До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Їжте правильно: як температура їжі впливає на відчуття ситості

Те, наскільки гарячу або холодну їжу ви їсте, може значно вплинути на збалансованість харчування. І тут ідеться зовсім не про схуднення, а про те, щоб харчуватися більш свідомо та відповідально по відношенню до власного здоров'я. Ось що потрібно знати про вплив температури їжі на відчуття ситості.

Photo: Andrea Savall; style: Isa Greece

Чи правда, що гаряча їжа краще насичує?

І так і ні. Як пояснює дієтолог із Reto48 Ньєвес Куеста, гарячі страви можуть давати швидкоплинне відчуття ситості. "Було помічено, що гаряча їжа приносить більше задоволення, ніж холодна, проте за короткий час ми знову відчуваємо голод. Це пов'язано з тим, що гарячу їжу ми їмо повільніше і почуття насичення активується раніше", — пояснює він. Насправді від занадто гарячої їжі травлення може сповільнитись. Дієтологиня із Slow Life House Лаура Парада пояснює це так: "Щоб процес травлення запустився, наш шлунок має охолодити гарячі продукти до нормальної температури тіла, через це відчуття ситості триватиме довше".

Реклама

Як приготувати сирний суп?

Парада радить додавати в супи вівсяні висівки, адже вони містять клітковину і, отже, є ситнішими. Також додавайте овочі, багаті на пектин, як-от морква, адже "волокнисті продукти теж добре насичують", — каже Парада.

Злегка тепла їжа допомагає запобігти здуттю живота

Ще одна перевага теплої їжі в тому, що її температура збігається з температурою нашого тіла і, як пояснює Ньєвес Куеста, тілу не потрібно змінювати температуру їжі перед початком її перетравлення. Таким чином, травлення працює швидше та знижується ризик здуття. Тому вживання теплої їжі, за словами Куеста, є найкращим варіантом.

Чим відрізняються холодна і сира їжа?

Холодна їжа може допомогти продовжити відчуття насичення (тому важливо уникати перекусів невдовзі після їжі). Холодна їжа дає більше задоволення, позаяк внутрішня температура тіла становить близько 37 градусів, і коли ми з'їдаємо холодну їжу, організму доводиться її зігрівати. Відповідно, процес перетравлення проходитиме повільніше, а почуття ситості триватиме довше", — пояснює Куеста, нагадуючи, що відчуття довгострокової ситості не слід плутати з проблемами із травленням, які можуть провокувати сирі продукти. "Сирі продукти ще більше затримують процес травлення, тому що організм також займається приготуванням цих продуктів, тому травлення відбувається довше і важче", — пояснює він.

Альтернативні температури

Тепла їжа — чудовий спосіб допомогти травленню. Але, як пояснює дієтолог Quirón Salud Alicante Марі Кармен Діас, так само важливо чергувати гарячі й холодні страви. "Якщо ми будемо чергувати температуру їжі упродовж її прийому, наша система травлення це оцінить. Для мене правильна черговість — це спочатку холодні закуски, а потім гарячі, або ж гарячі напої наприкінці трапези", — каже вона.

Гарячі напої проти тяжкості у шлунку

Гарячий чай чи кава посеред дня може бути гарною альтернативою перекусу, адже "гарячі напої дають відчуття насиченості і заспокоєності, змушуючи нас забути про шкідливі снеки", — каже Парада.

Їжте пасту холодною

Корисно знати, що холодні паста, рис та картопля допомагають надовше зберігати відчуття ситості. Чому? "Охолоняючи, ці продукти виділяють стійкий крохмаль — тип клітковини, що уповільнює процес травлення і дає відчуття насиченості", — говорить Парада. Тому, за словами Куести, якщо готова паста, рис чи картопля залишені в холодильнику або нагріті до 60 градусів, ви насититесь ліпше, ніж якби вони були гарячими.

Текст: Ana Morales
За матеріалами vogue.es

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.