамінами. В аптеці можна купити вітаміни В і Е і щоразу додавати їх до своєї живильної маски для волосся. Але наносити цю суміш треба не на мокре, а на сухе волосся — і залишати на всю ніч: тоді вона працюватиме як компрес. Замість вітамінів можна додавати в маску професійні засоби. До них входять уже знайомі нам олії — арганова, жожоби; екстракти з кокосового волокна; вітамінні комплекси; омега-кислоти. Приблизно за пів години до сну потрібно розподілити суміш на волоссі, зібрати його в жмуток, а вранці вимити.

Dior
Правильне миття

Бабусі й матері часто говорять: "Не мий волосся вранці, застудишся!". Ну що тут можна сказати. Миття — естетичний момент. Вночі процеси в організмі не зупиняються; сальні залози й далі працюють. Тож, коли вимити голову перед сном, то на ранок шкіра вже не буде такою свіжою. Тому я просто нагадую, що відразу після гарячого душу й фена не варто вибігати на мороз. Контраст температур — це стрес, тому треба дати волоссю охолонути.


Fenty Puma

Волосся треба мити правильно: спочатку — шампунь (двічі). Потім промокнути його рушником — і нанести маску. І тільки після маски — кондиціонер. Чому не навпаки? — Кондиціонер має легку текстуру, що утворює плівку на поверхні волосся. Вона не дасть масці проникнути під кутикульні шари — і вийде, що засіб витрачено даремно. Якщо бракує часу на легке підсушування волосся, то можна просто прочесати маску взавдовжки волосся (є спеціальні гребінці для "мокрого" застосування: наприклад, Tangle Teaser). І тільки після змиття маски, треба закріпити її ефект кондиціонером.

Кондиціонер для волосся Creme demelante restructurante, Hair Rituel by Sis

Часто топмоделі зізнаються, що намагаються якомога рідше мити волосся — щоб мінімізувати гарячі укладання й менше шкодити волоссю. Я ж люблю свіжу шкіру й волосся. Тому вважаю, що мити голову рідше — порада не дуже слушна. Якщо треба, можна мити щодня.

Стайлінг і процедури з догляду

Ніякі засоби для укладання (лаки, муси, спреї) не захистять волосся від холоду. Стайлінг бореться не з температурою, а з вологою — і не дає пушитися пасмам. Зате добре працюють живильні маски, кондиціонери, олії, незмивні спреї для реконструювання сироватки, системи Niophlex, Olaplex з амінокислотами.

Маска для волосся Balmain Revitilizing Mask

У салоні можна пройти реконструювальні процедури — наприклад, з гідролізованим кератином (не плутати з кератиновим випрямленням — воно шкодить волоссю). Чудовий ефект мають термомаски з мікрогранулами, які можна зробити в салоні. Їх наносять на волосся, обертають фольгою і пропрасовують спеціальною праскою за температури, що не перевищує 90 °C. Водночас чується тріск: мікрогранули лопаються — і вивільняють амінокислоти й вітаміни, здатні проникнути в саму глибину волосся. Бажано закріпити результат незмивним амінокислотним лікуванням — і волосся стане щільним і важким.

Статика
Anti-Frizz Formula 57, Philip B
Колір

Взимку ліпше відмовитися від фарб з оксидантами — і перейти на прямі пігменти, кольорові коктейлі без перекису водню. Вони допомагають ущільнити волосся, щоб воно не було легким і не набирало швидко вологи. Бальзами з прямими пігментами працюють тільки на поверхні, створюють захисну плівку на волоссі й роблять його здоровішим. Вони навіть мають легкий накопичувальний ефект — якщо користуватися ними кілька місяців поспіль, то можна навіть наростити масу волосся.

Зачіски

Взимку добре збирати волосся в жмуток, хвіст або косу: адже всю масу волосся заморозити набагато складніше, ніж окремі пасма. Головне — не зав’язувати туго, щоб не утворювалися заломи, своєрідні мікротравми.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.