До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Усе, що слід знати про родимки, і як їх розрізняти

Для початку зазначимо: більшість родимок нешкідливі. Але кожен стикається з цим ризиком раку шкіри, а видозміна родимки може бути ознакою меланоми. Родимки є у більшості людей, тому їх необхідно регулярно перевіряти. Як це робити самостійно і коли необхідно звернутися до фахівця, розповідаємо в матеріалі.

Photo: Cavan Images

Висновок: регулярна перевірка шкіри має бути в пріоритеті. Адже хоча меланома може призвести до летального результату, її також можна повністю вилікувати, якщо виявити захворювання на ранній стадії. Тому звертайте увагу на прояви своєї шкіри, регулярно відвідуючи фахівця. Якщо ви помітили, що ваша родимка видозмінюється і є незагойні утворення (не меланома), — слід вжити відповідних заходів.

Реклама

Нижче Лаура Харкер, головна медсестра The MOLE Clinic, пояснює, на які ознаки на шкірі потрібно звертати увагу, і коли слід звертатися по допомогу.

Що таке родимки?

"Родимка — це невелика пігментована точка або пляма на шкірі, яка може відрізнятися розміром, формою і кольором", — пояснює Харкер.

Чи всі мають родимки? Хто перебуває в групі ризику розвитку злоякісних родимок?

"Більшість родимок з'являються в дитинстві та підлітковому віці, хоча деякі родимки також бувають з народження або з'являються упродовж перших двох-трьох років життя. Кількість родимок збільшується до 30-40 років, після чого спостерігається тенденція до їх зменшення. Щодо розвитку раку шкіри, то є люди, схильні до вищого ризику: люди з першим типом шкіри, які завжди "згорають" на сонці, ніколи не засмагають і часто є власниками рудого волосся і веснянок; і люди з другим типом шкіри, які часто "згорають", отримують мінімальну засмагу, мають світлу шкіру і волосся. Також до розвитку раку шкіри схильні люди з більш ніж 100 родимками, меланомою і безліччю атипових родимок в особистому або сімейному анамнезі; також пацієнти з пригніченим імунітетом і пацієнти з історією засмаги і сонячних опіків. Проте це не означає, що якщо ви не належите до жодної з цих категорій, вам не потрібно бути обережними на сонці".

Як родимки стають злоякісними?

"Більшість випадків раку шкіри спричинені ультрафіолетовим світлом, що ушкоджує ДНК клітин нашої шкіри. Позаяк основним джерелом ультрафіолетового світла є сонячне світло, необхідно вживати запобіжних заходів, виходячи на вулицю", — говорить Харкер. "Щоразу, коли наша шкіра змінює колір, це відбувається через те, що клітини нашого тіла змінюються, намагаючись захистити нас від шкідливих ультрафіолетових променів сонця. Таким чином, навіть якщо ви не страждаєте від сонячних опіків, на вашій шкірі все одно залишаються сліди пошкоджень. Навіть якщо ви власник більш темного відтінку шкіри і вона має незайманий вигляд, пошкодження все ж можуть бути".

Як перевіряти свої родимки і наскільки часто потрібно це робити?

"У клініці ми рекомендуємо щорічно перевіряти родимки і регулярно самостійно контролювати їхній стан, особливо після тривалого перебування на сонці", — радить Харкер. "Спочатку меланома може проявлятися як незвичайна, нова родимка, або родимка, що змінюється. Тому ми радимо людям звернути увагу на наступне:

  • Асиметрія: Придивляйтеся до родимок асиметричної форми, у яких одна половинка не схожа на іншу.
  • Краї: Родимка має нерівні краї? Вони зазубрені, гострі або погано окреслені?
  • Колір і порівняння: Однотонна ваша родимка чи різнобарвна? Чи відрізняється вона від інших ваших родимок?
  • Діаметр: Перевірте діаметр родимки, щоб зрозуміти, більше вона 7 мм чи ні (приблизно як кінчик олівця). Проте більшість злоякісних утворень починаються з меншого розміру, тому важливо перевіряти наявність нових, таких, що змінюються, або незвичайних новоутворень, незалежно від їхнього розміру.
  • Розвиток: Родимка розвивається, змінює колір, розмір або форму?"
Де злоякісні родимки зустрічаються найчастіше?

"Злоякісні родимки можуть з'явитися на будь-якій ділянці тіла, але найчастіше зустрічаються на спині у чоловіків і на ногах у жінок", — каже Харкер.

На які родимки передусім слід звертати увагу?

"Є різні типи меланоми, про які потрібно знати:

  • Поверхнева меланома

Меланома з поверхневим поширенням є тим типом меланоми, яка росте назовні, а не всередину.

  • Вузлова меланома

Вузлова меланома росте всередину в більш глибокі шари шкіри і може рости дуже швидко. На шкірі часто є опуклі ділянки, які зазвичай виглядають як шишки, що змінюють свій вигляд, з градацією кольору від чорного до червоного.

  • Меланома лентиго

Меланома лентиго, яка найчастіше вражає людей похилого віку, повільно розвивається упродовж кількох років, з'являючись на ділянках шкіри, що найчастіше піддаються впливу сонця (до прикладу, на обличчі). Пласка і "розпливчаста" в боки, ця меланома збільшується в поверхневих шарах шкіри, а також може розростатися в глибші шари і утворювати грудки.

  • Акрально-лентигінозна меланома

Дуже рідкісний тип меланоми, яка зазвичай проявляється на долонях і нижньому боці стопи, або під нігтями. Найчастіше вона зустрічається у людей з темною шкірою, але може виникнути і в людей з будь-яким кольором шкіри.

  • Амеланотична меланома

Амеланотичні меланоми не мають яскраво вираженного забарвлення і можуть бути зовсім безбарвними, але іноді можуть бути й рожевими, червоними або мати світло-коричневі чи сірі краї".

Як потрібно перевіряти і спостерігати за своїми родимками?

"Спостерігаючи за своїми родимками, потрібно звертати увагу на те, чи змінюються вони, чи з'являються нові, й чи є інші шкірні ураження", — говорить Харпер. "Ще один попереджувальний знак — це коли родимка виділяється, інакша, ніж інші родимки, є так званим "гидким каченям". Нормальна родимка змінюється настільки повільно, що це ледь помітно, і зазвичай схожа на ті, що знаходяться навколо неї. Попросіть члена сім'ї або друга оглянути вашу спину; світлини також допоможуть відслідковувати зміни. Якщо вас турбує родимка або родимки, обов'язково зверніться до фахівця якомога швидше".

Текст: Susan Devaney

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.